Εξεμάνη ακόμα και ο Τουφάν Ερχιουρμάν. Και καλά, ο Τατάρ πελλοδείχνει (απολογούμαι για την έκφραση αλλά του πάει πολύ) και άρχισε να λέει τα δικά του. Ότι είναι η «πολιτική αποκλεισμού» από την ε/κ πλευρά με στόχο την οικονομία του ψευδοκράτους, ότι «αυτή η κατάσταση αποκαλύπτει για άλλη μια φορά τις πραγματικές προθέσεις του Ε/κ ηγέτη», ότι είναι «η εδώ και 61 χρόνια συνεχιζόμενη καταπιεστική πολιτική της απομόνωσης και καταπίεσης των Τ/κ»…

Ο Ερχιουρμάν, όμως, που είναι ο διαλλακτικός και μυαλωμένος και θέλει λύση; Φταίει, λέει, ο Χριστοδουλίδης ο οποίος «ενώ δηλώνει έτοιμος να διαπραγματευτεί βάσει των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ, από την άλλη, συνεχίζει να αναζητά τρόπους να βλάψει την οικονομία της τδβκ χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του». Και βλάπτει και «τις σχέσεις και το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών».

Γι΄ αυτό ξαναρωτώ: Κατάλαβες τώρα τι πάθαμε; Θα μας πουν και παράφρονες. Ενώ η παραφροσύνη είναι όλη δική τους. Χρόνια ολόκληρα παρακολουθούσαμε σαν χάνοι να στήνεται ένας μηχανισμός στήριξης του ψευδοκράτους μέσω των οδοφραγμάτων, παρακολουθούσαμε να εισρέουν εκατομμύρια ευρώ, δολάρια, λίρες μέσω των οδοφραγμάτων, να οργανώνονται τουριστικές εκδρομές από ξένους και δικούς ταξιδιωτικούς οργανισμούς, ανοίξαμε και τη Δερύνεια για να τους διευκολύνουμε, και τώρα πληρώνουμε την βλακώδη ανοχή μας.

Διότι, τώρα το χάσαμε το παιχνίδι, δουλεύει ο μηχανισμός, στηρίχθηκε μια χαρά η «τδβκ». Και κάθε «εμπόδιο» φορτώνεται στην αδιαλλαξία μας. Δεν γνωρίζω αν έκανε κάτι η κυβέρνηση με αυτόν τον οργανισμό, την TUI, για να τερματίσει τις εκδρομές, αλλά αν έκανε μπράβο της. Κι αυτοί που πρέπει να λογοδοτούν είναι όσοι δεν έκαναν τίποτε τα προηγούμενα χρόνια.

Η TUI φέρνει στην Κύπρο 250.000 με 300.000 τουρίστες ετησίως. Και για αυτούς οργανώνει και εκδρομές στα κατεχόμενα. Τώρα αποφάσισε ότι σταματά αυτές τις εκδρομές από 31 Αυγούστου. Κι έγινε στα κατεχόμενα το σώσε.  Ο «υπουργός τουρισμού», Φικρί Ατάογλου, ανακάλυψε ότι αυτό προκαλεί και περαιτέρω διαχωρισμό μεταξύ «των δύο λαών», θέτει εμπόδια στις σχέσεις των δύο κοινοτήτων και δεν βοηθά, ούτε συμβάλλει στην ειρηνευτική διαδικασία.

Βάλθηκαν να μας στείλουν όλους ομαδικά στα ψυχιατρικά ιδρύματα. Για ποια ειρηνευτική διαδικασία μιλούν; Για ποιες σχέσεις των δυο κοινοτήτων; Αυτές που σαμποτάρουν μέρα και νύχτα;

Τόσα χρόνια, που διευκολύνουμε τη ροή τουρισμού προς τα κατεχόμενα, αναμέναμε (στο πλαίσιο των ψευδαισθήσεών μας, φυσικά) ότι θα έρθει κάποια στιγμή που θα υπάρξει και μια ανταπόδοση από την άλλη πλευρά. Όχι από την Τουρκία, αλλά από τους Τουρκοκύπριους. Να δούμε ας πούμε, μια κίνηση καλής θέλησης, μια διαλεκτική πολιτική που θα δημιουργούσε συνθήκες συμβιβασμού και ειρηνικής συνδιαλλαγής. Τι είδαμε, όμως; Μήνα με το μήνα, χρόνο με το χρόνο, πιο ακραίες θέσεις, πιο αδιάλλακτες, πιο τουρκικές αντί κυπριακές.

Εμείς τι πρέπει να κάνουμε, κύριε Ερχιουρμάν; Άσε τους άλλους. Να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την οικονομία της «τδβκ»; Για να πετύχουμε τι; Πώς βοηθά αυτό την επανένωση, ακόμα και τη δήθεν επανένωση;

Σύμφωνα με τ/κ δημοσιεύματα, το 2023, ο αριθμός των επισκεπτών που εισήλθαν στα κατεχόμενα από τις ελεύθερες περιοχές μέσω των οδοφραγμάτων ήταν πολύ μεγαλύτερος από αυτούς που εισήλθαν από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και τα λιμάνια. Δηλαδή, εκτός από την Τουρκία, στηρίζει οικονομικά την «τδβκ» και η Κυπριακή Δημοκρατία. Ε, ας έδειχναν και λίγο ότι το αναγνωρίζουν!

Αλλά αυτοί ακόμα λίγο θα αρχίσουν να μας κατηγορούν και για τις απανωτές συλλήψεις στο αεροδρόμιο για λαθρεμπόριο τσιγάρων. Τα αγοράζουν από τα κατεχόμενα για 2 με 2.5 ευρώ το πακέτο και τα μεταφέρουν στη Βρετανία όπου τα πουλούν 14 με15 ευρώ. Θησαυρίζουν. Πιάνουν κάμποσους στο αεροδρόμιο. Αλλά, μήπως κι αυτό βλάπτει «τις σχέσεις και το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών», κ. Ερχιουρμάν; Βλάπτουν και οι (επιτέλους) διώξεις σφετεριστών των περιουσιών μας; Η κατοχή δεν βλάπτει καθόλου, ε;

Φιλελεύθερος