REAL TIME |

ΗΠΑ , Ισραήλ 16 Αυγούστου 2024

Μπαράζ κυρώσεων από ΗΠΑ – Ισραήλ σε όσους μεσολαβούν υπέρ Χαμάς και Χεζμπολάχ

Μπαράζ κυρώσεων από ΗΠΑ – Ισραήλ σε όσους μεσολαβούν υπέρ Χαμάς και Χεζμπολάχ

Κυρώσεις με στόχο το εμπόριο των Χούθι και της Χεζμπολάχ

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ, σύμφωνα με το Reuters, προχώρησαν την Πέμπτη (15/8) στην επιβολή περισσότερων κυρώσεων με στόχο τα εμπορικά δίκτυα των Χούθι και της Χεζμπολάχ, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, καθώς η Ουάσινγκτον αυξάνει την πίεση στην Τεχεράνη και τις ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Κυρώσεις του Ισραήλ σε πετρελαιοφόρα που χρηματοδοτούν τις Χαμάς, Χεζμπολάχ και Δύναμη Κουντς

«Στο πλαίσιο της οικονομικής εκστρατείας της οποίας ηγείται το αμυντικό κατεστημένο κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων η Δύναμη Κουντς, η Χεζμπολάχ και η Χαμάς, ο υπουργός Άμυνας επέβαλε κυρώσεις σε 18 δεξαμενόπλοια που εμπλέκονται στη μεταφορά πετρελαίου που ανήκει στην κατονομαζόμενη τρομοκρατική οργάνωση Δύναμη Κουντς, τα έσοδα από την πώληση των οποίων χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση και την ενίσχυση των τρομοκρατικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων επίσης η Χεζμπολάχ και η Χαμάς», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας (NBCTF) του υπουργείου Άμυνας.

«Το πετρέλαιο προέρχεται από τις κατανομές του ιρανικού καθεστώτος προς την Quds Force, η οποία μεταφέρει το πετρέλαιο με δεξαμενόπλοια υπό νόμιμο πρόσωπο, σε μια προσπάθεια να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις στο πλαίσιο της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, χρησιμοποιώντας μεθόδους που συνιστούν παραβίαση της ναυτικής ασφάλειας και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, προκειμένου να πουλήσει το πετρέλαιο σε ένα ευρύ φάσμα χωρών», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η NBCTF αναφέρει ότι οι κυρώσεις «εκθέτουν έναν βασικό άξονα χρηματοδότησης της τρομοκρατικής οργάνωσης Quds Force και των πληρεξουσίων της» και αποτελούν «ένα ακόμη επίπεδο στις προσπάθειες του ισραηλινού αμυντικού κατεστημένου να διευρύνει τη ζημιά και τη διακοπή των αξόνων χρηματοδότησης της τρομοκρατίας του Ιράν και της Quds Force, στο πλαίσιο της ευρείας εκστρατείας κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και η Χεζμπολάχ και η Χαμάς».

Κυρώσεις των ΗΠΑ με στόχο το εμπόριο των Χούθι και της Χεζμπολάχ

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ επέβαλαν (15/8) περισσότερες κυρώσεις με στόχο τα εμπορικά δίκτυα των Χούθι και της Χεζμπολάχ, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, καθώς η Ουάσινγκτον αυξάνει την πίεση στην Τεχεράνη και τις ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Ειδικότερα, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι στοχεύει εταιρείες, άτομα και πλοία που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στην αποστολή ιρανικών εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του υγροποιημένου αερίου πετρελαίου (LPG) στην Υεμένη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για λογαριασμό του δικτύου ενός οικονομικού αξιωματούχου των Χούθι.

Είπε ότι τα έσοδα από το δίκτυο του Sa’id al-Jamal συμβάλλουν στη χρηματοδότηση των στόχων των Χούθι κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και των πολιτικών υποδομών.

Οι επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι, που πρόσκεινται στο Ιράν, έχουν διαταράξει μια ακτοπλοϊκή διαδρομή ζωτικής σημασίας για το εμπόριο Ανατολής-Δύσης, με την παρατεταμένη αναδρομολόγηση των φορτίων να ανεβάζει τις τιμές των ναύλων και να προκαλεί συμφόρηση στα ασιατικά και ευρωπαϊκά λιμάνια.

Στο στόχαστρο και αποστολές υγραερίου της Χεζμπολάχ

Επίσης, στο στόχαστρο βρέθηκαν αποστολές υγραερίου της Χεζμπολάχ, μεταξύ άλλων μέσω ενός διαχειριστή και φορέα εκμετάλλευσης πλοίων με έδρα το Χονγκ Κονγκ, καθώς και πολλών δεξαμενόπλοιων.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο ελεγχόμενος από τη Χεζμπολάχ όμιλος Talaqi Group χρησιμοποίησε δύο από τα δεξαμενόπλοια για τη μεταφορά υγραερίου αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων από το Ιράν στην Κίνα.

«Η σημερινή ενέργεια υπογραμμίζει τη συνεχή δέσμευσή μας να διαταράξουμε την κύρια πηγή χρηματοδότησης του Ιράν προς τους περιφερειακούς τρομοκρατικούς εντολοδόχους του, όπως η Χεζμπολάχ και οι Χούθι», δήλωσε ο εκτελών χρέη υφυπουργού Τρομοκρατίας και Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών του Υπουργείου Οικονομικών, Μπράντλεϊ Σμιθ. «Το μήνυμά μας είναι σαφές: όσοι προσπαθούν να χρηματοδοτήσουν τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες αυτών των ομάδων θα λογοδοτήσουν».

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube