Η δολοφονία αιχμαλώτων πολέμου αποτελεί παραβίαση των Συμβάσεων της Γενεύης. Από τη στιγμή που οι στρατιώτες δηλώνουν σαφώς την πρόθεσή τους να παραδοθούν, δεν μπορούν να δεχθούν καμία επίθεση και πρέπει να συλληφθούν με ασφάλεια.

Η ουκρανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι τα ρωσικά στρατεύματα σκοτώνουν άοπλους και αιχμαλώτους, ως απόδειξη της ανομίας της Μόσχας.

Αλλά είναι γνωστό ότι ο παραλογισμός του πολέμου πολύ συχνά προσπερνά τις διεθνείς συμβάσεις και τις αρχές του ανθρωπισμού.

Χαριστικές βολές και εν ψυχρώ δολοφονία με χειροβομβίδα

Το σκηνικό, όπως το περιέγραψε ο Caspar Grosse, ένας Γερμανός γιατρός της πολυεθνικής μονάδας εθελοντων,Chosen Company ( Επίλεκτη Ομάδα) με επικεφαλής έναν Αμερικανό. που πολεμά στην Ουρανία εκτυλίχθηκε ως εξής:

Λίγες ώρες μετά από μια μάχη στην ανατολική Ουκρανία τον Αύγουστο, ένας τραυματισμένος και άοπλος Ρώσος στρατιώτης σύρεται μέσα από ένα σχεδόν κατεστραμμένο χαράκωμα, ζητώντας βοήθεια από τα μέλη της εθελοντικής μονάδας. Ο στρατιώτης μιλώντας σπαστά  αγγλικά και ρωσικά εκλιπαρεί για ιατρική βοήθεια. Ήταν σούρουπο.

Ένα μέλος της ομάδας ψάχνει για επιδέσμους.

Και ένας άλλος, τον πυροβολεί στον κορμό.

Ο άνδρας σωριάζεται, αναπνέοντας ακόμα. Κι ένας τρίτος τον αποτελειώνει. «Απλά τον πυροβόλησε στο κεφάλι», θυμάται ο Grosse.

Είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο για έναν στρατιώτη να μιλάει δημοσίως για τη συμπεριφορά στο πεδίο της μάχης, ιδίως όταν πρόκειται για συμπολεμιστές. Αλλά ο Γερμανός γιατρός, είπε ότι ήταν πολύ ταραγμένος για να παραμείνει σιωπηλός.

Caspar Grosse

Τα στοιχεία που βρήκαν οι NYT

Μετά τη συνέχιση των δολοφονιών των αιχμαλώτων, αποφάσισε να μιλήσει στους New York Times

Η μαρτυρία του  Grosse είναι η μόνη διαθέσιμη για τις δολοφονίες στα χαρακώματα. Όμως οι αναφορές του ενισχύονται από βίντεο και τα μηνύματα κειμένου που αντάλλαξαν μέλη της μονάδας και τα οποία εξετάστηκαν από τους Times.

Σε ένα ακόμη δολοφονικό επεισόδιο, ένα μέλος των Chosen έριξε χειροβομβίδα και σκότωσε Ρώσο στρατιώτη την ώρα που αυτός είχε σηκώσει τα χέρια του, για να παραδοθεί, όπως δείχνουν τα βίντεο που εξέτασαν οι Times.

Ο ουκρανικός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο του επεισοδίου για να επιδείξει τις ικανότητές του στο πεδίο της μάχης, αλλά έκοψε την στιγμή της παράδοσης.

Σε ένα τρίτο, τα μέλη των Chosen καυχήθηκαν σε μια ομαδική συνομιλία για τη δολοφονία Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου κατά τη διάρκεια μιας αποστολής τον Οκτώβριο, όπως δείχνουν τα γραπτά μηνύματα.

Ο Grosse δεν συμμετείχε σε εκείνη την αποστολή, αλλά είπε ότι, ένας συνάδελφός του ανέφερε ότι σκότωσε έναν αιχμάλωτο.

Ο ρόλος του «Δία»

Ένας Έλληνας στρατιώτης, γνωστός ως Zeus (Δίας), βρέθηκε στο επίκεντρο και των τριών επεισοδίων – έριξε τη χειροβομβίδα αλλά και, όπως λέει ο   Grosse, πυροβόλησε τον τραυματισμένο Ρώσο στο χαράκωμα, ενώ υπερηφανευόταν για έναν ακόμη φόνο.

Ο Zeus, δεν απάντησε στα μηνύματα για σχολιασμό που του έστειλαν οι NYT στο τηλέφωνό του αλλά και μέσω του Facebook.

Ο Ryan O’Leary, διοικητής της Chosen Company και πρώην εθνοφρουρός του αμερικανικού στρατού από την Αϊόβα, δήλωσε ότι ο Zeus δεν ήθελε να μιλήσει.

Πηγή: chosen company

Τι ισχυρίστηκε ο Αμερικανός αρχηγός της ομάδας

Σε συνέντευξή του, ο O’Leary αρνήθηκε ότι τα μέλη της ομάδας του είχαν διαπράξει εγκλήματα πολέμου. Είπε ότι οι μαχητές του είχαν σκοτώσει τραυματισμένους Ρώσους, αλλά μόνο εκείνους που είχαν τη δυνατότητα να ανταποδώσουν.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι το επεισόδιο στα χαρακώματα που αφηγήθηκε ο Grosse δεν συνέβη ποτέ και ότι ο τελευταίος δεν ήταν σε εκείνη την αποστολή.

Απέρριψε επίσης τη σημασία των γραπτών μηνυμάτων, όπου γινόταν κουβέντα για τα περιστατικά. «¨Ήταν συζητήσεις εκτόνωσης”, είπε.

Σχετικά με το επεισόδιο με τη χειροβομβίδα υποστήριξε ότι ο Ρώσος στρατιώτης και ένας άλλος που βρισκόταν κοντά μπορεί να αποτελούσαν απειλή.

Το βίντεο πάντως που είδε την δημοσιότητα αφήνει αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το τι είδαν ή θεώρησαν απειλές τα μέλη των Chosen πριν από την απόπειρα παράδοσης.

Λίγο αφότου οι Times άρχισαν να κάνουν ερωτήσεις, ο κ. O’Leary ορκίστηκε να μάθει ποιος μιλά σε δημοσιογράφους. «Κάποια πράγματα τα γνωρίζουν μόνο λίγα άτομα», έγραψε σε μια ομαδική συνομιλία. «Αλλά θα ρίξουμε ένα μεγάλο  δίχτυ για να παγιδέψουμε το κουνέλι».

Οι Chosens

Η ίδια η ύπαρξη των Chosens- περίπου 60 άτομα από  δώδεκα χώρες- είναι ένα ιδιότυπο χαρακτηριστικό της πολεμικής προσπάθειας της Ουκρανίας. Απελπισμένος για προσωπικό, ο στρατός άνοιξε τις τάξεις του σε χιλιάδες διεθνείς εθελοντές μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Μαχητές με διαφορετικούς βαθμούς εμπειρίας και επαγγελματισμού, σε ορισμένους από τους οποίους δεν θα είχε επιτραπεί καν να πλησιάσουν σε πεδίο μάχης σε πόλεμο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, έγιναν δεκτοί και οπλίστηκαν. Πρόκειται για ένα συνοθύλευμα που περιλαμβάνει λιποτάκτες, όσους αναζητούσαν συγκίνηση και ηλικιωμένους στρατιώτες

naftemporiki.gr