Τουρκία 1 Ιουλίου 2024

Τουρκία: Βουτιά στο χρηματιστήριο μετά τη “μαγική εικόνα” Σιμσέκ για την οικονομία και τα σχέδια για νέους φόρους

Τουρκία: Βουτιά στο χρηματιστήριο μετά τη “μαγική εικόνα” Σιμσέκ για την οικονομία και τα σχέδια για νέους φόρους

Απώλειες στο χρηματιστήριο της Τουρκίας

Η Τουρκία γνώρισε ισχυρές εισροές κεφαλαίων τους τελευταίους μήνες και τα συναλλαγματικά αποθέματα δεν αποτελούν πλέον ανησυχία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μεχμέτ Σιμσέκ, προσθέτοντας ότι οι εισροές κεφαλαίων θα μπορούσαν να επιταχυνθούν περαιτέρω μετά την αφαίρεση της Τουρκίας από τη “γκρίζα λίστα” της Financial Action Task Force (FATF).

“Προς το παρόν προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πώς να διαχειριστούμε αυτές τις ισχυρές εισροές, οι οποίες ενέχουν κάποιους κινδύνους για τον αποπληθωρισμό”, δήλωσε ο Σίμσεκ σε συνέντευξή του στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Habertürk. “Πρέπει να αποσύρουμε αυτή τη ρευστότητα…Η τουρκική λίρα έχει ανατιμηθεί σε πραγματικούς όρους. Η Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας (TCMB) χρειάστηκε να αγοράσει μεγάλο ποσό συναλλάγματος τους τελευταίους μήνες, με το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης [για τη λίρα] να προέρχεται από ντόπιους”, είπε ο υπουργός.

Λόγω των εισροών κεφαλαίων, τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας αυξήθηκαν κατά 78 δισ. δολάρια από τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με τον Σιμσέκ. “Αυτό είναι άνευ προηγουμένου. Τα ακαθάριστα αποθεματικά ανήλθαν στο ρεκόρ των 148 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Μειώσαμε τα SWAP με τοπικές τράπεζες σε περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Η καθαρή θέση των αποθεματικών της Τουρκίας έχει βελτιωθεί σημαντικά”, είπε ο υπουργός.

Τα καθαρά αποθέματα της Τουρκίας μειώθηκαν περίπου στα μείον 60 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Μαρτίου, αλλά αυξήθηκαν στα θετικά 12 δισεκατομμύρια δολάρια, πρόσθεσε. “Όσο καταφέρνουμε να μειώσουμε τον πληθωρισμό, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες, σε ονομαστικούς όρους, θα σταθεροποιούνται”. “Εξηγούμε το οικονομικό πρόγραμμα σε εγχώριους και διεθνείς κύκλους. Ένας από τους πυλώνες του προγράμματος είναι οι πολιτικές που συμμορφώνονται με τα διεθνή πρότυπα. Αυτό βοηθά στην τόνωση της εμπιστοσύνης και του ενδιαφέροντος των επενδυτών για τη λίρα, η οποία σε αντάλλαγμα δημιουργεί σταθερότητα”, δήλωσε ο Σιμσέκ.

Δεν θα δουν τις πιέσεις για εφαρμογή “λαϊκιστικών οικονομικών πολιτικών”, τόνισε ο υπουργός. “Η κύρια προτεραιότητα του προγράμματος είναι η διασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης και η αύξηση της ευημερίας”.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ήταν 57 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάιο του περασμένου έτους, όταν δημοσιοποιήθηκαν τα νέα στοιχεία για τον Μάιο πιθανότατα θα δείξουν ότι το έλλειμμα θα ανέλθει στα 26 δισεκατομμύρια δολάρια, εξήγησε ο Σιμσέκ. 

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να μάχεται τους φοροφυγάδες, είπε επίσης ο υπουργός. Το προσχέδιο φορολογικής δέσμης θα επιβάλει έναν ελάχιστο εταιρικό φόρο 15 τοις εκατό στις πολυεθνικές εταιρείες, είπε ο Σίμσεκ, προσθέτοντας ότι ο φόρος προστιθέμενης αξίας δεν θα αυξηθεί φέτος. “Δεν θα υπάρξουν αυξήσεις φόρων που θα έχουν πληθωριστικές επιπτώσεις”, σημείωσε ο Σίμσεκ.

Απώλειες στο χρηματιστήριο της Τουρκίας

Τι κι αν ο Σιμσέκ σκιαγράφησε μια μαγική εικόνα για την εικόνα της Τουρκίας; Οι αγορές φαίνεται ότι βρήκαν αυτό που τους ενδιέφερε και την πλήρωσε το χρηματιστήριο.

Οι τιμές των μετοχών υποχώρησαν απότομα όταν ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι μελετά έναν πιθανό φόρο στα κέρδη των επενδυτών από τις συναλλαγές στο χρηματιστήριο. Ο δείκτης μετοχών Borsa Istanbul 100 ανέστρεψε τα κέρδη για να διαπραγματευτεί έως και 1% χαμηλότερα πριν από τις ζημιές στο 0,5% στις 11:09 π.μ. στην Κωνσταντινούπολη, τη χειρότερη πτώση του σε σχεδόν μια εβδομάδα.

Η ανατροπή της αγοράς ήρθε αφού ο Σιμσέκ, σε συνέντευξή του στο BloombergHT TV, επανέλαβε τα όσα είχε δηλώσει στο Habertürk, αλλά προσέθεσε ότι το υπουργείο Οικονομικών μελετά νέους φόρους στα έσοδα από επενδύσεις στο χρηματιστήριο. Οι αρχές διατύπωσαν για πρώτη φορά την ιδέα τον περασμένο μήνα, αλλά αργότερα υπαναχώρησαν στον απόηχο δυσμενών αντιδράσεων της αγοράς.

Ο υπουργός Οικονομικών προσπαθεί να υπερασπιστεί δημοσίως το νέο νομοσχέδιο που θα οδηγήσει στην εισαγωγή πρόσθετων φόρων, οι οποίοι, όπως λέει, είναι κρίσιμοι για να διατηρηθούν τα οικονομικά της χώρας σε καλή κατάσταση. Ορκίστηκε να μην υποκύψει στα “λαϊκιστικά αιτήματα”, εν μέσω εκκλήσεων από το κοινό να ανακοινώσει προσωρινή αύξηση του κατώτατου μισθού αυτόν τον μήνα.

Οι ξένοι επενδυτές αναφέρουν συχνά ότι μια τέτοια αύξηση μισθών θα αποτελεούσε βασικό κίνδυνο στην προσπάθεια επιβράδυνσης του πληθωρισμού, ο οποίος ξεπέρασε το 75% (τουλάχιστον σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία, καθώς άλλα στοιχεία τον δίνουν πάνω από 120%) τον Μάιο. Ο υπουργός είπε ότι είναι σημαντικός στόχος για τις αρχές να φέρουν τα κέρδη των τιμών κάτω από το 42% μέχρι το τέλος του έτους, το ανώτερο άκρο της τροχιάς των προβλέψεων της Κεντρικής Τράπεζας Τουρκίας (TCMB) για το 2024.

Η λίρα σημείωσε κέρδη 0,2% στις 32,6990 ανά δολάριο ΗΠΑ στις 13:10 (ώρα Ελλάδας) Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Τουρκίας μειώθηκε κατά 13 μονάδες βάσης.

Π.Κ.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube