ΗΠΑ 15 Ιουλίου 2024

Τι γνωρίζουμε έως τώρα για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Τι γνωρίζουμε έως τώρα για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Μια απόπειρα που αφορά όλον τον πλανήτη

Της Mary Whitfill Roeloffs

Μια απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην (και εκ νέου υποψηφίου) προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ οδήγησε σε αυξημένες εκκλήσεις για προστασία των προεδρικών υποψηφίων, μια έρευνα για τη λειτουργία της Μυστικής Υπηρεσίας και σε εκκλήσεις των ηγετών και των δύο πλευρών – συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κυριακή στο Οβάλ Γραφείο – να εγκαταλειφθεί η τοξική κομματική ρητορική, την ώρα που πολλά στοιχεία για την απόπειρα δολοφονίας παραμένουν ασαφή.

Ο Τραμπ, 78 ετών, πυροβολήθηκε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου (τοπική ώρα), όταν ένας και μόνος ένοπλος πυροβόλησε αρκετές φορές από την οροφή ενός κτιρίου κοντά σε προεκλογική του συγκέντρωση, τραυματίζοντας τον πρώην πρόεδρο, σκοτώνοντας έναν υποστηρικτή του και τραυματίζοντας σοβαρά δύο άλλους συμμετέχοντες στη συγκέντρωση, πριν ο δράστης χάσει τη ζωή του από πυρά πρακτόρων της Μυστικής Υπηρεσίας.

Πόσο σοβαρά τραυματίστηκε ο Τραμπ;

Μια σφαίρα “τρύπησε” το πάνω μέρος του δεξιού αυτιού του Τραμπ, ανέφερε ο ίδιος αργά το Σάββατο, ενώ οι φωτογραφίες έδειχναν το πάνω μέρος του αυτιού του αιματοβαμμένο με λωρίδες αίματος στη δεξιά πλευρά του προσώπου του. Ο εκπρόσωπος της Μυστικής Υπηρεσίας, Άντονι Γκουλιέλμι, έσπευσε να επιβεβαιώσει ότι ο πρώην πρόεδρος της χώρας ήταν “ασφαλής” μετά τον πυροβολισμό. Ο Τραμπ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Butler Memorial για αξιολόγηση και αφέθηκε ελεύθερος πριν πετάξει για το Νιου Τζέρσεϊ τη νύχτα. Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, λίγο μετά τον πυροβολισμό, δήλωσε ότι ο πατέρας του “ήταν καλά”. Ο πρώην γιατρός του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, βουλευτής Ρόνι Τζάκσον, από το Τέξας, πέταξε στο Νιου Τζέρσεϊ το πρωί της Κυριακής και είπε στους New York Times ότι ο Τραμπ “δεν ήταν ούτε κατ’ ελάχιστον ταραγμένος”.

Ποιος ήταν ο Thomas Matthew Crooks, δράστης της επίθεσης;

Ο Crooks, 20 ετών, ήταν εγγεγραμμένος Ρεπουμπλικανός χωρίς ποινικό ιστορικό, σύμφωνα με τους New York Times. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Μπέθελ ​​Παρκ, το οποίο απέχει περίπου μία ώρα από τον χώρο της συγκέντρωσης του Τραμπ στο Μπάτλερ της Πενσυλβάνια, το 2022, ενώ είχε εργαστεί ως σύμβουλος διατροφικών συνηθειών σε ένα τοπικό κέντρο νοσηλείας και αποκατάστασης. Κανένα κίνητρο δεν έχει εντοπιστεί από αξιωματούχους επιβολής του νόμου και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την Κυριακή ζήτησε από τους πολίτες να “μην κάνουν υποθέσεις”. Το FBI την Κυριακή είπε ότι ο Crooks πιστεύεται ότι έδρασε μόνος του και αντιμετωπίζει το θέμα ως πιθανή περίπτωση εγχώριας τρομοκρατίας.

Πoιος ήταν ο Corey Comperatore, o άνθρωπος που έχασε τη ζωή του στη συγκέντρωση;

Ο Comperatore, πατέρας και σύζυγος, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στη συγκέντρωση του Τραμπ την Κυριακή. Ήταν ένας 50χρονος πρώην εθελοντής αρχηγός της πυροσβεστικής και πατέρας δύο κοριτσιών, των οποίων η οικογένεια είπε ότι πέθανε ενώ προστάτευε τη γυναίκα και την κόρη του από τα πυρά. Η Dawn Comperatore Schafer, αδερφή του Comperatore, είπε στους New York Times η οικογένειά του έμαθε για τον θάνατό του μέσω των ειδήσεων. Όλοι τον θυμούνται ως έναν “οικογενειάρχη” που του άρεσε να ψαρεύει και χαιρετίστηκε από τον κυβερνήτη Τζος Σαπίρο της Πενσυλβάνια, Δημοκρατικό, ως “ένας από τους καλύτερος ανάμεσά μας”.

Τι γνωρίζουμε για τους υπόλοιπους τραυματίες στη συγκέντρωση;

Τα δύο άτομα που τραυματίστηκαν σοβαρά ήταν σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση έως το απόγευμα της Κυριακής. Ταυτοποιήθηκαν από την τοπική αστυνομία ως οι Ντέιβιντ Ντάτς, 57 ετών, από το Νιού Κένσινγκτον της Πενσυλβάνια, και Τζέιμς Κόπενχαβερ, 74 ετών, από το Μουν Τάουνσιπ της Πενσυλβάνια. Νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Allegheny στο Πίτσμπουργκ. Ο Τζάκσον έγραψε στο Twitter το Σάββατο ότι ο ανιψιός του ήταν μεταξύ εκείνων με ελαφρά τραύματα και είπε στο Fox News ότι μια σφαίρα έπληξε τον λαιμό του ανιψιού του στη συγκέντρωση. Ο Τζάκσον είπε ότι ο ανιψιός του τα πηγαίνει καλά.

Πώς μπόρεσε να συμβεί η δολοφονική επίθεση κατά του Τραμπ;

Η Μυστική Υπηρεσία πυροβόλησε τους Crooks που βρισκόταν στην οροφή ενός εργοστασίου βόρεια από τους χώρους του Butler Farm Show, όπου διεξαγόταν η συγκέντρωση. Η στέγη απείχε λιγότερο από 200 γιάρδες από το σημείο που μιλούσε ο Τραμπ, ανέφερε το Associated Press, και οι εκκλήσεις για έρευνα για το πώς ένας ένοπλος μπορούσε να είχε φτάσει τόσο κοντά προέρχονται τόσο από το ρεπουμπλικανικό, όσο και από δημοκρατικό στρατίπεδο. Η Μυστική Υπηρεσία δεν σχολίασε τις συνθήκες του πυροβολισμού, εκτός από το να πει ότι ερευνά το περιστατικό. Ο Άντονι Γκουλιέλμι, εκπρόσωπος της Μυστικής Υπηρεσίας, είπε ότι η υπηρεσία είχε προσθέσει “προστατευτικούς πόρους, τεχνολογία και δυνατότητες” στην εκστρατεία του Τραμπ πριν από τον πυροβολισμό. Η Διευθύντρια της Μυστικής Υπηρεσίας Κίμπερλι Τσιτλ κλήθηκε να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 22 Ιουλίου. Η Μυστική Υπηρεσία έχει λειτουργικό προϋπολογισμό 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τι είδους ψευδείς πληροφορίες διαδίδονται διαδικτυακά;

Βίντεο αναρτήθηκαν στο TikTok, το X, το Instagram, το Facebook, το YouTube και άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή, με ένα άτομο που φερόταν ψευδώς να είναι ο ύποπτος για τον πυροβολισμό Τραμπ και εικασίες για τα κίνητρά του, τα οποία ο Μπάιντεν είπε την Κυριακή ότι είναι ακόμη ασαφή. Το BBC Verify, το οποίο καταπολεμά την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο, είπε ότι ο άνδρας σε βίντεο και φωτογραφίες δεν είναι ο δράστης. Άλλες ψευδείς δημοσιεύσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας που φερόταν να γράφτηκε από έναν πράκτορα της Μυστικής Υπηρεσίας, ανέφεραν ότι δόθηκε εντολή να μην πυροβοληθεί ο Crooks. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι πραγματικός πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας τέτοιο πράγμα. Θεωρίες συνωμοσίας και άλλοι μη επαληθευμένοι ισχυρισμοί εξαπλώθηκαν γρήγορα στον απόηχο της απόπειρας δολοφονίας του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κατηγορούν το λεγόμενο “βαθύ κράτος” για την επίθεση.

Τι έχει πει ο Τραμπ για την επίθεση;

Ο Τραμπ μέσω του Truth Social, το βράδυ του Σαββάτου και ξανά το πρωί της Κυριακής, ευχαρίστησε τη Μυστική Υπηρεσία για την ανταπόκρισή της και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στα θύματα και την οικογένεια του άνδρα που σκοτώθηκε. Κάλεσε τους υποστηρικτές του να “παραμείνουν ανθεκτικοί στην πίστη μας και σθεναροί απέναντι στην κακία” και επιβεβαίωσε ότι θα εμφανιστεί και θα μιλήσει όπως είχε προγραμματιστεί στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών αυτής της εβδομάδας. Η τελευταία του ανάρτηση, που ανέβηκε γύρω στις 3 το μεσημέρι της Κυριακής, ανέφερε “ΕΝΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ!”

Τι έχει πει ο Μπάιντεν για την επίθεση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απευθύνθηκε αρχικά στο έθνος το βράδυ του Σαββάτου, αποκαλώντας την επίθεση “αρρωστημένη” και λέγοντας: “Δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για τέτοιου είδους βία”. Επανέλαβε αυτά τα σχόλια σε μια σύντομη ομιλία από τον Λευκό Οίκο το απόγευμα της Κυριακής, στην οποία είπε “δεν υπάρχει θέση στην Αμερική για τέτοιου είδους βία ή οποιαδήποτε βία. Μια απόπειρα δολοφονίας είναι ενάντια σε όλα όσα υποστηρίζουμε ως έθνος… Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβαίνει αυτό”. Ο Μπάιντεν διέταξε μια ανεξάρτητη επανεξέταση του πυροβολισμού για να διαπιστωθεί πώς ήταν δυνατό ένας μοναχικός ένοπλος να πυροβολήσει έναν υποψήφιο για την Προεδρία. Είπε ότι τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα δημοσιοποιηθούν. Ο Μπάιντεν απευθύνθηκε ξανά στο έθνος την Κυριακή το βράδυ και είπε ότι είναι καιρός να “χαμηλώσει η θερμοκρασία στην πολιτική μας ζωή”. Μίλησε από το Οβάλ Γραφείο αργότερα την Κυριακή και είπε ότι οι Αμερικανοί πρέπει να εκφράζουν τις απόψεις τους “στην κάλπη, όχι με σφαίρες” και πρόσθεσε ότι “δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για αυτού του είδους τη βία. Για οποιαδήποτε βία, ποτέ. Τελεία. Χωρίς εξαιρέσεις”.

Τι σημαίνει η δολοφονική απόπειρα για το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών;

Το συνέδριο, το οποίο έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει σήμερα Δευτέρα στο Ουισκόνσιν, αναμένεται να προχωρήσει κανονικά, όπως είχε προγραμματιστεί. Ο Τραμπ είπε την Κυριακή ότι σκέφτηκε να καθυστερήσει το ταξίδι του στο Μιλγουόκι κατά δύο ημέρες, αλλά τελικά τήρησε το αρχικό πρόγραμμα και έφυγε στις 3:30 μ.μ. ώρα ανατολικών ΗΠΑ την Κυριακή. Ο Τραμπ αναμένεται να αποδεχθεί επίσημα την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ στο συνέδριο και να ανακοινώσει την επιλογή του για τον υποψήφιο αντιπρόεδρό του. Άλλοι ομιλητές στο συνέδριο είναι ο πρώην παρουσιαστής του Fox News Tucker Carlson, ο Donald Trump Jr., η κυβερνήτης της Νότιας Ντακότα Kristi Noem, ο γερουσιαστής J.D. Vance, ο γερουσιαστής Marco Rubio, ο γερουσιαστής Tim Scott, και ο κυβερνήτης της Βόρειας Ντακότα, Doug Burgum. Οι Βανς, Ρούμπιο, Σκοτ ​​και Μπουργκούμ θεωρούνται οι κορυφαίοι υποψήφιοι για το αξίωμα του αντιπροέδρου υπό τον Τραμπ. Ο Μπάιντεν είπε ότι έδωσε εντολή στον επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας να επανεξετάσει “όλα τα μέτρα ασφαλείας” για το συνέδριο. Το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Αυγούστου.

Τι θα πει ο Τραμπ στην ομιλία του στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών;

Ο Τραμπ είπε στον Washington Examiner ότι απέσυρε την αρχική ομιλία που σκόπευε να εκφωνήσει στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών. “Η ομιλία που επρόκειτο να δώσω την Πέμπτη επρόκειτο να είναι εκπληκτική… Αν δεν συνέβαινε αυτό, αυτή θα ήταν μια από τις πιο απίστευτες ομιλίες”, τόνισε. Θα επικεντρωνόταν περισσότερο στον Μπάιντεν και τις πολιτικές του. Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος είπε ότι τώρα σκοπεύει να επικεντρώσει την ομιλία του στο κάλεσμα για ενότητα. “Αυτή είναι μια ευκαιρία να φέρουμε όλη τη χώρα, ακόμα και ολόκληρο τον κόσμο, μαζί. Η ομιλία θα είναι πολύ διαφορετική, πολύ διαφορετική από ό,τι θα ήταν πριν από δύο μέρες”.

Πηγή: forbesgreece.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube