Μετά το δημοσίευμα ουκρανικού μέσου περί αποστολής μαχητικών αεροσκαφών F-16 από την Ελλάδα -μέσω- ΗΠΑ στην Ουκρανία, σημερινό δημοσίευμα του ιταλικού scenarieconomici, επαναφέρει το ίδιο σενάριο.

Ωστόσο αυτή τη φορά βάζουν στο παιχνίδι και το Ισραήλ.

Ειδικότερα δημοσίευμα ιταλικού μέσου φέρει τον τίτλο «Το Ισραήλ και η Ελλάδα αποσύρουν τα F-16 από την υπηρεσία τους. Θα καταλήξουν στην Ουκρανία;».

Παρότι, στρατιωτικές πηγές αναφέρουν στην «Ν», ότι ουδέποτε υπήρξε τέτοιο ενδεχόμενο, διεθνή ΜΜΕ επιμένουν.

Η Αθήνα προσπαθεί να διατηρήσει ισορροπημένη πολιτική

Μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα κάνει λόγο για «ισορροπημένη πολιτική της Ελλάδας», καθότι όπως αναφέρει χαρακτηριστικά

«Τα 32 ελληνικά F-16 είναι, ωστόσο, απίθανο να δοθούν απευθείας στην Ουκρανία, όχι μόνο επειδή η Αθήνα προσπαθεί να διατηρήσει μια πιο ισορροπημένη πολιτική στάση σε σχέση με την Ολλανδία και τη Δανία, τους κύριους προμηθευτές των μαχητικών στην Ουκρανία. Έτσι θα προσπαθήσει να στείλει τα μαχητικά στις ΗΠΑ, επίσης για να αποφύγει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή».

Στο παιχνίδι και το Ισραήλ

Πέρα όμως από την Ελλάδα, φαίνεται πως βάζουν στο «παιχνίδι» και το Ισραήλ, καθότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία αποχαιρέτησε επίσημα το τελευταίο επιχειρησιακό αεροσκάφος F-16C Fighting Falcon, σηματοδοτώντας το τέλος μιας εποχής που διήρκεσε πάνω από τρεισήμισι δεκαετίες υπηρεσίας.

Το μόνο πλάνο που υπάρχει και είναι επίσημο, αναφορικά με την αποστολή F-16 στην Ουκρανία, είναι πως η Δανία, η Νορβηγία, η Ολλανδία και το Βέλγιο έχουν δεσμευτεί να προμηθεύσουν την Ουκρανία με πάνω από 60 μαχητικά αεροσκάφη αυτό το καλοκαίρι.

Ωστόσο, το Bloomberg ανέφερε στις 12 Ιουλίου ότι η Ουκρανία ενδέχεται να παραλάβει σημαντικά λιγότερα αεροσκάφη από τα προβλεπόμενα φέτος – πιθανότατα μόνο έξι αυτό το καλοκαίρι και έως 20 μέχρι το τέλος του 2024.

Ναυτεμπορική