Οργή στο Αζερμπαϊτζάν! «Μυστική» συμφωνία εκατοντάδων εκατομμυρίων Ιράν- Αρμενίας για drone καμικάζι

Οργή στο Αζερμπαϊτζάν! «Μυστική» συμφωνία εκατοντάδων εκατομμυρίων Ιράν- Αρμενίας για drone καμικάζι

Το Ερεβάν αποκτά drones όπως τα Shahed 136, Shahed 129, Shahed 197, Mohajer και πυραυλικά συστήματα αεράμυνας όπως το 3rd Khordad, το Majid, το 15th Khordad και το Arman.

Το Ιράν και η Αρμενία υπέγραψαν μια μεγάλη συμφωνία όπλων αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων, μια πηγή που γνωρίζει την κατάσταση σημείωσε ότι η κίνηση αυτή, θα μπορούσε να εξοργίσει το Αζερμπαϊτζάν καθώς η Τεχεράνη προμηθεύει στο Ερεβάν τα διαβόητα drones αυτοκτονίας της.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν πραγματοποιήσει δύο μεγάλους πολέμους από την κατάρρευση της σοβιετικής κυριαρχίας στις αρχές της δεκαετίας του 1990, με το Αζερμπαϊτζάν να αναλαμβάνει μεγάλα κομμάτια και να τα ενσωματώνει της επικράτειάς του το 2020. Οι δυνάμεις του πέρυσι κατέλαβαν την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το κύριο επίκεντρο της μακροχρόνιας σύγκρουση.

Το Ιράν έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι δεν θα ανεχθεί καμία αλλαγή στα διεθνή σύνορα στην περιοχή.

Η αναφερόμενη συμφωνία έχει χωριστεί σε πολλές συμβάσεις και υπογράφηκε τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με την πηγή, η οποία είναι ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος στη Μέση Ανατολή.

Ιρανική πηγή, όπως η Iran International, αναφέρει ότι έχει αποκτήσει έναν αποκλειστικό κατάλογο των στρατιωτικών ειδών που πρόκειται να προμηθεύσει το Ιράν στην Αρμενία. Αυτός περιλαμβάνει drones όπως τα Shahed 136, Shahed 129, Shahed 197, Mohajer και πυραυλικά συστήματα αεράμυνας όπως το 3rd Khordad, το Majid, το 15th Khordad και το Arman.

Αυτή η συμφωνία δεν είχε αναφερθεί στο παρελθόν. Τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας του Ιράν και της Αρμενίας δεν προέβησαν σε καμία δήλωση σχετικά με αυτήν.

Ο Φαρζίν Ναντίμι, ειδικός ερευνητής και αναλυτής, με έδρα την Ουάσινγκτον, σε υποθέσεις ασφαλείας και άμυνας στον Περσικό Κόλπο και ιδιαίτερα στο Ιράν, είπε ότι μια τέτοιας κλίμακας συμφωνία είναι ουσιαστική για το έθνος του Καυκάσου.

«Το Ιράν έχει πουλήσει στην Αρμενία drones [πριν] για παράδειγμα, και κάποια άλλα όπλα, αλλά τίποτα σε αυτή την κλίμακα», είπε ο Ναντίμι.

Το Υπουργείο Οικονομικών της Αρμενίας ανέφερε ότι οι αμυντικές δαπάνες το 2024 αυξήθηκαν κατά 81% σε σύγκριση με το 2020.

Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Αρμενίας το 2024 ήταν περίπου 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια, επομένως το ποσό που διατίθεται στο Ιράν μέσω αυτής της συμφωνίας είναι περίπου το ένα τρίτο αυτού του προϋπολογισμού.

Δεν είναι γνωστό πώς μπορεί να το αντέξει η Αρμενία, αλλά ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι οι πληρωμές δανείων θα μπορούσαν να είναι μια επιλογή.

Η συμφωνία όπλων Ιράν-Αρμενίας υπερβαίνει την προμήθεια drones αυτοκτονίας και πυραύλων αεράμυνας.

Περιλαμβάνει επίσης συνεργασία πληροφοριών, στενές στρατιωτικές σχέσεις, εκπαίδευση και δημιουργία βάσεων στο αρμενικό έδαφος, αποκάλυψε στρατιωτική πηγή.

«Δεν νομίζω ότι με αυτό η περιοχή θα είναι χαρούμενη. Δεν νομίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι ευχαριστημένες», είπε ο αναλυτής του  «The Washington Institute»

Η πηγή είπε ότι η συνεργασία για την ασφάλεια μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης συμφωνιών όπλων, συζητήθηκε κατά τις επισκέψεις αντιπροσωπειών υψηλού επιπέδου και τεχνικών ομάδων από το Ιράν τους τελευταίους μήνες.

Οι δεσμοί Ιράν-Αρμενίας φέρνουν διαμάχη

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο αρμενικό ραδιόφωνο στις 28 Ιουνίου, ο Μεχντί Σομπχάνι, ο Πρέσβης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Αρμενία έστειλε ένα τολμηρό μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλώνοντας «το μήνυμά μου είναι ότι αυτοί [οι Αμερικανοί] δεν πρέπει να παρεμβαίνουν άσκοπα στις σχέσεις μεταξύ Ιράν και Αρμενία».

Ο Άλεξ Βατάνκα, διευθυντής Προγράμματος Ιράν του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής, είπε ότι οι Αρμένιοι αναζητούν αλλού, στη Γαλλία, την Ινδία, τις ΗΠΑ και το Ιράν για τις ανάγκες ασφαλείας τους.

«Η Αρμενία δεν είναι σε καλή θέση στρατιωτικά. Τα τελευταία χρόνια δεν ήταν καλά για αυτούς. Έχουν χάσει σε δύο μεγάλες εκστρατείες από τον ιστορικό εχθρό τους, το Αζερμπαϊτζάν. Και έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στον ιστορικό προστάτη τους τη Ρωσία», είπε ο Βατάνκα.

Μια συμφωνία όπλων μεταξύ του Ιράν και της Αρμενίας θα βοηθούσε την Τεχεράνη να παραμείνει επίκαιρη στον Καύκασο, δήλωσε ο Βατάνκα.

Τα όπλα της Τουρκίας και του Ισραήλ έδωσαν τη νίκη στο Αζερμπαϊτζάν

Το 2020, μετά από δεκαετίες διαλείπουσας αψιμαχίας, το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε μια στρατιωτική επιχείρηση 44 ημερών που έγινε γνωστή ως «Δεύτερη Πόλεμος του Καραμπάχ». Πολλές χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και από τις δύο πλευρές.

Στρατιωτικοί αναλυτές αποδίδουν τη νίκη του Αζερμπαϊτζάν, που σπάει τις αρμενικές άμυνες, στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που αποκτήθηκαν από την Τουρκία και το Ισραήλ.

Από το 2016 έως το 2020, το Ισραήλ αντιπροσώπευε το 69 τοις εκατό των εισαγωγών μεγάλων όπλων του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης.

Η Τουρκία αποτελούσε το 2,9% των εισαγωγών του Αζερμπαϊτζάν σε μεγάλα όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων και οπλισμένων UAV, από το 2011-2020.

«Η Αρμενία θέλει να φτάσει σε αυτό το μέτωπο. Εάν το Ιράν μπορεί να παρέχει drones, γιατί όχι;», είπε ο Βατάνκα.

«Το Αζερμπαϊτζάν έχει εξοργιστεί με τη συμφωνία της Αρμενίας. Ωστόσο, το Ιράν θέλει να δείξει τη δυσαρέσκειά του προς το Μπακού, επειδή το Αζερμπαϊτζάν είναι μεγάλος πελάτης των ισραηλινών όπλων. Το Αζερμπαϊτζάν και το Ισραήλ είχαν στρατηγικές σχέσεις. Νομίζω ότι το Ιράν θα χρησιμοποιήσει αυτές τις συμφωνίες για να δείξει στο Αζερμπαϊτζάν ότι οι σχέσεις του με το Ισραήλ θα ωθήσουν περαιτέρω το Ιράν προς την Αρμενία», είπε ο Ναντίμι.

Αρμένιοι αναλυτές ασφαλείας, που βρίσκονται σε άμεση επαφή με την κυβέρνηση, αρνούνται ότι υπάρχει μια τέτοια συμφωνία με το Ιράν.

Αυτοί οι ειδικοί είπαν ότι η Αρμενία πλησιάζει πιο κοντά στη Δύση και δεν θα διακινδύνευε τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, για παράδειγμα, λόγω παραβιάσεων του Ιράν και των κυρώσεων, πιστεύοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφή δημοσίων σχέσεων για το μικροσκοπικό έθνος. Ένας Αρμένιος αναλυτής είπε ότι άκουσε ότι το Ιράν πιέζει τη συμφωνία, αλλά ότι η Αρμενία αρνήθηκε. 

Οι ειδικοί αναφέρονταν στις προσπάθειες της αρμενικής κυβέρνησης να επεκτείνει τους δεσμούς με τη Δύση από τότε που η Ρωσία μπλέχτηκε στο τέλμα της Ουκρανίας.

 Το Ερεβάν έχει σφυρηλατήσει στρατιωτική συνεργασία με τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων εννέα ημερών κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με τις αμερικανικές δυνάμεις τον Ιούλιο.

Η ρωσική εξίσωση και ο πόλεμος στην Ουκρανία 

Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Φρεντερίκ Λαμπάρ από το Βασιλικό Στρατιωτικό Κολλέγιο του Καναδά είπε ότι η τεράστια συμφωνία μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους.

 Είπε ότι σημαίνει μια «αναγκαιότητα» για την Αρμενία να αμυνθεί ενάντια στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι ένας τρόπος για τη Ρωσία να αποκτήσει όπλα μέσω της Αρμενίας.

«Θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος με τον οποίο η Αρμενία μπορεί ακόμα να γίνει αγαπητή στη Ρωσία με το να είναι ο δρόμος μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας, ειδικά στην παροχή μη επανδρωμένων αεροσκαφών και, τέτοιου εξοπλισμού, με τέτοιο τρόπο. Θα είναι δύσκολο για τις δυτικές δυνάμεις ή άλλες δυνάμεις να πιέσουν την Αρμενία», είπε.

Ο Λαμπάρ, ο οποίος ειδικεύεται στη Ρωσία και την Ουκρανία στον αμυντικό και στρατιωτικό τομέα, υποθέτει ότι η Αρμενία μπορεί να μεταφέρει όπλα για λογαριασμό της Ρωσίας.

(Διεθνής αμυντική επικαιρότητα)

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube