Το Ιράκ καταγγέλλει στον ΟΗΕ τις εισβολές της Τουρκίας – Η Άγκυρα επικαλείται το Άρθρο 51

Το Ιράκ καταγγέλλει στον ΟΗΕ τις εισβολές της Τουρκίας – Η Άγκυρα επικαλείται το Άρθρο 51

Τα δύο μέτρα και σταθμά της Άγκυρας – Επικαλείται «νόμιμη άμυνα» για τις επιθέσεις στο Ιράκ

Η Τουρκία πολύ συχνά εξαπολύει επιδρομές εναντίον του ιρακινού εδάφους προκειμένου να εξουδετερώσει αντάρτες του ΠΚΚ, αλλά η εμπειρία της Συρίας όπου και πάλι με το ίδιο πρόσχημα οι επιθέσεις κατέληξαν σε κατοχή μιας εκτεταμένης ζώνης εντός της Βορειοδυτικής Συρίας, προκαλεί ανησυχία και στη Βαγδάτη.

Εντύπωση προκαλεί όμως η απάντηση της Τουρκίας η οποία με θράσος απαντά ότι έχει δικαίωμα να λάβει τα κατάλληλα μέτρα κατά των τρομοκρατικών απειλών για την ασφάλειά της που προέρχονται από το Ιράκ. Και σπεύδει να δηλώσει ότι «οποιαδήποτε κριτική προς την Τουρκία για την άσκηση του εγγενούς δικαιώματός της αυτοάμυνας, όπως περιγράφεται στο άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών… είναι απαράδεκτη».

Η Τουρκία που με ευκολία επικαλείται το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ για να πραγματοποιεί στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έδαφος άλλου κράτους είναι η ίδια η οποία απορρίπτει το δικαίωμα της Ελλάδας να επικαλεστεί στο άρθρο 51 περί νόμιμης άμυνας για να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητας εντός μάλιστα της επικράτειας της και όχι με… προληπτικά κτυπήματα… Ένα ακόμη δείγμα του πως αντιμετωπίζει αλά καρτ η Τουρκία το Διεθνές Δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ…

Ακολουθούν οι δυο επιστολές:

Πανομοιότυπες επιστολές με ημερομηνία 4 Ιουνίου 2024 από τον επιτετραμμένο της Μόνιμης Αποστολής του Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη προς τον Γενικό Γραμματέα και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κατόπιν οδηγιών της κυβέρνησής μου, διαβιβάζω σύνοψη από το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Ιράκ σχετικά με τις τουρκικές παραβιάσεις του ιρακινού εδάφους και του εναέριου χώρου, οι οποίες ανήλθαν σε 1.438, για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Μαρτίου 2024 (βλ. παράρτημα) κυβέρνηση της χώρας μου επιβεβαιώνει ότι αυτές οι παραβιάσεις της κυριαρχίας του Ιράκ από την Τουρκία αντιβαίνουν στις αρχές της καλής γειτονίας και συνιστούν παραβίαση των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου. Θα ήμουν ευγνώμων αν η παρούσα επιστολή και το παράρτημά της μπορούσαν να διανεμηθούν ως έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας. (Υπογραφή) Αμπάς Καντόμ Ομπάιντ Επιτετραμμένος.

Επιστολή της 6ης Ιουνίου 2024 του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφορικά με τους ισχυρισμούς που περιέχονται στην επιστολή της 4ης Ιουνίου 2024 του επιτετραμμένου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας του Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη (S/2024/438), θα ήθελα να τονίσω ότι, λόγω του κενού εξουσίας που εκμεταλλεύονται οι τρομοκρατικές οργανώσεις, η Τουρκία υποχρεούται και δικαιούται να λάβει τα κατάλληλα μέτρα κατά των τρομοκρατικών απειλών για την ασφάλειά της που προέρχονται από το Ιράκ. Οποιαδήποτε κριτική προς την Τουρκία για την άσκηση του εγγενούς δικαιώματός της αυτοάμυνας, όπως περιγράφεται στο άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και ενεργεί στο πλαίσιο της ευθύνης που αποδίδεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας στα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι απαράδεκτη. Θα ήμουν ευγνώμων αν η παρούσα επιστολή μπορούσε να διανεμηθεί ως έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας. (Υπογραφή) Αχμέτ Γιλντίζ Μόνιμος Αντιπρόσωπος.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube