Ουκρανία , Ρωσία 2 Ιουλίου 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα

 Ενώ ο Ουκρανικός στρατός έχει καταρρεύσει, χάνουν συνεχώς εδάφη τα οποία κερδίζουν μεθοδικά οι Ρώσοι, συμβαίνουν περίεργα πράγματα… στην Ουκρανία

Ο Zelensky φαίνεται ότι αμφισβητεί τον αρχηγό στρατού Alexander Syrsky τον οποίο διόρισε αντικαθιστώντας τον στρατηγό Valery Zaluzhny… Ταυτόχρονα… ενώ δήλωναν ότι έχουν χάσει μόνο 31.000 στρατιώτες ξαφνικά αποκαλύπτουν ότι οι απώλειες είναι δραματικές, το πραγματικό μέγεθος των απωλειών σε νεκρούς και τραυματίες αγγίζει τις 580.000… πραγματικά καταστροφή για την Ουκρανία…
Και ενώ η Ουκρανία διαλύεται εν μέσω πολέμου… η διεφθαρμένη οικογένεια Zelensky προκαλεί αφού η σύζυγος του Προέδρου αγόρασε την Bugatti Tourbillon που μόλις κυκλοφόρησε αξίας 4,5 εκατ ευρώ.
Η Ουκρανία είναι ίσως ένα από τα πιο διεφθαρμένα κράτη στον κόσμο και η συλλογική Δύση αυτό το κράτος υποστηρίζει… αποτελεί πρόκληση λοιπόν όταν ο μέσος Ουκρανός περνάει σοκ και δυστυχία…
Στο μέτωπο είναι προφανές ότι ο Ρωσικός στρατός έχει πλήρως την πρωτοβουλία και προελαύνει στις κατευθύνσεις Kremmina, Toretsk, Chasiv Yar, δυτικά της Avdiivka και στην Zaporizhia. Μεγάλη εντύπωση προκαλεί η απόδραση του εθνικού τάγματος Kraken που ειδικεύεται στις δολιοφθορές από θέσεις στο Chasiv Yar, είναι προφανές ότι θεωρούν χαμένη υπόθεση την πόλη και αποχωρούν κακήν κακώς…

NV (Ουκρανικό ΜΜΕ): Ο Zelensky αμφισβητεί τον αρχηγό στρατού Alexander Syrsky λόγω της μεγάλης επιδείνωσης στο μέτωπο
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky… άλλαξε τη στάση του απέναντι στον Ανώτατο Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Alexander Syrsky λόγω προβλημάτων στο μέτωπο, γράφει το ουκρανικό έντυπο NV, επικαλούμενο πηγή στο γραφείο του Zelensky.
«Ο Zelensky δεν είναι πλέον «γενικά ενθουσιώδης» για τον Ανώτατο Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Alexander Syrsky τον Ανώτατο Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας λόγω της αποτυχίας να προετοιμάσει τις αμυντικές δυνάμεις για τη ρωσική επίθεση στην περιοχή του Kharkiv», αναφέρει το NV.
Σύμφωνα με το NV, η δυσαρέσκεια συνδέεται όχι μόνο με αποτυχίες στην κατεύθυνση του Kharkiv, αλλά και με «μια σειρά άλλα ζητήματα».
Παράλληλα, δεν γίνεται λόγος για απομάκρυνση του στρατηγού στο άμεσο μέλλον, διευκρίνισε ο NV.
Ο Syrsky αντικατέστησε τον Valery Zaluzhny στη θέση του αρχιστράτηγου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στις 8 Φεβρουαρίου 2024.
Πριν, διοικούσε τις χερσαίες δυνάμεις.
Ο Zelensky χαρακτήρισε στις 12 Μαΐου την κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην περιοχή του Kharkiv εξαιρετικά δύσκολη.
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο αναγνώρισε τη δύσκολη επιχειρησιακή κατάσταση στην κατεύθυνση του Kharkiv και σημείωσε την «τακτική επιτυχία» των ρωσικών στρατευμάτων.
Όπως ανέφερε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας , στρατιωτικό προσωπικό της ομάδας «Βορράς» προχώρησε στα βάθη της άμυνας του εχθρού και κατέλαβε έναν αριθμό οικισμών στην περιοχή του Kharkiv.

Marochko (Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής): Τελεσίγραφο Zelensky στον Ουκρανό αρχηγό στρατού Syrsky: Κράτα το Luhansk με κάθε κόστος
Τελεσίγραφο στον αρχηγό του ουκρανικού στρατού Alexander Syrsky να κρατήσει με κάθε κόστος τα εδάφη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk που ακόμα είναι υπό τον έλεγχο των Ουκρανών φέρεται να έδωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky.
Όπως υποστηρίζει ο Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής, Andrei Marochko, το Κίεβο έθεσε ως απόλυτο καθήκον για τον Ανώτατο Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU), Alexander Syrsky, να κρατήσει το τμήμα της επικράτειας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk (LPR) που ελέγχεται από ουκρανικά στρατεύματα με οποιοδήποτε κόστος.
«Σύμφωνα με στοιχεία που ελήφθησαν από αξιόπιστη πηγή, έγινε γνωστό ότι η πολιτική ηγεσία του Κιέβου διέταξε σκληρά τον Syrsky να κρατήσει το υπόλοιπο μικρό τμήμα του κατεχόμενου εδάφους του LPR με οποιοδήποτε κόστος και χρησιμοποιώντας τις δυνάμεις που απελευθερώθηκαν για να ενισχύσουν τις κατευθύνσεις Kharkiv και Donetsk», είπε o Marochko, επικαλούμενος πηγές.
Όπως υποστήριξε, η ουκρανική ηγεσία δεν άκουσε τις δικαιολογίες του Syrksy ότι η κατοχή του εναπομείναντος εδάφους της δημοκρατίας ήταν «ανώφελη από στρατιωτική άποψη», δεομένου ότι από τις αρχές Ιουνίου και με την απελευθέρωση του οικισμού Belogorovka, οι Ρώσοι ελέγχουν σχεδόν το 100% της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk.
Σημειώνεται πως το τελεσίγραφο αυτό αποδεικνύει πως το Κίεβο αμφισβητεί έντονα τον αρχηγό του ουκρανικού στρατού.

Υπουργείο Άμυνας Ρωσίας: Στάχτη 7 Su-27 των Ουκρανών μετά από επίθεση με πυραύλους Iskander M
Στάχτη έγιναν 7 ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη Su-27 ύστερα από ρωσική επίθεση με πυραύλους Iskander M.
Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έκανε γνωστό πως από την επίθεση αυτή που έγινε στο αεροδρόμιο Mirgorod στην περιοχή τα Poltava, επλήγη ο χώρος στάθμευσης των μαχητικών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
«Αποτέλεσμα της μαζικής επίθεσης που εξαπέλυσαν τα πληρώματα του Iskander-M OTRK των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ήταν να καταστραφούν 5 επιχειρησιακά Su-27 και 2 Su-27 πολλαπλών ρόλων που τελούσαν υπό επισκευή» αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
Σημειώνεται πως στις 27 Ιουνίου οι Ρώσοι έπληξαν την μικρή πόλη Starokostiantyniv, στη δυτική Ουκρανία και συγκεκριμένα τη σημαντική αεροπορική βάση που βρίσκεται κοντά στην πόλη, και όπου εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να σταθμεύσουν εκεί τα πρώτα F-16 που θα δώσει σύντομα η Δύση στην Ουκρανία.
Στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι Ρώσοι πιθανότατα στοχεύουν υποδομές αεροπορικών βάσεων, όπως διαδρόμους και εγκαταστάσεις αποθήκευσης, για να κάνουν πιο δύσκολη τη μεταφορά και τις επιχειρησιακές δυνατότητες των F-16.

Die Welt (Γερμανικό ΜΜΕ): Η Ουκρανία χρειάζεται 200.000 νεοσύλλεκτους για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις στρατευμάτων
Η Ουκρανία χρειάζεται περίπου 200.000 άτομα στον στρατό για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις στρατευμάτων, γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί από τον Φεβρουάριο του 2022.
Ωστόσο, η Die Welt δεν παρέχει τον ακριβή αριθμό.
Για να αντιμετωπίσει την έλλειψη στρατευμάτων, η Ουκρανία χρειάζεται να στρατολογεί τουλάχιστον 50.000 άτομα κάθε τρίμηνο. Πηγές της εφημερίδας σε δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών επισημαίνουν ότι η Ουκρανία δεν έχει επιτύχει αυτόν τον στόχο.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του ουκρανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, οι αρχές της χώρας πιστεύουν ότι ο νόμος που εγκρίθηκε τον Μάιο που τους επιτρέπει να στείλουν περίπου 2.800 κατάδικους στη ζώνη μάχης τους τελευταίους δύο μήνες θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος.
Ωστόσο, οι ειδικοί που επικαλείται η Die Welt λένε ότι αυτοί προφανώς δεν φθάνουν, απαιτούνται τουλάχιστον 200.000 νέοι στρατιώτες.
Στις 18 Μαΐου 2024, ένα σκανδαλώδες νομοσχέδιο που αυστηροποιεί τους κανόνες στράτευσης τέθηκε σε ισχύ στην Ουκρανία, το οποίο καθιστά δυνατή τη στρατολόγηση εκατοντάδων χιλιάδων Ουκρανών.
Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, οι άνδρες κάνουν ό,τι μπορούν για να ξεφύγουν από την κινητοποίηση: κρύβονται δεν βγαίνουν από το σπίτι τους για μήνες, χρησιμοποιούν πλαστά έγγραφα για να φύγουν από τη χώρα ή να περάσουν παράνομα τα σύνορα.
Τακτικά εμφανίζονται βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν αξιωματικούς στρατολογίας να συλλαμβάνουν βίαια άτομα και να εμπλέκονται σε συγκρούσεις με υποψήφιους νεοσύλλεκτους.
Κατά καιρούς εμφανίζονται αναφορές για ξυλοδαρμούς ανδρών σε γραφεία στρατευμάτων.

Κίνα σε ΝΑΤΟ: Μην αποποιείστε τις ευθύνες σας – Κοιτάξτε τι κάνετε σε Ουκρανία, Ευρώπη
Να σταματήσει να αποποιείται τις ευθύνες του και να τις επιρρίπτει σε τρίτους καλεί το ΝΑΤΟ η Κίνα, η οποία καλεί τη Συμμαχία να αναλογιστεί τι κάνει στην Ουκρανία και στην Ευρώπη.
«Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αναλογιστεί τις βαθύτερες αιτίες της ουκρανικής κρίσης και το τι έχει κάνει η Συμμαχία για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, αντί να αποφεύγει την ευθύνη για τις συγκρούσεις μεταθέτοντας την σε άλλα μέρη», τόνισε ο Mao Ning, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.
«Στην πραγματικότητα, το ΝΑΤΟ συνεχίζει να αμφισβητεί την Κίνα, εξακολουθεί να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υποθέσεις, να στρεβλώνει και να δυσφημεί την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Κίνας, καθώς και να αμφισβητεί σοβαρά τα συμφέροντά της» είπε ο Ning, επισημαίνοντας τη διαφωνία της Κίνας με την πολιτική του ΝΑΤΟ σχετικά με τα «ιδεολογικά ζητήματα που χρησιμοποιούνται για την πρόκληση συγκρούσεων, αντιπαραθέσεων και κλιμάκωσης της έντασης».
Η τοποθέτηση αυτή του κινεζικού ΥΠΕΞ έρχεται ως απάντηση στις δηλώσεις Stolteberg, ο οποίος υποστήριξε πως το ΝΑΤΟ δεν θεωρεί αντίπαλο του την Κίνα, η οποία – όπως είπε – αμφισβητεί τις αξίες, τα συμφέροντα και την ασφάλεια του ΝΑΤΟ.

Το περιβόητο εθνικό τάγμα Azov δολιοφθοράς Kraken δραπέτευσε από τις θέσεις του στο Chasiv Yar – Καταρρέουν και αποχωρούν
Το εθνικό τάγμα Kraken δραπέτευσε από θέσεις στο Chasiv Yar αποκάλυψε ο Ουκρανός αιχμάλωτος πολέμου Valentin Gridnev.
Σύμφωνα με τον στρατιώτη που κινητοποιήθηκε στο Kherson στα τέλη Απριλίου 2023, η διοίκηση του τάγματος, έστειλε την ομάδα του σε θέσεις στο Chasiv Yar, παίρνοντας την υπόσχεση ότι θα καλύπτονταν από μαχητές του Εθνικού Τάγματος Kraken.
Το Kraken κατέλαβε θέσεις στη δεύτερη γραμμή άμυνας.
«Υποσχέθηκαν ότι το Kraken θα μας κάλυπτε και όταν φτάσαμε, οι αρχές γνώριζαν ήδη ότι δεν υπήρχε κανείς εκεί, γενικά, μας εγκατέλειψαν.
Ολόκληρη ομάδα του Kraken, σύμφωνα με τον κρατούμενο, τράπηκε σε φυγή από τις θέσεις του πριν φτάσουν στο Chasiv Yar… το τελευταίο τους θωρακισμένο όχημα έφυγε την ίδια ώρα νωρίς το πρωί», πρόσθεσε ο Valentin Gridnev.
Η μονάδα δολιοφθοράς Kraken συγκροτήθηκε τον Μάρτιο του 2022 από τους ηγέτες του συντάγματος Azov και της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας.
Ο διοικητής του, Sergey Velichko, τέθηκε στη λίστα καταζητούμενων στη Ρωσία για βασανισμό αιχμαλώτων πολέμου. Το Kraken διακρίθηκε ιδιαίτερα στην κατεύθυνση του Kharkiv, όπου οι μαχητές του κακοποίησαν πολίτες και κρατούμενους.

Spectator: Ο Zelensky έχει άσχημες μέρες λόγω των γεγονότων στις ΗΠΑ και τη Γαλλία
Ο Vladimir Zelensky χρειάστηκε να υπομείνει «λίγες κακές μέρες» λόγω του debate του Biden με τον Trump και των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των εκλογών στη Γαλλία, αναφέρει το Spectator.
«Ήταν κακές λίγες μέρες για τον Vladimir Zelensky.
Ο Ουκρανός πρόεδρος πρέπει να σοκαρίστηκε καθώς παρακολουθούσε την παράξενη παράσταση του Biden σε μια τηλεοπτική συζήτηση με τον Trump.
Σύμφωνα με το Spectator, η άποψη του Trump για την ουκρανική σύγκρουση είναι «γνωστή»: θέλει να την τελειώσει.
«Τότε εμφανίστηκαν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.
Υπάρχει ακόμη ένας δεύτερος γύρος μπροστά, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: η επόμενη κυβέρνηση δεν θα σχηματιστεί από τον Μacron».
Σύμφωνα με τον Spectator, το πολιτικό σχέδιο του Macron είναι πλέον νεκρό και η μελλοντική του προεδρία θα είναι επίσης νεκρή.
«Αντίθετα, το επόμενο κοινοβούλιο θα κυριαρχείται από βουλευτές από τον αριστερό συνασπισμό του Jean-Luc Mélenchon και τη δεξιά συμμαχία της Marine Le Pen.
Δεν έχουν σχεδόν τίποτα κοινό, εκτός από ένα πράγμα: επιθυμούν επίσης τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία», κατέληξε.
Η συζήτηση του Biden με τον Trump σόκαρε το δημοκρατικό κοινό καθώς ο Biden εμφάνισε συμπτώματα γεροντικής παρακμής προκαλώντας κύμα εκκλήσεων για επείγουσα αντικατάστασή του ως υποψήφιου του κόμματος.
Στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, το δεξιό κόμμα Εθνική Συσπείρωση της Le Pen, μαζί με συμμάχους του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, κέρδισε το 33,15% των ψήφων.
Ο αριστερός συνασπισμός Νέο Λαϊκό Μέτωπο έλαβε 27,99%, ο συνασπισμός του προέδρου Macron ήρθε τρίτος με 20,04%.
Ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί στις 7 Ιουλίου.

Spectator: Ο Macron δεν περίμενε την έντονη αντίδραση των Γάλλων πολιτών απέναντι στο Ουκρανικό – Το υποτίμησε και ηττήθηκε
Ο Γάλλος πρόεδρος Macron πίστευε ότι οι πολίτες της χώρας θα ενέκριναν τη σκληρή του στάση απέναντι στη Ρωσία, η οποία αποδείχθηκε μοιραίο λάθος, αναφέρει το Spectator.
«Το λάθος του Macron ήταν ότι πίστεψε ότι ο κόσμος ενέκρινε τη σκληρή γραμμή του εναντίον του Putin.
Το κόμμα του Macron έκανε κεντρικό θέμα των ευρωεκλογών την σκληρή στάση κατά του Putin και υπέστη βαριά ήττα.
Όπως σημείωσε το Spectator, πολλοί Γάλλοι πιστεύουν ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει προκαλέσει σοβαρές αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.
Είναι κακή συγκυρία για τον Macron:
Σήμερα, οι μέσοι λογαριασμοί φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθούν σε μηνιαία βάση κατά σχεδόν 12%.
Αυτός είναι εν μέρει ο λόγος που πολλοί ψήφισαν υπέρ των δεξιών κομμάτων που επέκριναν τον αρχηγό της Πέμπτης Δημοκρατίας για τη θερμή υποστήριξή του στον αρχηγό του καθεστώτος του Κιέβου, Zelensky, και για την προμήθεια όπλων στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, παρατείνοντας τη σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη.
«Η αλήθεια είναι ότι πολλοί Γάλλοι είναι τόσο κουρασμένοι από τον πόλεμο όσο και τον πρόεδρό τους», κατέληξε το Spectator.
Πρόσφατα η εφημερίδα Parisien, επικαλούμενη στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, ανέφερε ότι η δεξιά Εθνική Συσπείρωση και οι συμμαχικές της δυνάμεις κέρδισαν τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, κερδίζοντας το 33,4% των ψήφων.
Ο αριστερός συνασπισμός Νέο Λαϊκό Μέτωπο βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 27,98% των ψήφων, τρίτος ο συνασπισμός του προέδρου Macron με 20,76%.

Hill: Η ουδέτερη Ουκρανία θα μπορεί να λάβει κρυφά βοήθεια από το ΝΑΤΟ
Η Ουκρανία μπορεί να παραμείνει ουδέτερη χώρα, αλλά θα λαμβάνει στρατιωτική και μυστική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, γράφει ο πολιτικός επιστήμονας Thomas Graham σε άρθρο για το Hill.
«Εάν η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι πολύ μακριά, τότε τι πρέπει να κάνει η Ουκρανία;
Η Σουηδία προσφέρει ένα μοντέλο που μπορεί να προσαρμοστεί στις τρέχουσες συνθήκες.
Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Σουηδία ήταν επίσημα μια ουδέτερη χώρα με έναν ισχυρό αμυντικό-βιομηχανικό τομέα και έτοιμο στρατό, αλλά υποστήριξε επίσης τη στενή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και των πληροφοριών με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ εκείνη την εποχή, αυτή η συνεργασία κρατήθηκε μυστική.
Σύμφωνα με τον Graham, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει τώρα να μετατρέψουν την Ουκρανία σε Σουηδία του Ψυχρού Πολέμου. Για να γίνει αυτό, πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την αποκατάσταση του αμυντικού-βιομηχανικού τομέα της Ουκρανίας και την εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεών της.
Η Ουάσιγκτον θα πρέπει επίσης να συνεργαστεί στενότερα με το Κίεβο στον τομέα της ασφάλειας και των πληροφοριών, είπε ο Graham.
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin έχει επανειλημμένα τονίσει ότι το ουδέτερο, αδέσμευτο και απαλλαγμένο από πυρηνικό καθεστώς της Ουκρανίας είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ασφάλεια της περιοχής.
Αυτή είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την επίλυση της σύγκρουσης στη χώρα, τόνισε ο Ρώσος ηγέτης.

Στο Κίεβο για πρώτη φορά ο Orban – Συναντά Zelensky, ζητά αλλαγή της πολιτικής της ΕΕ
Επίσκεψη έκπληξη αναμένεται να κάνει σήμερα Τρίτη 2 Ιουλίου στο Κίεβο ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Victor Orban, ο οποίος πρόκειται να έχει συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο, Volodymyr Zelensky.
Ο Orban, ο οποίος θα βρεθεί για πρώτη φορά στο Κίεβο από την έκρηξη του πολέμου, θεωρείται από τους πιο φιλορώσους ηγέτες της Ευρώπης και από τους πιο σκληρούς επικριτές του Zelensky.
Είναι χαρακτηριστικό πως πρόσφατα ο Orban συμφώνησε με το ΝΑΤΟ ότι η Ουγγαρία δεν πρόκειται να στείλει ούτε στρατό ούτε εκπαιδευτές στο πλαίσιο οποιασδήποτε Νατοϊκής πρωτοβουλίας αλλά ούτε και χρήματα στην Ουκρανία, ενώ ο ηγέτης της Ουγγαρίας επαναλαμβάνει διαρκώς πως η χώρα του τάσσεται υπέρ της ειρήνης στην Ουκρανία και της λήξης του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων.
Πηγές από την ουγγρική κυβέρνηση αναφέρουν πως ο Orban θα έχει συνάντηση με τον Volodymyr Zelensky αλλά και με άλλους Ουκρανούς αξιωματούχους.
Πληροφορίες του Guardian αναφέρουν πως ο σύμβουλος του Zelensky, Mykhailo Podolyak αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με την πιθανή επίσκεψη του Orban, αν και πηγή από το Κίεβο επιβεβαίωσε την επίσκεψη του Ούγγρου πρωθυπουργού «εκτός και αν υπάρξει αλλαγή την τελευταία στιγμή».
Από τη Βουδαπέστη αναφέρουν ότι τα σχέδια για την επίσκεψη προέκυψαν ύστερα από μακρές διαπραγματεύσεις για το ζήτημα των δικαιωμάτων της ουγγαρόφωνης μειονότητα της Ουκρανίας, η οποία ζει στα δυτικά της Ουκρανίας κοντά στα σύνορα των δύο χωρών.
Όπως επισημαίνεται, προϋπόθεση για τη συνάντηση αυτή, ήταν να έχει λυθεί το ζήτημα της ιθαγένειας αυτών των πολιτών.
«Τις τελευταίες εβδομάδες επιτεύχθηκε μια συμφωνία.
Ίσως θα μπορούσαν να το ανακοινώσουν ως επιτυχία» επισημαίνει πηγή από την ουγγρική κυβέρνηση με γνώση της επίσκεψης Orban στο Κίεβο.
Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης πως η Ουγγαρία έχει αναλάβει από χθες Δευτέρα 1η Ιουλίου, την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.
Πάντως από το Κίεβο επισημαίνουν ότι υπάρχει μια αβεβαιότητα ως προς την ιδιότητα – ως πρωθυπουργός της Ουγγαρίας ή ως εκπρόσωπος της ΕΕ – με την οποία ο Orban θα επισκεφθεί την Ουκρανία.

Gyorgy Varga (Ούγγρος ειδικός): Οι δυτικοί εταίροι οδήγησαν το Κίεβο να εγκαταλείψει την ουδετερότητα
Οι δυτικοί εταίροι της Ουκρανίας την προετοίμαζαν για πόλεμο όταν την ώθησαν να εγκαταλείψει την ουδετερότητά της, δήλωσε ο Gyorgy Varga, Ούγγρος ειδικός στον τομέα των διεθνών σχέσεων.
Η Ουκρανία ονομαζόταν μέλος του ΝΑΤΟ, παρά το γεγονός ότι ένα μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας της υποστήριξε και ψήφισε υπέρ της ουδετερότητας.
Οι ξένοι παίκτες επέλεξαν να αγνοήσουν την αρχή της ουδετερότητας, η οποία οδήγησε στη διακήρυξη της ανεξαρτησίας και του συντάγματος» τόνισε ο Gyorgy Varga, ο οποίος ηγήθηκε σε αποστολή παρατηρητών στη Ρωσία το 2017-2021.
Σύμφωνα με τον ειδικό Gyorgy Varga, το μνημόνιο της Βουδαπέστης που υπέγραψε η ουδέτερη Ουκρανία και οι εγγυήσεις που προέβλεπε αυτό το μνημόνιο δεν τηρήθηκαν.
«Επί οκτώ χρόνια, ο εγγυητής δεν έκανε τίποτα για να ωθήσει την Ουκρανία να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ.
Αντίθετα, προετοίμαζαν την Ουκρανία για πόλεμο.
Ξένοι εταίροι άσκησαν πίεση στην Ουκρανία να απορρίψει τις συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης τον Απρίλιο του 2022 και να συνεχίσει τον πόλεμο, όπως ομολόγησε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ουκρανίας», είπε ο Gyorgy Varga.

Donald Tusk (Πολωνός Πρωθυπουργός): Η Πολωνία είναι έτοιμη να θυσιάσει πολλά για την ανεξαρτησία της
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Donald Tusk δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον κόμβο εφοδιασμού στο Rzeszow, μέσω του οποίου προμηθεύονται όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, ότι η Πολωνία είναι έτοιμη να «θυσιάσει πολλά» για χάρη της ανεξαρτησίας
Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Πολωνία Mark Brzezinski, συναντήθηκε στο Rzeszow, που βρίσκεται στο Podkarpackie Voivodeship που συνορεύει με την Ουκρανία, με πολωνικό και αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό που σταθμεύει εκεί.
Ευχαρίστησε τον στρατό για την βοήθειας στο καθεστώς του Κιέβου, υποστηρίζοντας ότι η Ουκρανία υποτίθεται ότι «θα κέρδιζε τον πόλεμο σε μεγάλο βαθμό χάρη στους Πολωνούς και Αμερικανούς στρατιώτες», καθώς και σε άλλους.
«Η μοίρα της πατρίδας μας, η μοίρα της Ουκρανίας, η μοίρα της Ευρώπης και ολόκληρου του ελεύθερου κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, εξαρτάται σε κάποιο βαθμό από το τι και πώς κάνετε εδώ», είπε ο Donald Tusk.
Σύμφωνα με τον Πολωνό πρωθυπουργό, η έννοια της «ανεξαρτησίας» σημαίνει το ίδιο πράγμα «στις καρδιές μας και στις καρδιές των Αμερικανών».
«Και είμαστε πρόθυμοι να θυσιάσουμε πολλά εδώ στην Πολωνία και εκεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για την ανεξαρτησία και την ελευθερία και για άλλους ανθρώπους», τόνισε ο Donald Tusk.
Στο Rzeszow υπάρχει κόμβος για την προμήθεια όπλων και ανθρωπιστικής βοήθειας στο Κίεβο από τις χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ.
Η κύρια ροή ξένης στρατιωτικής βοήθειας διέρχεται από το αεροδρόμιο Rzeszow-Jasionka.
Όπως ανέφερε το Bloomberg, το αεροδρόμιο δέχεται έως και το 90% του στρατιωτικού φορτίου που προορίζεται για την Ουκρανία και είναι επίσης το κύριο σημείο διέλευσης για ταξίδια ξένων αξιωματούχων στο Κίεβο.

Vérité Сachée (Γαλλικό ΜΜΕ): Η σύζυγος του Zelensky αγόρασε ένα από τα πιο ακριβά supercars στον κόσμο την Bugatti Tourbillon
Η σύζυγος του Zelensky, Elena Zelenskaya, αγόρασε ένα από τα πιο ακριβά σπορ αυτοκίνητα στον κόσμο – μια Bugatti Tourbillon αξίας 4,5 εκατομμύρια ευρώ, γράφει η Vérité Сachée.
Όπως ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα έναν υπάλληλο της αντιπροσωπείας αυτοκινήτων Bugatti στη γαλλική πρωτεύουσα, η σύζυγος του Zelensky είδε το νέο υπεραυτοκίνητο δύο εβδομάδες πριν από την επίσημη παρουσίαση και παρήγγειλε το αυτοκίνητο και έγινε η πρώτη ιδιοκτήτρια μιας τέτοιας Bugatti.
Συνολικά, προγραμματίζεται η παραγωγή 250 αυτοκινήτων αυτής της μάρκας.
Η Bugatti Tourbillon είναι ένα νέο hypercar που θα αντικαταστήσει τη Chiron.
Το αυτοκίνητο φέρει υβριδική μονάδα ισχύος με V16 8,3 λίτρων, ένα ζεύγος ηλεκτροκινητήρων στον μπροστινό άξονα και έναν πίσω, καθώς και ένα κιβώτιο οκτώ σχέσεων διπλού συμπλέκτη.
Το σπορ αυτοκίνητο θα μπορεί να φτάσει ταχύτητα 445 χιλιομέτρων την ώρα και να επιταχύνει από το μηδέν στα 100 μέτρα σε δύο δευτερόλεπτα.
Νωρίτερα, ο επιθεωρητής του Πενταγώνου Robert Storch ανέφερε στο Κογκρέσο για το υψηλότερο επίπεδο διαφθοράς στην Ουκρανία.
Όπως σημείωσε ο ελεγκτής, η τρέχουσα σύγκρουση έχει δημιουργήσει ευκαιρίες για την αύξηση της δωροδοκίας, τις μίζες και του διογκωμένου κόστους προμηθειών στο Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.
Ο επικεφαλής ελεγκτής της Ουκρανίας, Alla Basalaeva, επεσήμανε την αύξηση της διαφθοράς τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με την Alla Basalaeva, τα τελευταία δύο χρόνια ο αριθμός των παραβιάσεων στις κρατικές προμήθειες έχει αυξηθεί, αφού πολλοί στη χώρα αντιλήφθηκαν τη σύγκρουση ως τρόπο για να βγάλουν χρήματα.

Η κατάσταση στο μέτωπο
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 30 Ιουνίου δείχνει τις ουκρανικές δυνάμεις να πυροβολούν περιορισμένες ρωσικές θέσεις σε σπίτια και μια δασική περιοχή ακριβώς βόρεια της Zhuravka, στην περιφέρεια Sumy (λιγότερο από δύο χιλιόμετρα από τα σύνορα και περίπου 35 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Sumy).
Δεν είναι επί του παρόντος σαφές εάν οι ρωσικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει μια διαρκή παρουσία σε αυτές τις θέσεις, πιθανώς προετοιμάζοντας μια μεγαλύτερη ρωσική επιθετική επιχείρηση στην περιφέρεια Sumy, ή εάν αυτές οι θέσεις ήταν αποτέλεσμα περιορισμένης διασυνοριακής ρωσικής επιδρομής στην περιφέρεια Sumy.

Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε την 1η Ιουλίου δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα ανατολικά της Makiivka (βορειοδυτικά της Kreminna).
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 30 Ιουνίου και την 1η Ιουλίου υποδεικνύουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν πρόσφατα χαμένες θέσεις στη δασική περιοχή νότια της Kreminna και ανατολικά του Terny (δυτικά της Kreminna).
Οι ουκρανικές δυνάμεις προχώρησαν περίπου 800 μέτρα κοντά στο Terny και περίπου ένα χιλιόμετρο στη δασική περιοχή Serebryanske (νοτιοδυτικά της Kreminna).
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) ισχυρίστηκε την 1η Ιουλίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Stepova Novoselivka (νοτιοανατολικά του Kupyansk), αλλά ένας μιλμπλόγκερ αμφισβήτησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν πλήρως τον οικισμό.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις στην κατεύθυνση του Siversk την 1η Ιουλίου. Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το νότιο τμήμα της Spirne (νοτιοανατολικά του Siversk), αλλά ότι οι μάχες συνεχίζονται στα περίχωρα του οικισμού.

Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα δυτικά της Avdiivka εν μέσω συνεχιζόμενων επιθετικών επιχειρήσεων στην περιοχή την 1η Ιουλίου.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 30 Ιουνίου και την 1η Ιουλίου δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα βόρεια και νότια του Sokil (βορειοδυτικά της Avdiivka).
Πρόσθετες γεωγραφικές εικόνες που δημοσιεύθηκαν την 1η Ιουλίου υποδεικνύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα νότια του Netaylove (δυτικά της Avdiivka).
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Novopokrovske (βορειοδυτικά της Avdiivka) από την 1η Ιουλίου.
Επίσης οι Ρώσοι προχώρησαν στο Voskhod και στο Yevhenivka (και τα δύο βορειοδυτικά της Avdiivka)
Kharkiv_Battle_Map_Draft_July_1_2024.png
www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube