Το ΑΕΠ της Ινδίας αναμένεται να φτάσει τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια

Το ΑΕΠ της Ινδίας αναμένεται να φτάσει τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια

Ο φιλόδοξος στόχος της Ινδίας να εδραιώσει τη θέση της ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του Cambridge India που πραγματοποιήθηκε στην ιστορική Ένωση του Κέιμπριτζ, ο Sanjeev Sanyal, μέλος του Οικονομικού Συμβουλευτικού Συμβουλίου του Πρωθυπουργού της Ινδίας, προέβλεψε ότι θα φτάσει σε ορόσημο ΑΕΠ 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος, ξεπερνώντας τους παγκόσμιους ρυθμούς ανάπτυξης.

Μοιράστηκε γνώσεις για την αξιοσημείωτη πορεία οικονομικής ανάπτυξης της Ινδίας και τις μελλοντικές προοπτικές, ενώ συμμετείχε σε διάλογο με τον Kishen Shastry, διδάκτορα οικονομολόγο από το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Ο Sanyal τόνισε τον φιλόδοξο στόχο της Ινδίας να ξεπεράσει το όριο του ΑΕΠ των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και να εδραιώσει τη θέση της ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο.

“Φέτος, το ΑΕΠ της Ινδίας θα φτάσει τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια, τοποθετώντας μας στο ίδιο επίπεδο με την Ιαπωνία όσον αφορά το οικονομικό μέγεθος. Συνεχίζουμε να προηγούμαστε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο με σημαντικό περιθώριο. Πέρυσι, ο ρυθμός ανάπτυξής μας μας εξέπληξε στα 8,2 ανά σεντ και αναμένουμε ανάπτυξη πάνω από 7 τοις εκατό φέτος, ξεπερνώντας όλες τις μεγάλες οικονομίες», δήλωσε ο Sanyal.

Τόνισε τις σύνθετες επιπτώσεις του ρυθμού ανάπτυξης της Ινδίας, σημειώνοντας τον γρήγορο ρυθμό με τον οποίο έχουν επιτευχθεί τα οικονομικά ορόσημα.

Σε μια συζήτηση, ο Sanyal είπε: “Μετά την απελευθέρωση, μας πήρε 16-17 χρόνια για να περάσουμε το όριο των πρώτων τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Χρειάστηκαν άλλα 7 χρόνια για να φτάσουμε το όριο των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που συνέβη το 2014-15. Χρειάστηκαν άλλα 7 χρόνια για να φτάσουμε στο όριο των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021-22 να ξεπεράσει τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια εκτός και αν συμβεί κάποιο μεγάλο αόρατο σοκ».

Ο Sanyal υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης της μακροοικονομικής σταθερότητας, της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων περιουσιακών στοιχείων στις τράπεζες, των γραφειοκρατικών μεταρρυθμίσεων, της ενίσχυσης της δέσμευσης του παγκόσμιου εμπορίου και της επένδυσης στη βιώσιμη ενέργεια μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πράσινων τεχνολογιών.

“Οι καλά κεφαλαιοποιημένες τράπεζές μας και η διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας κατά τη διάρκεια του COVID-19 ήταν κρίσιμες. Ενώ διατηρούμε την ανάπτυξη, δεσμευόμαστε να υποστηρίζουμε τους ευάλωτους πληθυσμούς μέσω άμεσων μεταφορών για την ανακούφιση της φτώχειας”, σημείωσε ο Sanyal.

Όσον αφορά τις νομικές μεταρρυθμίσεις, ο Sanyal ζήτησε τον εκσυγχρονισμό του νομικού συστήματος της Ινδίας. “Οι διοικητικές και δικαστικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες. Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο νομικό σύστημα για αποτελεσματική δικαιοσύνη και επιβολή των συμβάσεων”, τόνισε.

Ο Sanyal επέκρινε επίσης τα παγκόσμια πρότυπα ESG (Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Διακυβέρνηση), εκφράζοντας σκεπτικισμό για την επιβολή τους χωρίς δίκαιες διαβουλεύσεις από φορείς του Βορείου Ατλαντικού.

Με βασικούς ρόλους στη χάραξη οικονομικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του Κύριου Οικονομικού Συμβούλου του Υπουργού Οικονομικών από το 2017, η Sanyal έχει διαμορφώσει πολυάριθμες οικονομικές έρευνες. Η Ινδία αναμένεται να ξεπεράσει την Ιαπωνία και τη Γερμανία για να αναδειχθεί ως η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έως το 2027.

Επί του παρόντος, σε όρους δολαρίων ΗΠΑ, η Ινδία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία με μέγεθος περίπου 3,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε ονομαστικούς όρους. Ιδιαίτερα νωρίτερα τον Ιούνιο, ο Shaktikanta Das, Διοικητής της Αποθεματικής Τράπεζας της Ινδίας , κατά την ομιλία του στην 188η Γενική Συνέλευση (Ετήσια Γενική Συνέλευση) του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Βομβάης είπε ότι η Ινδία βρίσκεται στο κατώφλι μιας σημαντικής διαρθρωτικής αλλαγής στην αναπτυξιακή της τροχιά.

Ο κυβερνήτης πρόσθεσε ότι η Ινδία προχωρά προς την αύξηση του ΑΕΠ 8 τοις εκατό με σταθερό τρόπο, προσθέτοντας ότι η μέση ανάπτυξη που κατέγραψε η Ινδία τα τελευταία τρία χρόνια είναι 8,3 τοις εκατό.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα αποκαλυπτόμενα στοιχεία του Υπουργείου Στατιστικής και Εφαρμογής του Προγράμματος, το ΑΕΠ της Ινδίας ξεπέρασε κάθε προσδοκία και διαμορφώθηκε στο 7,8% το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου. Το ΑΕΠ ολόκληρου του έτους 2023-24 έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω σε 8,2 τοις εκατό από τη δεύτερη εκ των προτέρων εκτίμηση του 7,6 τοις εκατό.

Ενώ η Asian Development Bank (ADB) και η Fitch Ratings υπολόγισαν την ανάπτυξη της Ινδίας στο 7%, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF), η S&P Global Ratings και η Morgan Stanley προέβλεψαν ρυθμό ανάπτυξης 6,8% για το 25ο έτος.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube