H καθαρή πρωτιά της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης (RN) στον χθεσινό πρώτο γύρο των εκλογών στη Γαλλία ήταν αναμενόμενη.

Το αποτέλεσμα οδηγεί πάντως τη Γαλλία σε terra incognita: Είτε αποσπάσει η ακροδεξιά την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στον δεύτερο γύρο και σχηματιστεί κυβέρνηση «συγκατοίκησης» με τον Εμανουέλ Μακρόν, είτε υπάρξει κατάσταση στασιμότητας χωρίς σαφείς πλειοψηφίες, η Γαλλία δεν θα είναι πλέον η ίδια χώρα.

Η ψήφος των Γάλλων -και μάλιστα με συμμετοχή ρεκόρ, την υψηλότερη από το 1988- οδήγησε επίσης στην ενίσχυση της Αριστεράς και στη συντριβή του Φιλελεύθερου Κέντρου του Μακρόν. Τα εκατομμύρια των Γάλλων που ψήφισαν την RN δεν είναι όλοι ακροδεξιοί. Ίσως δεν υπήρξαν ποτέ ακροδεξιοί ή δεν ένιωσαν την ανάγκη να γίνουν.

Ψήφισαν για μια άλλη «καθαρή πρόταση», στην οποία επιθυμούν να επενδύσουν τις προδομένες ελπίδες τους. Είναι πολίτες που θέλουν να δοκιμάσουν και λύσεις που μπορεί να τους προτείνει ένα κόμμα που δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ στην τριβή της εξουσίας.

Ο Μακρόν ηττήθηκε κατά κράτος.

Δεν ηττήθηκε όμως μόνο μια αλαζονική πολιτική προσωπικότητα με τις δικές της ιδιότητες και προσωπικά οράματα.

Αυτό που ηττήθηκε ήταν στην πραγματικότητα το έργο του, που έπρεπε να ανταποκριθεί στην κρίση: Δεν ηττήθηκε μια πρόταση, αλλά ήδη μια απάντηση. Σχεδόν οι επτά στους 10 Γάλλους καταψήφισαν το προτεινόμενο από τον Μακρόν σχέδιο επανεκκίνησης, τα πλεονεκτήματα του οποίου δεν φάνηκαν στο ελάχιστο. Όσο και αν προσπάθησε να τα λανσάρει με τις γιορτινές αλλαγές που φέρνουν οι επικείμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες στο κέντρο του Παρισιού. Οι ψηφοφόροι έδειξαν πως δεν θέλουν απλά ένα Παρίσι και μια χώρα βιτρίνα ενός γιγαντιαίου τουριστικού κέντρου.

Και τώρα τι;

Μπορεί ο Μακρόν να «συγκατοικήσει» στην εξουσία με μια άκρα δεξιά που, ό,τι κι αν γίνει, θα είναι αγκάθι στη νέα Εθνοσυνέλευση;

Μία ακροδεξιά που θα έχει στο πλευρό της αυτό που ο στρατηγός Ντε Γκολ αποκαλούσε «βαθιά Γαλλία»; Μάλλον αδύνατο.

Η ήττα του Μακρόν -όπως και η αναμενόμενη του καγκελάριου Σολτς στη Γερμανία σε έναν χρόνοθα επηρεάσει όλη την Ευρώπη που θα μπει σε μια επικίνδυνη περιδίνηση. Πόσο μάλλον όταν, καθώς φαίνεται, θα επιστρέψει και ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Προσδεθείτε…

Ναυτεμπορική