Σενέρ Λεβέντ: Ένα κράτος, δύο ζωές

Σενέρ Λεβέντ: Ένα κράτος, δύο ζωές

Δεν υπάρχουν δύο επίσημα κράτη στο νησί, όμως πρέπει να αποδεχτούμε ότι υπάρχουν δύο ζωές

Γράφει ο Σενέρ Λεβέντ

Δεν υπάρχουν δύο επίσημα κράτη στο νησί, όμως πρέπει να αποδεχτούμε ότι υπάρχουν δύο ζωές. Ήταν αναπόφευκτο να γίνει αυτό μετά τη διαίρεση και τη χωριστή ζωή με αυτόν τον τρόπο εδώ και πενήντα χρόνια. Δύο συστήματα, δύο ζωές. Άλλη στον νότο. Άλλη στον βορρά. Άλλοι οι νόμοι τους. Άλλο το νόμισμά τους. Άλλες οι διοικήσεις τους. Και όσοι περνούν από τον νότο στον βορρά και όσοι περνούν από τον βορρά στον νότο νιώθουν σαν τουρίστες πλέον στην άλλη πλευρά. Μόλις άνοιξαν οι πύλες είπαμε ότι «δεν υπάρχει αυτή η πλευρά και η άλλη», όμως δυστυχώς υπάρχει. Ξέρετε ποια είναι η πυξίδα εκείνων που χάνουν τον δρόμο όταν περνούν από τον βορρά στον νότο; Η σημαία που βρίσκεται στο βουνό. Βρίσκουν τον δρόμο τους πηγαίνοντας προς την κατεύθυνση που είναι η σημαία. Ούτε οι Ελληνοκύπριοι νέοι που πάνε στην Κερύνεια ούτε οι Τουρκοκύπριοι νέοι που πάνε στη Λάρνακα νιώθουν πως βρίσκονται στην πατρίδα τους. Κοιτάζουν σαν ξένοι τους δρόμους, τα σοκάκια, τα κτήρια και τα καταστήματα. Βεβαίως διαφέρουν από αυτούς οι παλιές γενιές που έχουν αναμνήσεις στην άλλη πλευρά, όμως και εκείνοι φεύγουν από ανάμεσά μας σιγά-σιγά.

Ναι, δεν υπάρχουν δύο κράτη, υπάρχει μόνο ένα κράτος. Όμως στα δύο μισά υπάρχουν δύο διαφορετικές ζωές. Και οι διαμένοντες και στις δύο πλευρές συνήθισαν τόσο πολύ σε αυτό που μειώνεται καθημερινά ακόμα και ο αριθμός που θέλουν να αλλάξει αυτό. Ο χρόνος εργάστηκε εναντίον μας. Σπαταλήσαμε απλόχερα τον χρόνο.

Οι διαμένοντες στην ελληνοκυπριακή πλευρά μάταια περίμεναν να τους πλησιάσουν οι διαμένοντες στον βορρά για μια λογική συμφωνία απαλλασσόμενοι από την κατοχή και τη διοίκηση της Τουρκίας. Δεν υπάρχει απολύτως κανένα κόμμα στον βορρά το οποίο θα τους καταλάβει και θα θεωρήσει δικαιολογημένες τις απαιτήσεις τους. Στον βορρά υπάρχει μια πλήρης παράδοση στην Τουρκία. Ιδού το πρόσφατο χάλι του CTP με το οποίο συνεργάζεται στενά το ΑΚΕΛ. Ο πρόεδρος του κόμματος πήγε στην Άγκυρα και ήρθε. Επισκέφτηκε τα δύο μεγάλα κόμματα. Δεν μπόρεσε να συναντηθεί με τον Ερντογάν, όμως συναντήθηκε με τον ηγέτη του CHP Οζγκιούρ Οζέλ. Μάζεψε σε τέσσερα κεφάλαια τα θέματα που συζήτησε. Ένα από αυτά είναι το Κυπριακό. Όμως, δεν ανακοίνωσε τι συζήτησε γι’ αυτό το πρόβλημα. Όμως, αυτό για το οποίο ενδιαφερόμαστε ουσιαστικά είναι αυτό. Συμφώνησε με τους οπαδούς των δύο κρατών ο Τουφάν; Ή μήπως τους είπε ότι αυτή η πολιτική είναι λανθασμένη και ότι πρέπει να επιστρέψουμε στο τραπέζι με την ομοσπονδιακή λύση; Αν τους το είπε, είδε κατανόηση; Ποιος έπεισε ποιον; Ο Τουφάν εκείνους ή εκείνοι τον Τουφάν; Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ηγέτη του CHP, Οζγκιούρ Οζέλ, γιατί δεν είπε απολύτως τίποτα ο Οζέλ για το Κυπριακό; Γιατί; Διότι δεν μπορεί να πει. Και εκείνος επιδιώκει τα δύο κράτη, όπως τον Ερντογάν. Άλλωστε, όπως δεν επέκρινε τον Ερντογάν στην εξωτερική πολιτική μέχρι σήμερα, δεν τον επέκρινε και στο Κυπριακό. Το ΑΚΡ είναι το κόμμα των πολιτικών παπουτσιών και το CHP των στρατιωτικών. Αυτά είναι τα κόμματα της Τουρκίας για τα οποία ο Τουφάν είπε «συμφωνήσαμε πολύ καλά»; Η αντιπολίτευση στον βορρά μπήκε προ πολλού στην τροχιά της Τουρκίας. Ο Ερντογάν θα έρθει στις 20 Ιουλίου και θα εκφωνήσει ομιλία και στη βουλή όπως έκανε την περασμένη φορά. Αυτή τη φορά θα πάει να τον ακούσει και το CTP. Την περασμένη φορά δεν είχε πάει. Αυτή τη φορά θα πάει. Τι άλλαξε και θα πάει; Δεν έγιναν όλα χειρότερα από εχθές; Κάνει και το CTP μια τούμπα μπροστά στην Άγκυρα για να γίνει κυβέρνηση και να καθήσει στην καρέκλα του Τατάρ στο προεδρικό. Ανταγωνίζεται με το UBP στις τούμπες. Προηγείται στις δημοσκοπήσεις, λένε. Να προηγείται. Στο νησί αυτό υπάρχει ούτως ή άλλως ένα εκ περιτροπής φαγοπότι. Στον νότο μια ο ΔΗΣΥ και μια το ΑΚΕΛ. Στον βορρά μια το UBP και μια το CTP. Με τη σειρά. Άλλωστε αν έχει μείνει στριμωγμένη σε αυτό το τούνελ η Κύπρος, γι’ αυτό έμεινε από μια άποψη.

Τώρα από ποιον περιμένουμε σχέδιο; Από την Ολγκίν; Για κάποιον λόγο αυτή τη φορά προτίμησε να συναντηθεί στο εξωτερικό με τους ηγέτες. Σίγουρα έχει και εκείνη αντιληφθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ότι η Κύπρος είναι μια εστία συνωμοσίας και τους κάλεσε στο εξωτερικό. Τι συζήτησε με τον Χριστοδουλίδη; Υπέβαλε νέες προτάσεις; Αφού ο Χριστοδουλίδης είπε ότι θα τις αξιολογήσουν, πρέπει να είναι ένα πακέτο προτάσεων.

Τι είπαμε στην αρχή του άρθρου; Εδώ υπάρχουν ένα κράτος και δύο ζωές. Η λύση είναι πιο μακριά από ποτέ. Οι διαμένοντες στον βορρά τείνουν προς τα δύο κράτη και όχι προς την ομοσπονδιακή λύση. Τι θα γίνει όταν και η αντιπολίτευσή μας γίνει οπαδός των δύο κρατών; Να σας πω τι θα γίνει. Τότε ο Ερντογάν θα εγκαταλείψει τα δύο κράτη!

Πηγή: Εφημερίδα Πολίτης

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube