Σε νέα προκλητική ενέργεια προχώρησε η Τουρκία τέσσερις εβδομάδες μετά την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στην ανακηρυγμένη ΑΟΖ στην περιοχή της Κάσου.

Το ιταλικό ερευνητικό πλοίο «levoli Relume» συνεχίζει τις έρευνες που είχαν διακοπεί όταν τουρκικά πολεμικά πλοία επιστρέφοντας από την Κύπρο αναπτύχθηκαν στην περιοχή αμφισβητώντας επί της ουσίας την ελληνική κυριαρχία που προκύπτει από την Ελληνο – αιγυπτιακή Συμφωνία για την ανακήρυξη ΑΟΖ (2020).

 

Το στίγμα του ιταλικού ερευνητικού σκάφους ανοιχτά της Κάσου

Η Άγκυρα την αμφισβητεί επικαλούμενη το παράνομο Τουρκο – λυβικό Μνημόνιο.

Σήμερα, όταν επέστρεψε το ιταλικό ερευνητικό σκάφος και αφού είχε εκδοθεί η σχετική ελληνική NAVTEX για να συνεχίσει τις έρευνες πόντισης καλωδίου εμφανίστηκε στην περιοχή η τουρκική φρεγάτα «F 493 TCG Gelibolu», αλλά αυτή τη φορά όπως αναφέρουν στη «Ν» πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό ήταν σε μεγαλύτερη απόσταση από την προηγούμενη φορά.

Το τουρκικό πλοίο, όπως ανέφεραν στη «Ν», αποχώρησε αργά το απόγευμα ενώ το ερευνητικό ιταλικό σκάφος παραμένει στην περιοχή και έχει προγραμματίσει έρευνες και για αύριο (από 20-21 Αυγούστου).

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι το τουρκικό πολεμικό πλοίο ήταν στα διεθνή ύδατα, αλλά οι πληροφορίες της «Ν» επιμένουν ότι το τουρκικό πλοίο βρισκόταν εντός της ανακηρυγμένης ελληνικής ΑΟΖ.

Είναι αδιευκρίνιστο ακόμη εάν υπήρξαν συνεννοήσεις για την αποχώρηση του τουρκικού σκάφους ή εάν οι Τούρκοι θα επανέλθουν όταν αρχίσουν και πάλι οι έρευνες από το ιταλικό.

Η ελληνική NAVTEX

ZCZC QA42
181710 UTC AYG 24
STATHMOS IRAKLEIO AR.MIN 821/24
ANATOLIKO KRITIKO PELAGOS
KAI KARPATHIO PELAGOS
EREVNITIKES ERGASIES GIA EGKATASTASI
YPOVRYCHIOY KALODIOY
APO TO PLOIO ‘IEVOLI RELUME’
APO 20 MECHRI 21 AYG 24
STI GRAMMI POY ENONEI TA SIMEIA:
35-18.17B 026-58.59A
35-18.51B 026-55.38A
35-17.68B 026-53.33A
35-17.51B 026-50.09A
35-19.19B 026-42.69A
KAI ELENXOS YPOVRIXION ORGANON
STI GRAMMI POY ENONEI TA SIMEIA:
35-26.22B 026-12.43A
35-26.48B 026-04.31A
TIREITAI APOSTASI ASFALEIAS 1NM
AKYROSI MINYMATOS TIN 212100 UTC AYG 24
NNNN

Η τουρκική κίνηση που τάραξε τα «ήρεμα νερά»

Την προηγούμενη φορά και αφού πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία αμφισβήτησαν το δικαίωμα της Ελλάδας στις έρευνες υπήρξαν διαβουλεύσεις μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για την αποχώρηση των τουρκικών πολεμικών πλοίων ενώ μετά από λίγο το ιταλικό ερευνητικό αποχώρησε από την περιοχή με την Αθήνα να δηλώνει ότι είχε ολοκληρώσει τις έρευνες.

Ωστόσο η Άγκυρα επανήλθε δηλώνοντας ότι η ελληνική πλευρά σεβάστηκε τα δικαιώματά της κάτι που προκάλεσε την οργισμένη απάντηση πηγών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αναφέροντας ότι «Ουδείς “σεβασμός” επεδείχθη ή θα επιδειχθεί στο μέλλον από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη νομίμως οριοθετημένη ζώνη Ελλάδας – Αιγύπτου, όπως το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας προβλέπει και επιβάλλει».

Σφοδρή κριτική ΣΥΡΙΖΑ στο ΥΠΕΞ για τη νέα πρόκληση

Για «παθητική» στάση και «αφωνία» της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα κάνει λόγο η Ρένα Δούρου, τομεάρχισσα Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με αφορμή τη νέα προκλητική παρουσία τουρκικής φρεγάτας στην Κάσο.

Ειδικότερα σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «Νέα τουρκική επίδειξη επιθετικότητας “Κάσος νο 2” – στο πλαίσιο άραγε της ‘καλής συμφωνίας’ Μητσοτάκη – Ερντογάν, όπως αποκάλυψε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γ. Γκιουλέρ;  Η τουρκική προκλητική παρουσία δεν έχει προκαλέσει, μέχρι τώρα, καμία αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφερε η κ. Δούρου και συνέχισε «Θεωρεί άραγε το ΥΠΕΞ “υπόθεση ρουτίνας” την νέα επίδειξη τουρκικής επιθετικότητας και αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο;».

«Άραγε αυτή η παθητική στάση της κυβέρνησης αποτελεί την εθνική στρατηγική έναντι των τουρκικών προκλήσεων – το “τίμημα” για τα “ήρεμα νερά του Αιγαίου” προς όφελος της Τουρκίας, σε βάρος της Διακήρυξης της Αθήνας;», κατέληξε.

Πηγή: Ναυτεμπορική