Είναι οι μάζες του MAGA. Γι’ αυτούς ο Τραμπ ξεπερνά την πολιτική: είναι ερωτευμένοι με το brand της διασημότητάς του, την χαρισματική ηγεσία του και την προθυμία του να τα βάλει με τις ελίτ, ξεχνώντας ότι ο μεγιστάνας είναι ο κλασσικός αντιπρόσωπος της ελίτ. Το γεγονός ότι επιβίωσε  από έναν πυροβολισμό του έχει προσδώσει θεϊκή ιδιότητα – μια φιγούρα του πεπρωμένου στην οποία η αφοσίωσή τους είναι πλήρης.

Απλοί άνθρωποι, ανάμεσά τους, εργάτες, μαύροι, και ισπανόφωνοι,  των οποίων οι ζωές, όπως λένε, έχουν αλλάξει από την εποχή που κυβερνούσε τις ΗΠΑ.

Κάποιοι οδηγούν χιλιάδες χιλιόμετρα, για να παρακολουθήσουν τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του, συχνά κατασκηνώνοντας για μέρες, ώστε να εξασφαλίσουν μια θέση στην πρώτη σειρά.

Άλλοι πωλούν εμπορεύματα του «Make America Great Again». Μια ολόκληρη βιομηχανία έχει αναπτυχθεί γύρω από αλλόκοτα, ευφυή ή προσβλητικά για τους αντιπάλους, κουκλάκια, καπέλα, κούπες, μπλουζάκια και άλλα αξεσουάρ.

Τι είναι MAGA

«Πατέρας» αυτού του ακραίου και νατιβιστικού πολιτικού κινήματος των ΗΠΑ είναι -φυσικά- ο Τραμπ. Το όνομα, είναι ακρωνύμιο  του «Make America Great Again», σλόγκαν της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ το 2016, αν και ο Ρόναλντ Ρίγκαν είχε χρησιμοποιήσει το “Let’s Make America Great Again” ως ένα από τα πολλά συνθήματα για την προεδρική εκστρατεία του το 1980.

Το κίνημα MAGA, iδρύθηκε με την πεποίθηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν κάποτε μια «μεγάλη» χώρα, αλλά μετανάστευση, πολυπολιτισμικότητα και  παγκοσμιοποίηση, κατέστρεψαν το μεγαλείο.

Τα μέλη του MAGA πιστεύουν ότι η πτώση μπορεί να αντιστραφεί μέσω της στρατηγικής «Η Αμερική πρώτα» με πολιτικές που θα παρέχουν μεγαλύτερο βαθμό οικονομικού προστατευτισμού, θα μειώσουν σημαντικά τη μετανάστευση, ιδιαίτερα από τις αναπτυσσόμενες χώρες, και θα ενθαρρύνουν ή θα επιβάλουν αυτά που θεωρούνται  παραδοσιακές αμερικανικές αξίες.

Οι πολιτικές που υποστηρίζονται από το MAGA, όπως η έκκληση του Τραμπ το 2015 για «απόλυτο και πλήρη αποκλεισμό  των μουσουλμάνων που εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες», προωθούν κατάφωρες φυλετικές ή θρησκευτικές διακρίσεις.

Το κίνημα  είναι επίσης γνωστό για την ανταγωνιστική του σχέση με τα μέσα ενημέρωσης. Στην καλύτερη, θεωρούνται προκατειλημμένα. Στην χειρότερη, προπαγανδιστές ψευδών ειδήσεων, για λογαριασμό των εχθρών του κινήματος. Αυτή η πεποίθηση έχει κάνει τους οπαδους του MAGA, εξαιρετικά επιρρεπείς σε τραβηγμένες θεωρίες συνωμοσίας.

Στο…μυαλό των MAGA

Ακολουθεί ένα απάνθισμα από ατάκες 5 οπαδών του MAGA που δημοσιεύει ο Guardian, με την υποσημείωση ότι οι συνεντεύξεις περιέχουν αβάσιμους ισχυρισμούς σχετικά με την νοθεία των εκλογών, την εισβολή στο Καπιτώλιο, τη μετανάστευση και τις ποινικές διώξεις κατά του Τραμπ.

 Antwon Williams – 42 ετών

( ιδιοκτήτης καταστημάτων επισκευής κινητών τηλεφώνων που ζει στην Κολούμπια της Νότιας Καρολίνας. Ένα φορτηγάκι που αγόρασε πριν από τρία χρόνια για να πουλάει εμπορεύματα στις συγκεντρώσεις του Τραμπ έχει πλέον διανύσει 260.000 χιλιόμετρα).

  • Δεν ήξερα πολλά για την πολιτική μέχρι να αναλάβει ο Ομπάμα και γι’ αυτό άργησα τόσο πολύ να μπω σε αυτό το παιχνίδι. Ο Ομπάμα μας έδωσε έναν λόγο για να ασχοληθούμε με όλο αυτό το μήνυμα της αλλαγής – ήταν υπέροχο. Μέχρι που ανακάλυψα τι υποστήριζε – και αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
  •  Στην αρχή, το να πουλάω αντικείμενα στις συγκεντρώσεις του Τραμπ, ήταν καθαρά επιχειρηματικό άνοιγμα, αλλά τώρα αφορά αυτό που πιστεύω και υποστηρίζω.
  •  Ο Τραμπ, νοιάζεται για τους μαύρους. Όλοι θέλουν να τον παρουσιάσουν ως ρατσιστή, αλλά φίλε, το βασικότερο που ρωτώ τους ανθρώπους είναι: δείξτε μου ένα ρατσιστικό μέτρο που έχει εφαρμόσει εναντίον μας εκτός από το να μας βοηθήσει.  Θέλω να πω, έφερε τις δουλειές πίσω στη μαύρη κοινότητα. Οι Μεξικάνοι ήρθαν και πήραν όλες τις δουλειές. Με την εκδίωξη των λαθρομεταναστών μας έδωσε την ευκαιρία για ίσους όρους ανταγωνισμού και επανέφερε την οικονομία σε άνθηση.
  •  Έχω συναντήσει τον Πρόεδρο Τραμπ δύο φορές τώρα. Είναι καταπληκτικός και γι’ αυτό είναι τόσο τρελό για μένα να αποδεχθώ ότι είναι ο «ρατσιστής» που όλοι θέλουν να τον παρουσιάσουν. Μου έσφιξε το χέρι. Μου είπε ευχαριστώ για αυτό που κάνω. Αυτό με έκανε να ανατριχιάσω. Με έκανε να νιώσω ότι νοιάζεται.
  •  Πολλοί πολιτικοί – το 99% των πολιτικών θα σου πουν ψέματα αλλά αυτός ο τύπος, θα σου πει τα πράγματα με το όνομά τους. Γι’ αυτό τον αποκαλώ τον πιο μαύρο πρόεδρο που είχαμε ποτέ.

 Sharon Anderson – 68 ετών

(Συνταξιούχος, μετά από χρόνια εργασίας σε σχολεία και υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Ζει στο Etowah του Tennessee και τώρα είναι ιδιοκτήτρια φάρμας).

  • Δεν θέλω να ακουστώ σαχλή αλλά τη νύχτα που ο Ντόναλντ Τραμπ κατέβηκε τις κυλιόμενες σκάλες, (σσ: στο Trump Tower) και ανακοίνωσε την για πρώτη φορά την υποψηφιότητά του για πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών με κυρίευσε ένα σχεδόν υπερφυσικό συναίσθημα.
  •  Μια συγκέντρωση του Τραμπ είναι σχεδόν σαν μια οικογενειακή επανένωση. Βρίσκεσαι ανάμεσα σε χιλιάδες ομοϊδεάτες. Είναι όλοι εκεί επειδή θέλουν να κάνουν αυτή τη χώρα ξανά μεγάλη. Έχουν βαρεθεί την παρούσα κατάσταση. Έχουν βαρεθεί να μην καλύπτει ο προϋπολογισμός τους τα ψώνια κάθε εβδομάδα, να μην καλύπτει τις ιατρικές ανάγκες τους, τις συνταγές τους.
  •  Ο Τραμπ κέρδισε τις εκλογές του 2020. Κανείς δεν θα με πείσει ποτέ για το αντίθετο. Όταν στις τρεις η ώρα κερδίζεις με συντριπτική διαφορά και μετά χρειάζεται μια ολόκληρη εβδομάδα -για πρώτη φορά στην ιστορία- για να καταμετρηθούν οι ψήφοι, κάτι δεν πάει καλά.
  •  Δεν μπορώ να πω ότι δεν θα έμπαινα στο κτίριο του Καπιτωλίου. Θα έμπαινα μέσα έχοντας στο μυαλό μου την  βία και την καταστροφή στο μυαλό μου; Όχι, απολύτως όχι.  Αλλά  υπάρχουν βίντεο με αξιωματούχους να ανοίγουν τις πόρτες και να αφήνουν τους ανθρώπους να μπουν μέσα. Αν ήμουν εκεί, πιθανότατα θα είχα μπει κι εγώ. Θα μπορούσα να είμαι στη φυλακή αυτή τη στιγμή. Ποιος ξέρει, το FBI μπορεί να έρθει αύριο.

 Mike Boatman, 56 ετών

(Ανεξάρτητος εργολάβος που  ζει στο Evansville της Indiana.Φέτος εξελέγη ως αντιπρόσωπος και υπεύθυνος της περιφέρειας για το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών της πολιτείας)

  • Το να λένε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ρατσιστής ήταν το μεγαλύτερο ψέμα που ειπώθηκε ποτέ.
  • Όλα όσα έχει περάσει μέσα σε οκτώ χρόνια, δεν καταλαβαίνω πώς τα αντέχει. Τον κυνηγούν δεξιά και αριστερά, επειδή δεν τον θέλουν. Δεν ξέρω γιατί.
  • Καθόμουν και παρακολουθούσα όλες τις εκλογές του 2020. Δεν πήγα για ύπνο για 48 ώρες. Ο Τραμπ κέρδιζε. Ήξερες ποιος κέρδισε εκείνο το βράδυ.Κάποια στιγμή θα αποκαλυφθεί η νοθεία. 
  •  Με τις καταδίκες της Νέας Υόρκης, ακόμα προσπαθώ να καταλάβω τι λάθος υποτίθεται ότι έκανε ο Τραμπ. Πού είναι το έγκλημα; Μπορούσες να καταλάβεις ότι ο δικαστής ήταν προκατειλημμένος. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να δουν τι συμβαίνει. Είναι πολιτική δίωξη. Κάθε φορά που του απήγγειλαν κατηγορίες, είχε μεγαλύτερη υποστήριξη.
  •  Ο Τραμπ θα κερδίσει τον Νοέμβριο.

Μπλέικ Μαρνέλ, 59 ετών.

(Γνωστός ως “Brick Suit” γιατί φοράει ένα κοστούμι που απεικονίζει τούβλα, παραπέμποντας στο τείχος που θα αποτρέψει τους μετανάστες, ζει στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια και έχει παρακολουθήσει πολλές εκδηλώσεις της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ) 

  •  Όταν ανέλαβε καθήκοντα και ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ήταν να βγάλει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και να ακυρώσει τη Σύμπραξη Διασυνοριακού Ειρηνικού – δύο πράγματα που πίστευα ότι δεν θα συνέβαιναν ποτέ – άρχισα να του δίνω προσοχή και έτσι στη συνέχεια τον ακολούθησα.
  • Άρχισα να φοράω ένα καπέλο με το “Make America great again” δημοσίως και εισέπραξα πολύ περισσότερες θετικές αντιδράσεις από ό,τι αρνητικές. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που υποστηρίζουν τον πρόεδρο Τραμπ, αλλά για κάποιο λόγο δεν είναι πρόθυμοι να το παραδεχτούν δημόσια .
  •  Ποτέ δεν πίστευα ότι το πρόβλημα των συνόρων θα γινόταν τόσο μεγάλο όσο είναι τώρα. Το θέμα είχε τακτοποιηθεί. Η παράνομη μετανάστευση ήταν υπό έλεγχο. Δυστυχώς με την πολιτική Μπάιντεν  Μπάιντεν, ο οποίος νομίζω ότι εκδικητικά και μοχθηρά έχει απενεργοποιήσει όλες τις ευεργετικές συνοριακές πολιτικές του Προέδρου Τραμπ, το ζήτημα γιγαντώθηκε ξανα,
  • Η φράση “πρώτα η Αμερική” χρησιμοποιείται συχνά. Ειδικά τον τελευταίο καιρό, υπάρχει μεγάλη αναφορά . Η ισπανόφωνη και η μαύρη κοινότητα, στηρίζουν τον Τραμπ.

 Ronald Solomon, 65 ετών

(Tραπεζικός επενδυτής, γεννήθηκε στο New Rochelle της Νέας Υόρκης και τώρα ζει στο Palm Beach της Φλόριντα. Το  2016 ίδρυσε το Maga Mall, «για Maga και πατριωτικά προϊόντα»).

  •  Αν κοιτάξετε τους αριστερούς στις πορείες φορούν τα πιο φρικτά ρούχα, ασχημονώντας, όπως όταν ρίχνουν αίμα σε ομοιώματα.
    Στις συγκεντρώσεις του Τραμπ όλα είναι θετικά. Υπάρχει μεγάλη συντροφικότητα και ποικιλομορφία ανθρώπων από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Είναι επίσης προσανατολισμένοι στην οικογένεια. Δεν το βλέπετε αυτό στην αριστερά.
  •  Οι εκλογές νοθεύτηκαν. Τα ψηφοδέλτια που εστάλθησαν ταχυδρομικώς, ποιος ξέρει ποιος τα πήρε; Όποιος πραγματικά πιστεύει ότι δεν υπήρξε μαζική εξαπάτηση,είναι τρελός.
  •  Ας μπούμε στο ψητό.  Οι εχθροί του Τραμπ] προσπαθούν να κάνουν τα πάντα εναντίον του. Αυτή η ομάδα ανθρώπων, όποιοι κι αν είναι, φρόντισαν ώστε αυτός ο άνθρωπος να γίνει ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Αν νομίζουν ότι θα τον βάλουν σε μια φυλακή, θα δημιουργήσουν έναν Νέλσον Μαντέλα.

Ναυτεμπορική