Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο κατάπαυσης πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, όπως αναφέρει σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Όπως αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτηση στο Χ, (πρώην twitter) «Πριν από έξι εβδομάδες παρουσίασα ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για το πώς θα επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και επιστροφή των ομήρων στην πατρίδα. Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει και πρόκειται για πολύπλοκα ζητήματα αλλά το πλαίσιο αυτό έχει πλέον συμφωνηθεί τόσο από το Ισραήλ όσο και από τη Χαμάς».

Το πλαίσιο

Το πλαίσιο για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, η οποία θα προβλέπει ότι ο παλαιστινιακός θύλακας δεν θα κυβερνάται ούτε από τη Χαμάς ούτε από το Ισραήλ, φέρεται να έχει συμφωνηθεί και από τα δύο μέρη.

Διαπραγματευτικό τέλος (;)

Έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων, φαίνεται πως η κυβέρνηση Μπάιντεν πλησιάζει σε ένα διαπραγματευτικό τέλος των μαχών μεταξύ των IDF και των Παλαιστινίων μαχητών, ανέφερε αυτή την εβδομάδα η Washington Post.

Αλλά μια τελική συμφωνία «δεν είναι επικείμενη», δεδομένης της πολυπλοκότητας των υπόλοιπων στοιχείων του σχεδίου.

Σύμφωνα με την Post, με την προτεινόμενη συμφωνία θα απελευθερωθούν οι υπόλοιποι εν ζωή ισραηλινοί όμηροι και θα αυξηθεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο ισραηλινός Τύπος ανέφερε ότι, παρά τις αντίθετες δημόσιες δηλώσεις, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι έτοιμος να επιτρέψει στην Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει ρόλο στη διακυβέρνηση της Γάζας μετά τον πόλεμο.

Κορυφαίοι συνεργάτες του Ισραηλινού πρωθυπουργού δήλωσαν στους Times of Israel ότι ενώ είναι αντίθετος με την σημερινή ΠΑ, ο Νετανιάχου θα μπορούσε να δεχτεί μια μεταρρυθμισμένη ηγεσία της Ραμάλα να διαδραματίσει ρόλο στη διοίκηση της περιοχής.

Αυτό πιθανότατα θα περιλάμβανε την καλύτερη αντιμετώπιση του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας στη Δυτική Όχθη από την αρχή, είπαν.

Ο Νετανιάχου φέρεται να έχει παραδεχτεί ότι θα πρέπει να παραδώσει τον έλεγχο της Γάζας σε άτομα με δεσμούς με την ΠΑ, δεδομένης της απουσίας λειτουργικών εναλλακτικών λύσεων.

Ξεχωριστά, το Reuters ανέφερε την Παρασκευή ότι Ισραηλινοί και Αιγύπτιοι διαπραγματευτές συζήτησαν μια συμφωνία βάσει της οποίας ένα ηλεκτρονικό σύστημα επιτήρησης κατά μήκος των συνόρων μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου θα επέτρεπε στις IDF να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από την περιοχή.

Τόσο η Χαμάς όσο και η Αίγυπτος φέρονται να αντιτίθενται σθεναρά στη διατήρηση δυνάμεων του Ισραήλ στα σύνορα.

Το γραφείο του Νετανιάχου διέψευσε δημοσίως κάθε υπόνοια ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τη συνοριακή περιοχή.

Ναυτεμπορική