Τραπεζούντα: Όλο και επιδεινώνεται η κατάσταση των τοιχογραφιών στην Παναγία Σουμελά

Τραπεζούντα: Όλο και επιδεινώνεται η κατάσταση των τοιχογραφιών στην Παναγία Σουμελά

Η πολιτιστική κληρονομιά του Πόντου αναζωογονείται και ένα από τα πιο ιστορικά μνημεία του, η Μονή Σουμελά, βρίσκεται στο επίκεντρο νέων προσπαθειών αποκατάστασης των τοιχογραφιών της. Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης των πολύτιμων τοιχογραφιών της χιλιόχρονης Μονής, με στόχο την αναβίωση της αρχικής τους λάμψης.

Όλο και επιδεινώνεται η κατάσταση των τοιχογραφιών 

 

Παναγία Σουμελά
Παναγία Σουμελά

 

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, αναγνωρίζοντας την επιδεινούμενη κατάσταση των τοιχογραφιών, που έχουν υποστεί σημαντικές φθορές τόσο από τη φυσική φθορά του χρόνου όσο και από τις ζημιές που προκάλεσαν οι επισκέπτες, οι οποίοι συχνά ξύνουν τις τοιχογραφίες ή χαράσσουν τα ονόματά τους πάνω σε αυτές, αποφάσισε να διορίσει ειδικούς συντηρητές για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων τμημάτων, ώστε οι τοιχογραφίες να ανακτήσουν την πρωτότυπη μορφή τους.

Η Μονή Σουμελά αποτελεί τον πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό της Τραπεζούντας, και η ανάγκη για τη διατήρηση και αποκατάστασή της θεωρήθηκε επιτακτική. Οι επισκέπτες της Μονής, που κατά τη διάρκεια των εορτών του Μπαϊραμιού των Θυσιών (16-19 Ιουνίου) ανήλθαν στους 14.627, σύντομα θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις τοιχογραφίες στην αρχική τους μεγαλοπρέπεια.

Η κίνηση αυτή του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας δείχνει την πρόθεση της χώρας να προστατεύσει και να διατηρήσει την πολιτιστική της κληρονομιά, καθιστώντας τα προσβάσιμα στους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες της κάθε χρόνο.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube