REAL TIME |

Άνοιξε το αμφιλεγόμενο ιταλικό κέντρο μεταναστών στην Αλβανία

Άνοιξε το αμφιλεγόμενο ιταλικό κέντρο μεταναστών στην Αλβανία

Ως μία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη μεγαλύτερη εισροή μεταναστών, η Ιταλία, αποφάσισε να λύσει αυτό το ζήτημα ανοίγοντας δύο κέντρα μετανάστευσης στην Αλβανία.

Εκεί θα φιλοξενηθούν μετανάστες που διασώζονται στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, καθώς προσπαθούν να φτάσουν στην Ιταλία με πλοία και βάρκες, και υπολογίζεται ότι αυτό το κάνουν έως και 3.000 άτομα κάθε μήνα.

Δεν θα υπάρχουν γυναίκες, παιδιά και όσοι θεωρούνται ευάλωτες ομάδες στους καταυλισμούς.

Έτσι, ο πρώτος Ιταλικός καταυλισμός μεταναστών στην Αλβανία άνοιξε στο λιμάνι του Σεντζίν, στα βόρεια της χώρας, και υπάρχουν σχέδια να ανοίξει ακόμη ένα σε χώρο μιας πρώην στρατιωτικής βάσης.

Τα κέντρα αυτά θα διαχειρίζεται πλήρως η ιταλική κυβέρνηση, η οποία πλήρωσε για την κατασκευή.

Μόλις φτάσουν οι μετανάστες στον καταυλισμό, θα τους επιτραπεί να υποβάλουν αίτηση για άσυλο στην Ιταλία και εάν απορριφθούν, θα σταλούν πίσω σε χώρες που κρίνονται ασφαλείς για επιστροφή.
«Η ιταλική και ευρωπαϊκή νομοθεσία θα εφαρμοστεί στα κέντρα», λέει ο Φαμπρίτσιο Μπούτσι, Ιταλός πρέσβης στην Αλβανία.

«Είναι σαν να έχεις κέντρο στην Ιταλία – αλλά είναι στην Αλβανία».

Ο Ιταλίδα πρωθυπουργός και ο Αλβανός πρωθυπουργός υπέγραψαν συμφωνία για πέντε χρόνια, αλλά με δυνατότητα παράτασης εάν οι καταυλισμοί αποδειχθούν επιτυχείς στη μείωση της ροής μεταναστών προς την Ιταλία.

Από τις αρχές του 2024, περίπου 31.000 άνθρωποι έχουν έρθει στην Ιταλία δια θαλάσσης, ποσοστό που είναι το μισό από ό,τι για την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η Τζόρτζια Μελόνι, ο Ιταλίδα πρωθυπουργός, υποσχέθηκε να λύσει το πρόβλημα της εισροής μεταναστών και οι καταυλισμοί στην Αλβανία είναι ένα παράδειγμα για αυτό.

Ωστόσο, η ιταλική αντιπολίτευση και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν το υψηλό τίμημα, που υπολογίζεται σε περισσότερα από 650 εκατομμύρια ευρώ.

«Είναι πολύ υψηλό το κόστος να κρατάς έναν περιορισμένο αριθμό μεταναστών», πιστεύει ο Ρομπέρτο Μάτζι, μέλος του αριστερού κόμματος της Μεγάλης Ευρώπης.

Όταν η Μελονι επισκέφθηκε πρόσφατα την Αλβανία, ο Μάτζι πλησίασε το αυτοκίνητό της σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όταν τον άρπαξαν Αλβανοί αξιωματούχοι ασφαλείας.

Αυτή παρενέβη λέγοντας να τον αφήσουν να φύγει και εκείνος φώναξε: «Αν έτσι συμπεριφέρονται στον βουλευτή, φανταστείτε πώς θα φερθούν στους μετανάστες».

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα και η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι σε συνέντευξη Τύπου

Σε μια συνέντευξη στο BBC, ο Μάτζι συγκρίνει τους καταυλισμούς με ποινικές αποικίες και αμφιβάλλει για την ικανότητα των διασωστών να εξετάσουν σωστά τους διασωθέντες μετανάστες.

«Δεν θα μπορούν να προσδιορίσουν εάν κάποιος στην Αφρική έχει υποστεί βασανιστήρια, σεξουαλική βία ή διακρίσεις λόγω της σεξουαλικότητας του», λέει ο Μάτζι.

«Είναι όλο προπαγάνδα, να πούμε στους Ιταλούς ότι για πρώτη φορά η κυβέρνηση μπορεί να κρατήσει μετανάστες, αλλά κανείς που διακινδύνευσε τη ζωή του για να περάσει στην Ιταλία δεν θα αποθαρρυνθεί».

Ο Φαμπρίτσιο Μπούτσι, ο Ιταλός πρέσβης στα Τίρανα, διαφωνεί.

«Είναι ένα από τα στοιχεία στα οποία θα πρέπει να υπολογίζουν τόσο οι μετανάστες όσο και οι λαθρέμποροι», λέει.

«Τι έχουμε να χάσουμε; Προσπαθήσαμε να διανείμουμε τους μετανάστες σε όλη την ΕΕ και δεν πέτυχε. Γιατί λοιπόν δεν δοκιμάζουμε έναν νέο τρόπο;»

Δεκαπέντε χώρες της ΕΕ, με επικεφαλής τη Δανία, πρόσφατα με ανοιχτή επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξαν τη δέσμευση εξωτερικών χωρών στην επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ επαίνεσε επίσης τη συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας.

Ωστόσο, πολλοί το συνέκριναν με το σχέδιο της προηγούμενης βρετανικής κυβέρνησης για απέλαση αποτυχημένων βρετανών αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα, στο οποίο ο Στάρμερ ήταν αντίθετος.

Ωστόσο, αυτές οι συμφωνίες διαφέρουν σημαντικά.

Η συμφωνία με την Αλβανία θα είναι στην ιταλική δικαιοδοσία.

«Διασφαλίσαμε ότι η αλβανική νομοθεσία είναι ήδη πλήρως σύμφωνη με τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους διεθνείς νόμους», είπε ο Μπούτσι.

Σε αυτό το διάστημα, η Αλβανία παίρνει ώθηση στην εικόνα της, ενώ διαπραγματεύεται την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

(Ιταλικά media)

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube