REAL TIME |

ΗΠΑ , Κίνα , Ταϊβάν 2 Αυγούστου 2024

Αμερικανοί γερουσιαστές προτείνουν νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων στην Κίνα εάν επιτεθεί στην Ταϊβάν

Αμερικανοί γερουσιαστές προτείνουν νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων στην Κίνα εάν επιτεθεί στην Ταϊβάν

Μια δικομματική ομάδα αμερικανών γερουσιαστών παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ένα νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων στο Πεκίνο εάν διεξάγει πόλεμο εναντίον της Ταϊβάν.

Το νομοσχέδιο θα υποχρεώνει την Ουάσιγκτον να επιβάλει κυρώσεις στην Κίνα εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποφασίσει ότι το Πεκίνο ή οποιοσδήποτε από τους αντιπροσώπους του έχει εξαπολύσει στρατιωτική εισβολή στην Ταϊβάν, ανέφεραν οι νομοθέτες.

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές Tammy Duckworth και Dan Sullivan, Δημοκρατικός και Ρεπουμπλικανός αντίστοιχα, υποστήριξαν από κοινού το σχέδιο νόμου με τίτλο «οι κυρώσεις που στοχεύουν επιτιθέμενους γειτονικές δημοκρατίες (STAND) με την πράξη της Ταϊβάν του 2024».

Μια σημαία της Ταϊβάν, δεξιά, και μια σημαία των ΗΠΑ απεικονίζονται στην Ταϊπέι στις 22 Φεβρουαρίου.
Φωτογραφία: Cheng I-hwa, Bloomberg

Το νομοσχέδιο πρόκειται να συζητηθεί από την Επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ για τις Ένοπλες Υπηρεσίες.

Το νομοσχέδιο ορίζει ένα ολοκληρωμένο πακέτο κυρώσεων που θα εμπόδιζε τα μέλη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (CCP) και τα κινεζικά χρηματοπιστωτικά και βιομηχανικά ιδρύματα από το να κάνουν συναλλαγές με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με έδρα τις ΗΠΑ, ανέφερε το γραφείο του Sullivan σε δήλωση.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ – τράπεζες, εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, όμιλοι επιχειρηματικών κεφαλαίων και αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου – θα απαγορευθούν από την πραγματοποίηση οποιασδήποτε επένδυσης προς όφελος του ΚΚΚ και των θυγατρικών του, ενώ το νομοσχέδιο θέτει επίσης περιορισμούς στην εισαγωγή αγαθών που κατασκευάζονται στην Κίνα, ανέφερε.

«Είναι κρίσιμο να επιδείξει η Αμερική σταθερή, ακλόνητη δικομματική δέσμευση και αποφασιστικότητα για την υποστήριξη της δημοκρατίας της Ταϊβάν», φέρεται να είπε ο Σάλιβαν. «Κάθε μέρα, το ΚΚΚ γίνεται πιο τολμηρό και πιο επιθετικό στις απειλές του κατά της Ταϊβάν, των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων μας στον Ινδο-Ειρηνικό».

«Πάντα πίστευα ότι εάν η Αμερική θέλει να παραμείνει παγκόσμιος ηγέτης, πρέπει να παρουσιαστούμε και να υποστηρίξουμε τους φίλους μας όπως η Ταϊβάν», ανέφερε η δήλωση του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή, σύμφωνα με την Ντάκγουορθ.

Η Ταϊβάν είναι «ένας εταίρος με τον οποίο το έθνος μας έχει ισχυρούς οικονομικούς και στρατιωτικούς δεσμούς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κλιμακούμενες απειλές από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας καθώς εργάζονται για να ενισχύσουν τη δική τους δημοκρατία», είπε.

Ο Σάλιβαν και ο Ντάκγουορθ είπαν στους Ταϊβανούς αξιωματούχους για το νομοσχέδιο τον Μάιο κατά την επίσκεψή τους στην Ταϊβάν επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κογκρέσου, στην οποία συμμετείχαν επιπλέον οι Αμερικανοί γερουσιαστές Κρις Κουνς και Λαφόνζα Μπάτλερ.

Ο Σάλιβαν και ο άλλος Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής των ΗΠΑ Ρότζερ Μάρσαλ εισήγαγαν για πρώτη φορά μια πράξη STAND με την Ταϊβάν το 2022.

ΠΗΓΗ: directus.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube