REAL TIME |

ΗΠΑ , Ισραήλ , Παλαιστίνη 11 Ιουλίου 2024

Washington Post: Ισραήλ και Χαμάς συμφωνούν σε μια «προσωρινή διοίκηση» στη Γάζα

Washington Post: Ισραήλ και Χαμάς συμφωνούν σε μια «προσωρινή διοίκηση» στη Γάζα

Χαραμάδα ελπίδας

Το Ισραήλ και η Χαμάς έχουν δηλώσει ότι αποδέχονται ένα σχέδιο «προσωρινής διακυβέρνησης» που θα ξεκινήσει στη δεύτερη φάση μιας συμφωνίας τριών σταδίων μεταξύ των δύο μερών, στην οποία ούτε η Χαμάς ούτε το Ισραήλ θα κυβερνούν τη Γάζα, αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η Washington Post.

Το άρθρο του David Ingatius επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους, η οποίοι αναφέρουν ότι η ασφάλεια στην περιοχή της Γάζας θα παρέχεται από μια δύναμη που θα εκπαιδευτεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα υποστηρίζεται από μετριοπαθείς Άραβες συμμάχους, οι οποίοι θα προέρχονται από μια βασική ομάδα περίπου 2.500 υποστηρικτών της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα, οι οποίοι έχουν ήδη ελεγχθεί από το Ισραήλ.

Η Χαμάς έχει πει στους διαμεσολαβητές ότι είναι «έτοιμη να παραχωρήσει την εξουσία στην προσωρινή αυτή [πρόταση διακυβέρνησης]», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Η πρώτη φάση του σχεδίου προβλέπει μια εκεχειρία έξι εβδομάδων, κατά τη διάρκεια της οποίας η Χαμάς θα απελευθέρωνε 33 Ισραηλινούς ομήρους, συμπεριλαμβανομένων όλων των γυναικών κρατουμένων, όλων των ανδρών άνω των 50 ετών και όλων των τραυματιών. Το Ισραήλ θα απελευθέρωνε εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους και θα απέσυρε τα στρατεύματά του από πυκνοκατοικημένες περιοχές προς τα ανατολικά σύνορα της Γάζας. Παράλληλα, προβλέπει είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας ενώ θα επισκευάζονταν τα νοσοκομεία. Στην τρίτη φάση, το σχέδιο προβλέπει αυτό που το ψήφισμα του ΟΗΕ περιγράφει ως «πολυετές σχέδιο ανοικοδόμησης».

Στις συνομιλίες συμμετέχουν, διαμεσολαβητές των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αίγυπτου. Για να πιέσει τη Χαμάς, το Κατάρ είπε στους εκπροσώπους της οργάνωσης ότι δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν στη Ντόχα αν απορρίψουν τη συμφωνία, σημειώνει η εφημερίδα.

Παράλληλα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι σημειώνεται «πρόοδος … με την Αίγυπτο».

Κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία Ισραήλ – Χαμάς

Κοντά στην επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τους όρους της συμφωνίας ανταλλαγής βρίσκονται Ισραήλ – Χαμάς, σύμφωνα με το Ισραηλινό Channel 13, γνωστοποιώντας ότι την Παρασκευή θα συνεδριάσει το μίνι υπουργικό συμβούλιο και επιπλέον ισραηλινές αντιπροσωπείες θα επισκεφθούν το Κατάρ και την Αίγυπτο.

Επίσης, η Ισραηλινή Ραδιοφωνική Αρχή δήλωσε ότι τα σημεία διαμάχης στις διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία είναι ο μηχανισμός για τον τερματισμό του πολέμου, ο αριθμός των αιχμαλώτων και η εκκένωση των κρατουμένων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η Ισραηλινή Ραδιοφωνική Αρχή ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων αναμένεται να συνεχιστούν στην Ντόχα και επεσήμανε σημαντική πρόοδο στο θέμα της διέλευσης της Ράφα και του άξονα της Φιλαδέλφειας κατά τις διαπραγματεύσεις στη Ντόχα.

Επιπλέον, το ισραηλινό Channel 12 επικαλέστηκε έναν πολιτικό αξιωματούχο που είπε: «Η απόφαση σχετικά με την πιθανή συμφωνία είναι τελικά στα χέρια του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου».

Πηγή: liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube