Aφρική , ΗΠΑ , Κίνα , Περιβάλλον 8 Αυγούστου 2024

Αμερικανός νομοθέτης εισάγει νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των «αρνητικών» περιβαλλοντικών επιπτώσεων της Κίνας στις αφρικανικές χώρες

Αμερικανός νομοθέτης εισάγει νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των «αρνητικών» περιβαλλοντικών επιπτώσεων της Κίνας στις αφρικανικές χώρες

Ο νόμος SPEED θα αντιμετωπίσει την επιρροή της Κίνας στην Αφρική θεσπίζοντας μια πολιτική των ΗΠΑ για να αντιταχθούν στις ενέργειες οντοτήτων που συνδέονται με τη ΛΔΚ που δεν συμμορφώνονται με τους νόμους της χώρας υποδοχής, τη διεθνή περιβαλλοντική προστασία και την εργατική νομοθεσία κατά την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. στην Αφρική.

Οι αμερικανοί νομοθέτες Young Kim και Colin Allred εισήγαγαν τον «Stopping PRC Environmental Exploitation and Degradation Act» (SPEED), ο οποίος σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις επιβλαβείς περιβαλλοντικές, οικολογικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία των επενδύσεων που συνδέονται στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ) στην Αφρική.

Η Κίνα έχει γίνει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος, πιστωτής και επενδυτής μέσω της πρωτοβουλίας Belt and Road Initiative στην αφρικανική περιοχή. Η «διπλωματία της παγίδας του χρέους» της Κίνας, που συχνά εκτελείται μέσω επιχειρήσεων BRI, μπορεί να είναι καταστροφική και επιβλαβής για τις τοπικές κοινότητες και τις βασικές περιοχές βιοποικιλότητας που βρίσκονται στην Αφρική, σύμφωνα με δήλωση των ΜΜΕ που εξέδωσαν οι αμερικανοί νομοθέτες τη Δευτέρα.

«Η Πρωτοβουλία Belt and Road της ΛΔΚ εξαναγκάζει τα αναπτυσσόμενα έθνη να πέσουν στη διπλωματία της παγίδας του χρέους του Xi Jinping, αλλά επίσης εκθέτει τους ευάλωτους πληθυσμούς σε επιβλαβείς οικολογικούς, περιβαλλοντικούς και κινδύνους δημόσιας υγείας», ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο νεαρός Κιμ, ο οποίος επί του παρόντος υπηρετεί ως πρόεδρος της Υποεπιτροπής Ινδο-Ειρηνικού, είπε περαιτέρω: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον Σι Τζινπίνγκ να ξεφύγει από την αύξηση της παγκόσμιας ισχύος του και την παραβίαση της διεθνούς περιβαλλοντικής και εργατικής νομοθεσίας στη διαδικασία. Είμαι περήφανος που ηγούμαι του SPEED Act για να αντιμετωπίσω την Πρωτοβουλία Belt and Road και να θεωρήσω τη ΛΔΚ υπεύθυνη για τις εκμεταλλευτικές της πρακτικές, τη σκόπιμη υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την απειλή για τα μέσα διαβίωσης των αφρικανικών κοινοτήτων».

Ο Colin Allred κατά την εισαγωγική συνεδρία πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στη ΛΔΚ και σε εταιρείες που συνδέονται με την Κίνα να συνεχίσουν την εκμετάλλευση των αφρικανικών εθνών καθώς υποβάλλουν τους λαούς τους σε επιβλαβείς οικολογικούς κινδύνους και κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Ο δικομματικός νόμος SPEED θα ενισχύσει την πολιτική των ΗΠΑ, θα επιτρέψει κυρώσεις και θα καταστήσει υπεύθυνη την κινεζική κυβέρνηση για τα δυσμενή περιβαλλοντικά, οικολογικά και περιστατικά δημόσιας υγείας που συμβαίνουν στην Αφρική».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νόμος SPEED θα αντιμετωπίσει την επιρροή της Κίνας στην Αφρική θεσπίζοντας μια πολιτική των ΗΠΑ για να αντιταχθούν στις ενέργειες οντοτήτων που συνδέονται με τη ΛΔΚ που δεν συμμορφώνονται με τους νόμους της χώρας υποδοχής, τη διεθνή περιβαλλοντική προστασία και την εργατική νομοθεσία κατά την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. στην Αφρική.

Ο νόμος θα ξεκινήσει τη διαμόρφωση στρατηγικής από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και την USAID που θα περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με χώρες της υποσαχάριας Αφρικής για την αποκατάσταση περιβαλλοντικών καταστροφών που προκαλούνται από εταιρείες της ΛΔΚ. Ο νόμος θα επιβάλλει επίσης κυρώσεις σε οντότητες που συνδέονται με τη ΛΔΚ που είναι υπεύθυνες για δυσμενή περιβαλλοντικά συμβάντα και περιστατικά δημόσιας υγείας στην αφρικανική ήπειρο.

Η πράξη που εισήγαγαν οι ΗΠΑ στα ευρήματά τους παρέθεσε μια έκθεση με τίτλο «Καταχρήσεις του περιβάλλοντος της Κίνας».

Τα ευρήματα της έκθεσης ανέφεραν ότι «η ΛΔΚ απειλεί την παγκόσμια οικονομία και την παγκόσμια υγεία εκμεταλλευόμενη αειφόρα τους φυσικούς πόρους και εξάγει τη σκόπιμη αδιαφορία της για το περιβάλλον μέσω της πρωτοβουλίας της One Belt, One Road».

Το νομοσχέδιο που αναφέρεται επίσης τα τελευταία 20 χρόνια, η Κίνα έχει αυξήσει σημαντικά τις οικονομικές και επιχειρηματικές της δραστηριότητες στην υποσαχάρια Αφρική. Ενώ τα νομικά συστήματα στις διάφορες χώρες διαφέρουν, οι επιχειρηματικές οντότητες γενικά δεσμεύονται από τους νόμους της χώρας καταγωγής τους, της χώρας υποδοχής και του διεθνούς δικαίου.

Οι κινεζικές επιχειρηματικές οντότητες είναι διαβόητες για τη συνειδητή παραβίαση των νόμων των χωρών υποδοχής και του διεθνούς δικαίου. Η Κίνα και οι κινεζικές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα είναι καταστροφικές και κατά καιρούς παράνομες, οι πρακτικές εξόρυξης, γεωτρήσεων, υλοτομίας και αλιείας στην υποσαχάρια Αφρική προκαλούν υψηλά επίπεδα ανησυχίας και βλάβης σε ολόκληρη την υποσαχάρια Αφρική.

Πολλές οντότητες που συνδέονται με την Κίνα και κινεζικά PSC στην υποσαχάρια Αφρική λειτουργούν με ελάχιστη προσοχή στην οικολογία, τη δημόσια υγεία και την ευημερία των κατοίκων της περιοχής και της άγριας ζωής.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube