REAL TIME |

ΗΠΑ 1 Αυγούστου 2024

Δημοσκόπηση «AP»-«NORC»: Περίπου 8 στους 10 Δημοκρατικούς είναι ικανοποιημένοι με την Χάρις

Δημοσκόπηση «AP»-«NORC»: Περίπου 8 στους 10 Δημοκρατικούς είναι ικανοποιημένοι με την Χάρις

Η αντιπρόεδρος Kamala Harris μιλάει από το νότιο γκαζόν του Λευκού Οίκου στην Ουάσινγκτον, Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με αθλητές κολεγίων NCAA. (AP Photo/Susan Walsh)

Η Κάμαλα Χάρις πείθει

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις φαίνεται να έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των Δημοκρατικών κατά τις πρώτες ημέρες της υποψηφιότητάς της, με το κύμα των ένθερμων αντιδράσεων να επεκτείνεται σε πολλές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων βασικών ψηφοφόρων των Δημοκρατικών που ήταν ιδιαίτερα χλιαροί για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, όπως δείχνει νέα δημοσκόπηση.

Περίπου 8 στους 10 Δημοκρατικούς δηλώνουν ότι θα ήταν λίγο ή πολύ ικανοποιημένοι αν η Χάρις γινόταν η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία, σύμφωνα με την έρευνα του Κέντρου Ερευνας Δημοσίων Υποθέσεων «Associated Press»-«NORC», η οποία διεξήχθη μετά την απόσυρση του Μπάιντεν από την κούρσα.

Σε μια ξεχωριστή δημοσκόπηση του «AP»-«NORC», η οποία διενεργήθηκε πριν ο Μπάιντεν αποσυρθεί αλλά μετά το ντιμπέιτ του με τον Ρεπουμπλικανό πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, μόνο περίπου 4 στους 10 Δημοκρατικούς δήλωσαν ότι είναι λίγο ή πολύ ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι είναι ο πιθανός υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία.

Η ραγδαία αλλαγή των απόψεων μεταξύ των Δημοκρατικών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα υπογραμμίζει πόσο γρήγορα το κόμμα -από τους απλούς ψηφοφόρους μέχρι τους εκλεγμένους αξιωματούχους- συσπειρώθηκε πίσω από τη Χάρις ως τη βασική του υποψήφια.

Οι Αμερικανοί είναι επίσης πιο πιθανό να πουν ότι η Χάρις θα ήταν καλή πρόεδρος απ’ ό,τι ήταν νωρίτερα τον Ιούλιο, μια αλλαγή που οφείλεται κυρίως στους Δημοκρατικούς. Ωστόσο, εξακολουθούν να βλέπουν μια δύσκολη αναμέτρηση να διαφαίνεται: Η πλειονότητα των ενηλίκων στις ΗΠΑ, το 56%, λέει ότι αν ο Τραμπ και η Χάρις είναι οι υποψήφιοι των κομμάτων τους για τις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου, ο Τραμπ είναι πιο πιθανό να κερδίσει.

Αυξανόμενος ενθουσιασμός για την Χάρις – ειδικά σε σύγκριση με τον Μπάιντεν

Περίπου 7 στους 10 μαύρους ενήλικες και περίπου οι μισοί ισπανόφωνοι ενήλικες θα ήταν ικανοποιημένοι με τη Χάρις ως υποψήφια των Δημοκρατικών – μια αξιοσημείωτη αύξηση σε σχέση με νωρίτερα τον Ιούλιο, όταν περίπου οι μισοί μαύροι ενήλικες και το 15% των ισπανόφωνων ενηλίκων αισθάνονταν ικανοποιημένοι με τον Μπάιντεν ως αναμενόμενο υποψήφιο των Δημοκρατικών. (Η δημοσκόπηση δεν συμπεριέλαβε αρκετούς ενήλικες από την Ασία για να αναλυθούν ξεχωριστά οι απαντήσεις τους).

Το ποσοστό των νεότερων ενηλίκων (κάτω των 45 ετών) που δηλώνουν ότι θα ήταν ικανοποιημένοι με την Χάρις ως υποψήφια, περίπου 4 στους 10, είναι υψηλότερο από το 17% που δήλωσε ικανοποιημένο με τον Μπάιντεν τον Ιούλιο.

Η νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι η συνολική προτίμηση στη Χάρις έχει αυξηθεί ελαφρώς, από 39% στις αρχές του καλοκαιριού -πριν από το ντιμπέιτ- σε 46% τώρα. Οι απόψεις των Δημοκρατικών για την Χάρις έχουν επίσης μετατοπιστεί προς μια ελαφρώς πιο θετική κατεύθυνση. Οκτώ στους 10 Δημοκρατικούς έχουν θετική άποψη για τη Χάρις, ελαφρώς αυξημένη από περίπου 7 στους 10 στις αρχές Ιουνίου.

Η Χάρις θα ήταν μια ιστορική υποψήφια – θα ήταν η πρώτη γυναίκα που θα κέρδιζε την προεδρία, καθώς και η πρώτη μαύρη γυναίκα, η πρώτη Αμερικανίδα από τη Νότια Ασία και η πρώτη Ασιάτισσα Αμερικανίδα. Περίπου 4 στους 10 Αμερικανούς λένε ότι θα ήταν καλό για τη χώρα να εκλεγεί πρόεδρος είτε μια γυναίκα είτε ένα έγχρωμο άτομο. Ακόμη περισσότεροι -περίπου 6 στους 10 όταν ρωτήθηκαν για την εκλογή έγχρωμου προσώπου και περίπου οι μισοί όταν ρωτήθηκαν για την εκλογή γυναίκας- λένε ότι δεν έχει σημασία.

Απόψεις για την απόφαση του Μπάιντεν

Οι περισσότεροι Αμερικανοί, το 54%, δηλώνουν ότι έχουν ακούσει ή διαβάσει πολλά για την απόφαση του Μπάιντεν να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα του 2024. Περίπου τα τρία τέταρτα των Αμερικανών εγκρίνουν την απόφασή του να αποσυρθεί.

Για πολλούς Δημοκρατικούς, το καταστροφικό ντιμπέιτ του Μπάιντεν στις 27 Ιουνίου έδειξε ότι -ακόμη και αν ήταν σε μεγάλο βαθμό ικανοποιημένοι από τα επιτεύγματά του κατά τη διάρκεια της θητείας του- ο εν ενεργεία πρόεδρος δεν θα έπρεπε να είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία, λόγω ανησυχιών για το πώς η ηλικία του επηρεάζει τη δημόσια παρουσία του ή την ικανότητά του να κάνει αποτελεσματική εκστρατεία εναντίον του Τραμπ.

Πηγή: «Associated Press», «Εθνικός Κήρυξ»

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube