Κίνα , Ταϊβάν 30 Ιουλίου 2024

Συνεχιζόμενη η γεωπολιτική ένταση μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας! Σε συναγερμό η Ταϊπέι

Συνεχιζόμενη η γεωπολιτική ένταση μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας! Σε συναγερμό η Ταϊπέι

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ταϊβάν ανέφερε αύξηση της δραστηριότητας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας (PLA) κοντά στα στενά της Ταϊβάν, με τέσσερα σκάφη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAN) και ένα επίσημο πλοίο που εντοπίστηκαν από το πρωί του Σαββάτου.

Το Υπουργείο δεν διευκρίνισε τους τύπους αεροσκαφών που εμπλέκονται στο συμβάν, αλλά διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση ήταν υπό στενή παρακολούθηση. Οι εισβολές από στρατιωτικά αεροσκάφη και πλοία του PLA στην Ταϊβάν δεν είναι ασυνήθιστες, αλλά έχουν κλιμακώσει τις εντάσεις στην περιοχή, αντανακλώντας τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας.

Το στενό της Ταϊβάν, που χωρίζει την Ταϊβάν από την ηπειρωτική Κίνα, αποτελεί συχνή περιοχή διαμάχης, με το Πεκίνο να βλέπει την Ταϊβάν ως αποσχισθείσα επαρχία και να διεκδικεί την κυριαρχία του στο νησί.

Το τελευταίο περιστατικό έρχεται εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για την περιφερειακή ασφάλεια και υπογραμμίζει τη συνεχή επαγρύπνηση της Ταϊβάν για την υπεράσπιση του εναέριου χώρου και της εδαφικής της ακεραιότητας έναντι κινεζικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων.

Καθώς οι εντάσεις συνεχίζονται, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ταϊβάν παραμένει σε συναγερμό, έτοιμο να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή.

Εν μέσω της αυξανόμενης απειλής, η Ταϊβάν, από τη Δευτέρα, ξεκίνησε στρατιωτικές ασκήσεις για να δοκιμάσει τις πολεμικές της ικανότητες.

Εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στα στενά της Ταϊβάν, η Κίνα αύξησε τη στρατιωτική της παρουσία και διεξάγει συχνά ασκήσεις στην περιοχή. Οι ελιγμοί θεωρούνται ως μέρος της συνεχιζόμενης εκστρατείας πίεσης του Πεκίνου κατά της Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί μια αποστάτη επαρχία.

Εν τω μεταξύ, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας στην Ταϊβάν. Τον Σεπτέμβριο του 2022, επιβεβαίωσε εκ νέου ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ταϊβάν και να αντιτίθενται σε οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες που επιδιώκουν να αλλάξουν το status quo της.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube