Ρήξη Βουλγάρικης Εκκλησίας και Οικουμενικού Πατριαρχείου βλέπουν οι Τούρκοι

Ρήξη Βουλγάρικης Εκκλησίας και Οικουμενικού Πατριαρχείου βλέπουν οι Τούρκοι

Ρήξη μεταξύ Βουλγαρικής Εκκλησίας και Οικουμενικού Πατριαρχείου προβλέπουν δημοσιεύματα στην Τουρκία, μετά την εκλογή νέου πατριάρχη στη Βουλγαρία, ο οποίος είναι φίλα προσκείμενος στη Μόσχα και έχει καταφερθεί πολλές φορές εναντίον του κ. Βαρθολομαίου.

Στα τουρκικά δημοσιεύματα με τίτλο: «Ο προσκείμενος στον Πούτιν, Βιδινίου Δανιήλ, εξελέγη νέος πατριάρχης της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» επισημαίνεται ότι η εκλογή του φιλορώσου ιεράρχη από τη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία αντανακλά τις διαιρέσεις που υφίστανται στην Ορθόδοξη Εκκλησία κυρίως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Σημειώνεται δε ότι από τη στιγμή που «το Ρωμαίικο Πατριαρχείο του Φαναρίου», το 2018, «αποδέχθηκε το αίτημα της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να διαχωριστεί από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία της Μόσχας, οι ιεράρχες της Εκκλησίας της Βουλγαρίας διαχωρίστηκαν σε φιλορωσικές και αντιρωσικές παρατάξεις».

Στα δημοσιεύματα υπενθυμίζεται η εκχώρηση Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, το 2019, από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, εξέλιξη η οποία, όπως επισημαίνεται, θεωρήθηκε ως ένα από τα μεγαλύτερα ρήγματα στην ιστορία του χριστιανισμού.

«Πριν από την Αυτοκεφαλία, η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Μόσχας, η Ουκρανική Εκκλησία βρισκόταν υπό την διοικητική αρμοδιότητα του Πατριαρχείου της Μόσχας» αναφέρεται στα δημοσιεύματα και τονίζεται ότι «σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Πατριάρχη Νεόφυτο, ο 52χρονος νέος Πατριάρχης της Βουλγαρικής Εκκλησίας Δανιήλ, τότε Μητροπολίτης, είχε ταχθεί στο πλευρό της Μόσχας, όταν ξέσπασε η διαμάχη Φαναρίου-Μόσχας για την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Ο νέος Πατριάρχης, ως Μητροπολίτης Βιδινίου, «επέκρινε επίσης την αποπομπή από την Βουλγαρική Εκκλησία ενός Ρώσου και δύο Λευκορώσων κληρικών που κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία υπέρ της Μόσχας» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube