REAL TIME |

Αποκαλυπτικό για ψευδοκράτος: Στο κενό προσπάθεια της Τουρκίας στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας

Αποκαλυπτικό για ψευδοκράτος: Στο κενό προσπάθεια της Τουρκίας στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας

Απέτυχε η Άγκυρα

Ανδρέας Πιμπίσιης

Στο κενό έπεσε μια ακόμα προσπάθεια της Τουρκίας στο χώρο της Ισλαμικής προκειμένου να ανοίξει θέμα Κύπρου και να προωθήσει αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Η κινητοποίηση του υπουργείου Εξωτερικών σε όλα τα επίπεδα απέδωσε καρπούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κινήσεις της Τουρκίας έγιναν κατά τη συνάντηση ανώτερων αξιωματούχων του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Συγκεκριμένα η Τουρκία επιχείρησε να ανοίξει το κείμενο για την Κύπρο στοχεύοντας πρωτίστως στην πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Προ μερικών εβδομάδων ο Ερσίν Τατάρ είχε δηλώσει ότι το κατοχικό καθεστώς επιδιώκει την βοήθεια του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας με στόχο την αναγνώριση.

Οι τουρκικές κινήσεις συνάντησαν ωστόσο αντίδραση από άλλα μέλη του Οργανισμού με αποτέλεσμα οι στόχος της να μην επιτευχθεί. Κατατέθηκαν συνολικά εννέα προφορικές επιφυλάξεις από Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Λίβανο, Γουιάνα, Καζακστάν, Μπαχρέιν, Ιράκ και Μαρόκο. Συνεπώς υιοθετήθηκε το ίδιο κείμενο με το προηγούμενο το οποίο υιοθετήθηκε κατά την υπουργική συνάντηση στην Μαυριτανία.

Η Αίγυπτος διαδραμάτισε για ακόμα μια φορά πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προσπαθειών της Τουρκίας να πετύχει αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος. Η Άγκυρα επιδιώκει να πετύχει για το ψευδοκράτος ότι έχει πετύχει και στο πλαίσιο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών.

Ο ΟΙΣ σε αντίθεση με τον ΟΤΚ δεν είναι χώρος όπου επικρατεί η Τουρκία, παρά τα ισχυρά της ερείσματα της ανάμεσα σε ισλαμικά κράτη.

Σημειώνεται ότι από κυπριακής πλευράς υπήρξε έντονη κινητοποίηση της διπλωματικής υπηρεσίας στο Υπουργείο Εξωτερικών προς διάφορες κατευθύνσεις προκειμένου να αποτραπούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης αυτής ο αφυπηρετήσας πρέσβης Γιώργος Κασουλίδης ως προσωπικός απεσταλμένος του Υπουργού Εξωτερικών, μετέβη σε Μαρόκο, Γκαϊάνα και Καζακστάν.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, είχε την περασμένη εβδομάδα συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Μπαντρ Αμπντελατί, όπου συζήτησαν όλο το φάσμα της συνεργασίας των δύο χωρών. Η επίσκεψη Κόμπου στο Κάιρο προηγήθηκε αυτής που θα πραγματοποιήσει σήμερα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube