REAL TIME |

ΗΠΑ , Ουκρανία , Ρωσία 16 Αυγούστου 2024

Ανάλυση Reuters: Τα κέρδη και οι κίνδυνοι της ουκρανικής εισβολής στη Ρωσία

Ανάλυση Reuters: Τα κέρδη και οι κίνδυνοι της ουκρανικής εισβολής στη Ρωσία

Η κατεχόμενη περιοχή υπερβαίνει τα 1.150 τετραγωνικά χιλιόμετρα

Η αιφνιδιαστική εισβολή της Ουκρανίας στη Ρωσία ξεπέρασε κάθε προσδοκία, σημειώνοντας βραχυπρόθεσμα κέρδη τα οποία προσπαθεί να μετατρέψει σε μόνιμο στρατηγικό πλεονέκτημα. Ωστόσο, όσο τα ουκρανικά στρατεύματα κάνουν σχέδια για να κρατήσουν τα εδάφη, η Ρωσία ανακτά τις δυνάμεις της με τον κίνδυνο να μεγεθύνεται εκ νέου.

Η Ουκρανία έστειλε χιλιάδες στρατιώτες στη δυτική ρωσική περιοχή του Κουρσκ την περασμένη εβδομάδα, κατεβάζοντας τις ρωσικές σημαίες στις πόλεις που κατέλαβαν οι στρατιώτες της και αποσπώντας την πολεμική πρωτοβουλία από τη Μόσχα για πρώτη φορά εδώ και μήνες.

Την Τετάρτη, αξιωματούχοι στο Κίεβο δήλωσαν ότι η Ουκρανία θα χρησιμοποιήσει τα καταληφθέντα ρωσικά εδάφη ως «νεκρή ζώνη» για να θωρακίσει τον βορρά της από τα ρωσικά πλήγματα.

Ο Oleksandr Syrskyi, επικεφαλής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε την Πέμπτη ότι το Κίεβο έχει δημιουργήσει στρατιωτικό γραφείο στο κατεχόμενο τμήμα του Κουρσκ, υποδηλώνοντας τις φιλοδοξίες τους.

Η κατεχόμενη περιοχή υπερβαίνει τα 1.150 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δήλωσε ο Syrskyi.

Στους στόχους της Ουκρανίας στο Κουρσκ περιλαμβάνεται η απόσπαση της προσοχής των ρωσικών δυνάμεων από την ανατολική ουκρανική περιοχή του Ντονμπάς, όπου η Ρωσία αναπτύσσεται σταθερά εδώ και μήνες και την οποία επιδιώκει να καταλάβει στο σύνολό της, δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Andriy Zagorodnyuk.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί προς το παρόν.

Εκτός από το πλήγμα στην εικόνα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, η μεγαλύτερη εισβολή στη Ρωσία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατέστρεψε τις ρωσικές δυνάμεις, αιχμαλώτισε στρατιώτες και δημιούργησε μια πληγή στην πλευρά της Ρωσίας, δήλωσε ο Πολωνός στρατιωτικός αναλυτής Konrad Muzyka.

Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ουκρανική επίθεση στο ρωσικό έδαφος είναι «τρομοκρατική εισβολή» και ότι στοχοθετήθηκαν μη στρατιωτικές υποδομές, κάτι που η Ουκρανία αρνείται.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα δώσει μια «άξια απάντηση» στην επίθεση, αλλά ότι το άμεσο καθήκον είναι να εκδιωχθούν όλα τα ουκρανικά στρατεύματα από το ρωσικό έδαφος.

Η Ουκρανία, η οποία δεν έχει πει πόσο καιρό μπορεί να παραμείνει, «δεν ενδιαφέρεται» να καταλάβει μόνιμα ρωσικό έδαφος, δήλωσε αυτή την εβδομάδα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Ο Πούτιν έχει πει ότι η Ουκρανία θέλει το έδαφος ως διαπραγματευτικό χαρτί σε ενδεχόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο Serhiy Zgurets, στρατιωτικός αναλυτής με έδρα το Κίεβο, προέβλεψε ότι η Ουκρανία θα επιδιώξει να διατηρήσει τον έλεγχο της γης μεταξύ των πόλεων Rylsk, Korenevoye και Sudzha και των συνόρων, δίνοντάς της τον έλεγχο μιας λωρίδας ρωσικού εδάφους πλάτους περίπου 20 χιλιομέτρων.

Ο Muzyka ήταν πιο επιφυλακτικός, προειδοποιώντας ότι η προσπάθεια να κρατηθεί μια έκταση ρωσικής γης θα μπορούσε να προκαλέσει στις ουκρανικές δυνάμεις δυνητικά βαριές απώλειες, επισημαίνοντας τα προβλήματα ανθρώπινου δυναμικού που αντιμετωπίζει η Ουκρανία εδώ και μήνες στον πόλεμό της με έναν πολύ πιο ισχυρό εχθρό.

Η εισβολή ήταν «ένα τεράστιο στοίχημα» που βραχυπρόθεσμα αποδίδει, δήλωσε ο Muzyka.

«Αλλά μπορεί να έρθει μια στιγμή που το κόστος της επίθεσης στο Κουρσκ θα αντισταθμίσει τα οφέλη, δεδομένου του σταθερού ρυθμού της ρωσικής προέλασης στην περιοχή του Ντονέτσκ», είπε.

Η απάντηση της Ρωσίας

Μετά από μια χαώδης αντίδραση τις πρώτες ημέρες της επίθεσης της Ουκρανίας, που είδε τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα που προμηθεύτηκαν από τη Δύση μεταξύ των αυτοκινητοπομπών που μετέφεραν στρατεύματα πέρα από τα σύνορα, η Ρωσία φαίνεται τελικά να έχει επιβραδύνει τις προόδους. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι δυνάμεις είχαν προχωρήσει μερικά χιλιόμετρα την Τετάρτη.

Ανώτερος Ρώσος διοικητής δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν εκδιωχθεί από ένα χωριό στη συνοριακή περιοχή της Ρωσίας, αλλά ότι οι δυνάμεις του Κιέβου εξακολουθούσαν να ερευνούν κατά μήκος του μετώπου.

Δορυφορικές εικόνες από το Planet Lab και το Maxar έδειξαν πολλαπλά, προφανώς νέα, ρωσικής κατασκευής χαρακώματα πιο μακριά από τα σύνορα στην περιοχή του Κουρσκ.

Η Ρωσία έχει μέχρι στιγμής στηριχθεί σε στρατιωτικές μονάδες στο Κουρσκ για να προσπαθήσει να απωθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις, δήλωσε ο Pasi Paroinen, αναλυτής της φινλανδικής Black Bird Group.

Μεταφέροντας τον πόλεμο στη Ρωσία, ο Ζελένσκι αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να αποδυναμώσει την άμυνα του Κιέβου κατά μήκος του μετώπου στην Ουκρανία, ενώ η Ρωσία έχει ήδη στείλει χιλιάδες εφεδρείες σε μια προσπάθεια να εκδιώξει τους Ουκρανούς στρατιώτες.

Η Μόσχα θα πρέπει να έχει αρκετές εφεδρείες, δήλωσε ο Paroinen, για να απαντήσει χωρίς να αποσύρει στρατεύματα από το πιο ενεργό μέτωπο του πολέμου στην περιοχή του Ντονμπάς.

Η Ρωσία προελαύνει εκεί εδώ και μήνες, αναπτύσσοντας αλεξίσφαιρες βόμβες σε τεράστιους αριθμούς καθώς και ομάδες εφόδου που δέχονται βαριές απώλειες αλλά κάνουν μικρά βήματα προόδου, δήλωσε ο πρώην υπουργός Άμυνας Ζαγοροντνιούκ.

Μακριά από την ύφεση των μαχών στα ανατολικά, η Ουκρανία ανέφερε την Πέμπτη τις πιο σφοδρές μάχες των τελευταίων εβδομάδων κοντά στο Ποκρόβσκ και δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ρωσική στρατιωτική πίεση υποχωρεί κατά μήκος του ανατολικού μετώπου εντός των συνόρων της.

Σε μια σιωπηρή αναγνώριση της αυξανόμενης πίεσης, ο Ζελένσκι διέταξε την Τετάρτη τον ανώτατο διοικητή του να στείλει περισσότερα όπλα στο Ποκρόβσκ και στο Τορέτσκ, μια άλλη πολιορκημένη πόλη που η Ρωσία προσπαθεί να καταλάβει.

Ο Ουκρανός στρατιώτης Dmytro, θεώρησε την εισβολή ως ένα απαραίτητο βήμα για να αποτρέψει μια ρωσική επίθεση στο ουκρανικό έδαφος στην άλλη πλευρά των συνόρων από την περιοχή του Κουρσκ, αλλά ότι αισθανόταν επίσης άβολα με την εισβολή σε ξένο έδαφος.

Πηγή: Reuters, liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube