Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε πως εντόπισε 37 στρατιωτικά αεροσκάφη της Κίνας γύρω από τη νήσο, κινούμενα προς τον «δυτικό Ειρηνικό», για να προσνηωθούν σε κινεζικό νέο αεροπλανοφόρο στο πλαίσιο γυμνασίων. Όπως διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του, στα «37 κινεζικά αεροσκάφη» που εντοπίστηκαν συγκαταλέγονταν καταδιωκτικά, βομβαρδιστικά και drones. Τα 36 από τα 37 πέρασαν τη διάμεση γραμμή η οποία χωρίζει το στενό της Ταϊβάν, πλάτους 180 χιλιομέτρων, ανάμεσα στο νησί και στην ηπειρωτική Κίνα.

Κατά την ίδια πηγή, κατευθύνονταν στον «δυτικό Ειρηνικό» όπου βρίσκεται το αεροπλανοφόρο Shandong, «στο πλαίσιο θαλάσσιων και αεροπορικών γυμνασίων».

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της επικράτειάς της και δεν αποκλείει τη χρήση βίας για την επανένωση της νήσου, που έχει χωριστή κυβέρνηση, με την ηπειρωτική χώρα. Το Πεκίνο έχει κλιμακώσει την πίεση που ασκεί στην Ταϊπέι, διπλωματική και στρατιωτική, τα τελευταία χρόνια και τον Μάιο οργάνωσε μεγάλης κλίμακας γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν, μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου Λάι Τσινγκ-τε, τον οποίο το Πεκίνο χαρακτηρίζει «επικίνδυνο αυτονομιστή».

Μια ημέρα νωρίτερα η Ιαπωνία ανακοίνωσε τέσσερα σκάφη του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού, ανάμεσά τους το νέο αεροπλανοφόρο Shandong, πλέουν κάπου 520 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το νησί Μιγιάκο και ότι παρατηρήθηκαν απονηώσεις και προσνηώσεις μαχητικών κι ελικοπτέρων.

Το κινεζικό αεροπλανοφόρο, «τύπου 2» – με σχεδιασμό βασισμένο στο ρωσικό Κουζνέτσοφ -, έχει γενικά τη δυνατότητα να μεταφέρει κάπου 36 αεροσκάφη.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP