ΗΠΑ 2 Ιουλίου 2024

Οργή δωρητών Μπάιντεν: … «ας τον συνοδεύσει κάποιος στην έξοδο»

Οργή δωρητών Μπάιντεν: … «ας τον συνοδεύσει κάποιος στην έξοδο»

Γιγαντώνεται το αντι – Biden ρεύμα εντός των Δημοκρατικών

Οργή επικρατεί για την απροθυμία του επιτελείου του Biden να τον υποστηρίξουν στην… έξοδό του από την κούρσα του Λευκού Οίκου

Ο πανικός των Δημοκρατικών για την καταστροφική απόδοση του Joe Biden στο debate με τον Donald Trump μετατρέπεται σιγά σιγά σε οργή για την οικογένεια και τον στενό κύκλο συμβούλων του προέδρου που απέκρυψαν την κατάστασή του.
Οργή επικρατεί και για την απροθυμία τους να τον υποστηρίξουν στην… έξοδό του από την κούρσα του Λευκού Οίκου.
Συνεντεύξεις με δωρητές κομμάτων, συμβούλους και στελέχη από το debate της Πέμπτης αποκάλυψαν μια αυξανόμενη πεποίθηση ότι ο Biden δεν είναι πλέον ικανός να διαφυλάξει την προεδρία και θα πρέπει να δώσει τη θέση του σε έναν νεότερο υποψήφιο.
Οι ίδιοι άνθρωποι εξέφρασαν επίσης την αγανάκτησή τους που η πρώτη κυρία Jill Biden, η αδερφή του προέδρου Valerie Biden Owens και μια ομάδα βοηθών με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πρόεδρο αρνήθηκαν να πιέσουν για την αποχώρησή του, αφήνοντας το κόμμα σε κρίση καθώς προσπαθεί να ανακόψει την επανεκλογή Trump.
«Φαίνεται να υπάρχει ένα επίπεδο θυμού που ο στενός κύκλος έχει αποκρύψει πράγματα από όλους μας», είπε ένας βετεράνος δημοκρατικός, σημειώνοντας ότι πολλοί στο κόμμα ήταν εκνευρισμένοι που η ομάδα Biden δεν ήταν πιο διαφανής σχετικά με την αποδυνάμωση του προέδρου.
«Οι άνθρωποι θέλουν διαβεβαιώσεις…ο πρόεδρος και η ομάδα του είναι ειλικρινής μαζί μας σχετικά με την κατάστασή του», είπε ο Sheldon Whitehouse, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής από το Ρόουντ Άιλαντ, σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό τη Δευτέρα.

Ένα άτομο που γνωρίζει την κατάσταση είπε ότι ορισμένοι από τους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών που δίνουν στον Biden την καθημερινή ενημέρωση πληροφοριών είχαν παρατηρήσει την πτώση του ήδη από πέρυσι, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς του Λευκού Οίκου και πολιτικών προσωπικοτήτων της προεκλογικής εκστρατείας για την πνευματική οξύτητα του προέδρου.
«Ποιος πραγματικά επέτρεψε να συνεχιστεί αυτό για ένα χρόνο; Ήταν το προσωπικό;
Ήταν η οικογένεια;» ρώτησε ένας σύμβουλος που συμβουλεύει αρκετούς μεγάλους Δημοκρατικούς δωρητές με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Νομίζω ότι όλοι τους αξίζουν την ευθύνη».

Ο ρόλος της «πρώτης κυρίας»

Ένας άλλος σύμβουλος κατηγόρησε τους πολιτικούς συμβούλους του Biden για «αθέμιτη πρακτική» επειδή του επέτρεψαν να συζητήσει με τον Trump.
Ένας δημοκρατικός μέγα δωρητής είπε ότι η απροθυμία του προέδρου να παραιτηθεί ήταν «εγωιστική», σύμφωνα με τους Financial Times.
Τέτοια συναισθήματα μέχρι στιγμής έχουν μεταδοθεί σε μεγάλο βαθμό μόνο κατ’ ιδίαν μεταξύ κομματικών νομοθετών, δωρητών και αξιωματούχων.
Μεταξύ εκείνων που επιθυμούσαν να αποσυρθεί ο Biden, πολλοί ήλπιζαν ότι θα το έκανε μόνος του, αν του δινόταν χρόνος.
Μια αλλαγή στις δημοσκοπήσεις τις επόμενες ημέρες θα μπορούσε να δώσει ώθηση, πρόσθεσαν.
Αλλά αν ο Biden νόμιζε ότι τον έδιωχναν, τότε ένας πολιτικός διάσημος για το πείσμα του θα μπορούσε να γίνει αδιάλλακτος, προειδοποίησαν αρκετοί.
«Πιστεύει ειλικρινά ότι είναι το άτομο που βρίσκεται στην καλύτερη θέση για να νικήσει τον Trump», είπε ο Jim Manley, πρώην ανώτερος σύμβουλος του πρώην ηγέτη της πλειοψηφίας στη Γερουσία Harry Reid και του γερουσιαστή Ted Kennedy.
«Κανείς εκτός από τη γυναίκα του και ή την αδερφή του, δεν μπορεί να τον πείσει για το αντίθετο».
Ένας δημοκρατικός περιέγραψε την κατάσταση ως «τη δυσκολότερη περίπτωση να πάρεις τα κλειδιά από τον μπαμπά — ποτέ».
Ο Biden επέστρεψε στον Λευκό Οίκο το απόγευμα της Δευτέρας, αφού πήγε με την οικογένειά του στο Καμπ Ντέιβιντ τις τελευταίες δύο ημέρες για να συζητήσει την εκστρατεία του. Δεν έχουν δώσει καμία ένδειξη ότι είναι έτοιμος να παραιτηθεί.
Μιλώντας στο περιοδικό Vogue την Κυριακή, ο Jill Biden είπε ότι η οικογένεια «δεν θα αφήσει αυτά τα 90 λεπτά να καθορίσουν τα τέσσερα χρόνια που είναι πρόεδρος. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε».
Ο ίδιος ο Biden έκανε παρατηρήσεις από τον Λευκό Οίκο το βράδυ της Δευτέρας, επικρίνοντας το Ανώτατο Δικαστήριο για την απόφαση ότι ο Trump έχει ευρεία ασυλία από ποινική δίωξη για τις πράξεις του ως πρόεδρος.
Ο Biden διάβασε μια σύντομη δήλωση και δεν απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το αν σκοπεύει να παραμείνει στην κούρσα.

Υπάρχουν και υποστηρικτές

Ορισμένοι δωρητές παραμένουν υπέρ της υποψηφιότητάς του. Ο Joseph Power, δικηγόρος και μεγάλος δωρητής, είπε ότι οποιαδήποτε απόφαση αποχώρησης πρέπει να είναι αποκλειστικά του Biden.
«Είναι εκατό φορές πιο σοφός σε σύγκριση με τον αντίπαλό του», είπε ο Power. «Είχε μια υπέροχη προεδρία – σε αντίθεση με τον αντίπαλό του».
Ο Charles Myers, πρόεδρος της Signum Global Advisors, δήλωσε ότι παραμένει «στον Biden». Παρευρέθηκε σε έναν έρανο για τον Biden την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη και είπε ότι ο πρόεδρος ήταν «αιχμηρός» και χαρακτήρισε μια συνομιλία μαζί του «απίστευτα καθησυχαστική».
Αλλά άλλοι παρευρισκόμενοι στον έρανο της Νέας Υόρκης είπαν ότι δεν επηρεάστηκαν από την απόδοση του προέδρου σε εκείνη την εκδήλωση και μια άλλη στο Νιου Τζέρσεϊ, εν μέρει επειδή ο πρόεδρος μίλησε με τη βοήθεια ενός teleprompter και είχε περιορισμένη αλληλεπίδραση με τους καλεσμένους.
«Δεν μπορείς να διευθύνεις τη χώρα με teleprompter», είπε ένας σύμβουλος ενός μεγάλου δωρητή Biden.
Αρκετοί Δημοκρατικοί είπαν ότι εάν ο Biden επρόκειτο να επιδιορθώσει οποιαδήποτε ζημιά, έπρεπε να αποβάλει την προστασία των βοηθών του και της πρώτης κυρίας για να αποδείξει την οξύνοιά του σε δημόσιες εκδηλώσεις, όπως συνεντεύξεις τύπου και συναντήσεις με ψηφοφόρους.
«Πρέπει να δείξει ότι δεν φοβάται εντελώς. Πρέπει να τον βγάλουν εντελώς από το καταφύγιο», είπε ο Matt Bennett, συνιδρυτής του κεντρώου think tank Democratic Third Way.
Προς το παρόν, όμως, η Jill Biden, η επί 47 χρόνια σύζυγος του προέδρου και η πλησιέστερη έμπιστή του, προκαλεί λίγη από την οργή στο κόμμα.
Αρκετοί άνθρωποι είπαν ότι πίστευαν ότι η πρώτη κυρία είχε συνδεθεί με τον Λευκό Οίκο.
Ένας σύμβουλος των Δημοκρατικών την παρομοίασε με την Edith Wilson, την πρώτη κυρία που ανέλαβε τη διοίκηση του Λευκού Οίκου μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη ο πρόεδρος Woodrow Wilson το 1919.
Η εικόνα της ως προσγειωμένης δασκάλας υπονομεύτηκε από τη δημοσίευση τη Δευτέρα του τελευταίου τεύχους της Vogue, στο οποίο εμφανίζεται στο εξώφυλλο με ένα λευκό φόρεμα Ralph Lauren δίπλα στο απόσπασμα: «Θα αποφασίσουμε για το μέλλον μας».
Όσο η πρώτη κυρία τον υποστηρίζει, είπαν άλλοι, θα ήταν δύσκολο για τους μακροχρόνιους βοηθούς – συμπεριλαμβανομένων των Anita Dunn, Bob Bauer, Mike Donilon, Ron Klain και Steve Riccetti – να διαφωνήσουν.
Η αποχώρηση του Biden θα μείωνε επίσης τη δύναμή τους.
Άνθρωποι που γνωρίζουν τις συζητήσεις εντός του κόμματος είπαν ότι η απογοήτευση και ο θυμός αυξάνονταν.
«Βάζουν φωτιά ο ένας στον άλλον», είπε ένας Δημοκρατικός για τις εσωτερικές διαμάχες και τις αλληλοκατηγορίες.
«Ίσως επειδή το βασικό πρόβλημα είναι αυτό που δεν μπορούν να διορθώσουν».

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube