Καθώς η Ουκρανία αντιμετωπίζει έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού αλλά και μία -όχι και τόσο- ικανοποιητική διεθνή βοήθεια, ελπίζει να κερδίσει τον πόλεμο με…ρομπότ.

Ένα οικοσύστημα εργαστηρίων σε εκατοντάδες μυστικά εργαστήρια, συχνά υπόγεια, ή που μοιάζουν με αγροτικά συνεργεία αυτοκινήτων. χρησιμοποιεί την καινοτομία για τη δημιουργία ενός ρομποτικού στρατού που η Ουκρανία ελπίζει ότι θα την φέρει πιο κοντά στη νίκη.

Οι νεοσύστατες αμυντικές επιχειρήσεις σε όλη την Ουκρανία – περίπου 250 σύμφωνα με εκτιμήσεις – δημιουργούν τις φονικές μηχανές 

Το «Odyssey»

Οι εργαζόμενοι μπορούν να συναρμολογήσουν ένα μη επανδρωμένο όχημα εδάφους που ονομάζεται «Odyssey» μέσα σε τέσσερις ημέρες σε ένα υπόστεγο που χρησιμοποιεί η εταιρεία.

Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του είναι η τιμή του: 35.000 δολάρια, δηλαδή περίπου το 10% του κόστους ενός εισαγόμενου μοντέλου.

Ο στρατός αξιολογεί δεκάδες νέα μη επανδρωμένα εναέρια, επίγεια και θαλάσσια οχήματα που παράγονται από τον τομέα των νεοφυών επιχειρήσεων χωρίς έξοδα, οι μέθοδοι παραγωγής των οποίων απέχουν πολύ από τις μεθόδους παραγωγής των γιγαντιαίων δυτικών αμυντικών εταιρειών.

Πηγή έμπνευσης

Οι μηχανικοί εμπνέονται από άρθρα σε αμυντικά περιοδικά ή διαδικτυακά βίντεο για να παράγουν πλατφόρμες με χαμηλές τιμές.

Ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της, το «Odyssey» σε μέγεθος αυτοκινήτου, περιστράφηκε γύρω από τον άξονά του και σήκωσε σκόνη καθώς βρυχάται προς τα εμπρός σε ένα χωράφι καλαμποκιού στα βόρεια της χώρας τον περασμένο μήνα.

Το πρωτότυπο βάρους 800 κιλών (1.750 λιβρών) που μοιάζει με ένα μικρό, άοπλο τανκ με τους τροχούς του πάνω σε ερπύστριες μπορεί να διανύσει έως και 30 χιλιόμετρα (18,5 μίλια) με μία φόρτιση μιας μπαταρίας στο μέγεθος ενός μικρού ψυγείου μπύρας.

Το πρωτότυπο λειτουργεί ως πλατφόρμα διάσωσης και ανεφοδιασμού, αλλά μπορεί να τροποποιηθεί ώστε να μεταφέρει ένα τηλεχειριζόμενο βαρύ πολυβόλο ή να ρίχνει εκρηκτικά εκκαθάρισης ναρκών.

Ο Mykhailo Fedorov, αναπληρωτής πρωθυπουργός για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενθαρρύνει τους πολίτες να παρακολουθήσουν δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα και να συναρμολογήσουν εναέρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο σπίτι.

Θέλει οι Ουκρανοί να κατασκευάζουν ένα εκατομμύριο ιπτάμενες μηχανές τον χρόνο.

Η Ουκρανία διαθέτει ημιαυτόνομα επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και όπλα κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών με τεχνητή νοημοσύνη και ο συνδυασμός όπλων χαμηλού κόστους και εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης ανησυχεί πολλούς εμπειρογνώμονες που λένε ότι τα χαμηλού κόστους μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα επιτρέψουν τη διάδοσή τους.

Πηγή Associated Press