REAL TIME |

Ηνωμένο Βασίλειο , Κύπρος 9 Αυγούστου 2024

Δραστηριότητα στις βρετανικές στρατιωτικές βάσεις Ακρωτηρίου και Δεκέλειας

Δραστηριότητα στις βρετανικές στρατιωτικές βάσεις Ακρωτηρίου και Δεκέλειας

Δραστηριότητα στις βρετανικές στρατιωτικές βάσεις Ακρωτηρίου και Δεκέλειας

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι παρατηρήθηκε  δραστηριότητα στις βρετανικές στρατιωτικές βάσεις Ακρωτηρίου και Δεκέλειας. Σημειώθηκε ότι τα βρετανικά στρατεύματα προετοιμάζονταν για πιθανή εκκένωση από τον Λίβανο.

Ενώ αυξάνεται η ένταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, αναφέρθηκε ότι η Βρετανία, η οποία διαθέτει δύο στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο, έχει λάβει μέτρα κατά της πιθανότητας εκκένωσης των πολιτών της στον Λίβανο.

Το κέντρο βάρους της δραστηριότητας στην Κύπρο είναι το Ακρωτήρι που βρίσκεται στο νότιο άκρο του νησιού. Την προηγούμενη περίοδο, η στρατιωτική βάση που χρησιμοποιήθηκε για να βοηθήσει το Ισραήλ βρίσκεται στο προσκήνιο, αυτή τη φορά με δραστηριότητα προσανατολισμένη στον Λίβανο. 

Προετοιμασίες για ενδεχόμενη εκκένωση

Τοπικές πηγές στην Κύπρο ανέφεραν ότι η Βρετανία, η οποία προετοιμάζεται για μια πιθανή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, έχει αναπτύξει στρατεύματα, καθώς και στρατιωτικό εξοπλισμό και προξενικούς εμπειρογνώμονες, στην περιοχή.

Από την άλλη, υποστηρίζεται επίσης ότι τα πολεμικά πλοία «RFA Cardigan Bay» και «HMS Duncan» στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου και ελικόπτερα και αεροπλάνα στο Ακρωτήρι είναι «έτοιμα για κάθε ενδεχόμενο». 

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε πρόσφατα τις εκκλήσεις του προς τους Βρετανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τον Λίβανο. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα να εκδοθεί παρόμοια προειδοποίηση για Βρετανούς πολίτες στο Ισραήλ. 

«Χιλιάδες Βρετανοί στρατιώτες εστάλησαν στην Κύπρο»

Περισσότεροι από 1.000 βρετανοί στρατιωτικοί βρίσκονται «σε ετοιμότητα» για να απομακρύνουν Βρετανούς πολίτες από τον Λίβανο εν μέσω ανησυχιών ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα μπορεί να κλιμακωθεί σε ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Sky News για το θέμα.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, εκτός από στρατιώτες, στην περιοχή στάλθηκαν κομάντος των Βασιλικών Πεζοναυτών, ναύτες και αεροπόροι για την ενίσχυση της βάσης του Ακρωτηρίου, η οποία θα χρησιμεύσει ως κέντρο πιθανής αποστολής εκκένωσης. 

Ο βρετανικός Τύπος ανέφερε επίσης ότι έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες σε κυβερνητικούς κύκλους ότι «το Ιράν και η υποστηριζόμενη από την Τεχεράνη Χεζμπολάχ θα εξαπολύσουν αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, κάτι που μπορεί να αναγκάσει την ισραηλινή κυβέρνηση να εξαπολύσει επίθεση μεγαλύτερης κλίμακας κατά του γείτονα Λιβάνου». 

Η μεγαλύτερη προετοιμασία μετά το Αφγανιστάν

Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, οι βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις προετοιμάζονται για ένα σχέδιο παρόμοιο με την επιχείρηση εκκένωσης ανθρώπων από την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν όταν οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο της Καμπούλ το 2021.

Η επιχείρηση, γνωστή ως «Επιχείρηση Pitting», αναφέρεται ως «η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης της χώρας» από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Περισσότεροι από 1.000 στρατιωτικοί υπηρέτησαν στο Αφγανιστάν για να απομακρύνουν 15 χιλιάδες ανθρώπους με περισσότερες από 100 πτήσεις.

«Φύγετε αμέσως»

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι, σε δήλωσή του στη Βουλή των Κοινοτήτων την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε ότι εκτιμούν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 16 χιλιάδες Βρετανοί πολίτες στον Λίβανο.

Καλώντας τους Βρετανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα, ο Λάμι δήλωσε: «Οι εντάσεις είναι υψηλές και η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί γρήγορα. Ενώ εργαζόμαστε μέρα και νύχτα για να ενισχύσουμε τα προξενεία μας στον Λίβανο, το μήνυμά μου προς τους Βρετανούς πολίτες είναι σαφές: Φύγετε αμέσως». 

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό εξέδωσε επίσης προειδοποίηση ασφαλείας το Σάββατο ενθαρρύνοντας τους πολίτες των ΗΠΑ στη χώρα να «κλείσουν οποιοδήποτε εισιτήριο έχουν στη διάθεσή τους, ακόμα κι αν δεν είναι η πρώτη τους επιλογή ή δεν αναχωρούν αμέσως». 

Δύο βάσεις στρατηγικής σημασίας

Το Ακρωτήρι και η Δεκέλεια είναι δύο σημαντικές στρατιωτικές βάσεις που βρίσκονται σε στρατηγικά σημεία του νησιού, τις οποίες απέκτησε η Βρετανία βάσει των ιδρυτικών συμφωνιών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτές οι βάσεις έχουν το καθεστώς του «υπερπόντιου εδάφους».

Οι στρατιωτικές βάσεις στο Ακρωτήρι, κοντά στη Λεμεσό, και στη Δεκέλεια, που βρίσκονται μεταξύ Αμμοχώστου και Λάρνακας, έχουν στρατηγική θέση που επιτρέπει στη Βρετανία να αναπτύξει δυνάμεις και πόρους στην περιοχή.

Αυτές οι βάσεις φιλοξενούν μια σειρά από στρατιωτικό προσωπικό, αεροσκάφη και εξοπλισμό που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Τα τελευταία χρόνια, η Βρετανία χρησιμοποίησε το Ακρωτήρι και τη Δεκέλεια ως βάση για επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, ειδικά στον πόλεμο κατά του ISIS.

Επιπλέον, οι βάσεις χρησιμοποιούνται επίσης από το Ηνωμένο Βασίλειο και τους συμμάχους του για σκοπούς συλλογής πληροφοριών και παρακολούθησης.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube