Οι ΗΠΑ καλούν την Κίνα να σταματήσει τις προκλήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα
Σε μια πρόσφατη εξέλιξη, οι ΗΠΑ προέτρεψαν για άλλη μια φορά την Κίνα να σταματήσει τους δυναμικούς ελιγμούς της στη στη Νότια Σινική Θάλασσα ειδικά αυτούς που κατευθύνονται προς τις Φιλιππίνες. Αυτή η έκκληση έρχεται καθώς ένας συνασπισμός συμμάχων συσπειρώνεται πίσω από τη δέσμευση της Ουάσιγκτον να διατηρήσει το κράτος δικαίου σε αυτά τα αμφισβητούμενα ύδατα, όπως δήλωσε ένας Αμερικανός διπλωμάτης.
Σε ένα φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στη Μανίλα των Φιλιππίνων, στις 12 Ιουλίου, η Mary Kay Carlson, η πρέσβης των ΗΠΑ στις Φιλιππίνες, μαζί με εκπροσώπους σημαντικών δυτικών και ασιατικών συμμάχων, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τις Φιλιππίνες. Αυτό έρχεται στον απόηχο της κλιμάκωσης των εντάσεων με την κομμουνιστική Κίνα στην περιοχή Ινδοειρηνικού.
«Με την υποστήριξη ενός αυξανόμενου δικτύου συμμαχιών και συνεργασιών, συνεχίζετε να καλείτε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ) να σταματήσει την κλιμακούμενη και επικίνδυνη παρενόχληση των φιλιππινέζικων πλοίων που λειτουργούν νόμιμα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη των Φιλιππίνων», όπως η δήλωσε η κα. Carlson.
Επιπλέον, ζήτησε από το Πεκίνο «να σταματήσει τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Φιλιππίνων για έρευνα, διατήρηση και έλεγχο των φυσικών πόρων. και να σταματήσουμε να ανακατεύουμε στην ελευθερία ναυσιπλοΐας και υπερπτήσεων όλων των κρατών που υπάρχουν νόμιμα στην περιοχή». Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, το κινεζικό καθεστώς διακόπτει τις επιχειρήσεις των Φιλιππίνων στο Second Thomas Shoal, που βρίσκεται εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Μανίλα.
Η τελευταία σύγκρουση σημειώθηκε στις 17 Ιουνίου, όταν η κινεζική ακτοφυλακή συγκρούστηκε με φιλιππινέζικα σκάφη και κατέσχεσε πυροβόλα όπλα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετοί Φιλιππινέζοι, ένας εκ των οποίων έχασε ένα δάχτυλο στο περιστατικό.
Το φόρουμ τίμησε την όγδοη χρονιά από την ετυμηγορία του 2016 από το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο. Το δικαστήριο τάχθηκε στο πλευρό των Φιλιππίνων, απορρίπτοντας τους παράνομους ισχυρισμούς του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος για ολόκληρη σχεδόν τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, μια απόφαση που βασίζεται στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Παρόλα αυτά, το Πεκίνο αγνόησε την κρίση και προβληματίζει επίμονα τις Φιλιππίνες και άλλα έθνη με διακυβεύματα στα αμφισβητούμενα ύδατα.
Κυρία. Ο Κάρλσον εξέφρασε ότι η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της είναι υπερήφανοι για τις συνεπείς προσπάθειές τους να επισημάνουν περιπτώσεις επιθετικότητας του κινεζικού καθεστώτος στην περιοχή. Τόνισε ότι η αποδοκιμασία της διεθνούς κοινότητας δεν είναι μόνο έντονη, αλλά και εντείνεται, αντανακλώντας μια κοινή αποφασιστικότητα για την τήρηση των διεθνών κανόνων και κανόνων που είναι επωφελείς για όλους, πρόσθεσε.
Στην προαστιακή περιοχή της Quezon City, στις Φιλιππίνες, μια ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε για να τιμήσει την επέτειο της απόφασης της διαιτησίας. Κουνώντας μικροσκοπικές σημαίες των Φιλιππίνων και κραδαίνοντας πλακάτ με μηνύματα όπως “Η Κίνα έξω!” και «Ζήτω η διαιτητική απόφαση» ξεκαθάρισαν τη στάση τους.
Στην προσφώνησή της η κα. Ο Carlson εξήρε τη διαρκή 73χρονη συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των Φιλιππίνων, μια σχέση που έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 500 κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, αριθμός που συνεχίζει να αυξάνεται. Η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα επαναλάβει την ακλόνητη αφοσίωσή της στο αμυντικό σύμφωνο ΗΠΑ-Φιλιππίνων του 1951, μια συμφωνία που επιβάλλει την αμοιβαία υποστήριξη σε περίπτωση επίθεσης σε οποιοδήποτε έθνος Οι Φιλιππίνες επιδιώκουν ενεργά τη δημιουργία συνεργασιών ασφαλείας για να ενισχύσουν την περιορισμένη ικανότητα του στρατού τους. για τη διαφύλαξη των εδαφικών διεκδικήσεων της Μανίλα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Στις 8 Ιουλίου, υπογράφηκε αμυντική συμφωνία μεταξύ των Φιλιππίνων και της Ιαπωνίας, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας τους. Αυτή η συμφωνία επιτρέπει και στα δύο έθνη να σταθμεύουν τα στρατεύματά τους στα εδάφη του άλλου με σκοπό τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά και επιχειρήσεις αντιμετώπισης καταστροφών. Αυτό το σύμφωνο σηματοδοτεί την εναρκτήρια συμφωνία της Ιαπωνίας στην Ασία, με τις Φιλιππίνες να είναι ο εταίρος.
Ενώ η Μανίλα έχει δεσμευτεί να επιλύσει τις διαφορές με ειρηνικό τρόπο, θα επιμείνει στη διατήρηση της στάσης της και «να αντισταθεί σε κάθε μορφή εξαναγκασμού, ανάμειξης, επιζήμιας επιρροής και άλλες στρατηγικές» που απειλούν την ασφάλειά της, δήλωσε.
Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη στις 14 Ιουλίου, ο Commodore Jay Tarriela, ο εκπρόσωπος της ακτοφυλακής των Φιλιππίνων, φάνηκε να χλευάζει το Πεκίνο. Εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το κομμουνιστικό καθεστώς επικαλούμενος τη δήλωσή του από τις 10 Ιουλίου. Σε αυτή τη δήλωση, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι κανένα έθνος δεν έχει την εξουσία να εκφοβίζει άλλους από μια «θέση δύναμης». Επιπλέον, ο κ. Η Tarriela μοιράστηκε εικόνες σε μια πλατφόρμα γνωστή στο παρελθόν ως Twitter, η οποία απεικόνιζε προσωπικό από την κινεζική ακτοφυλακή να επιτίθεται σε φιλιππινέζικα πλοία.
Το σχόλιο του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας ήρθε ως αντίδραση σε έρευνα σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Ο Blinken είχε δηλώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έδιναν προτεραιότητα στις εγχώριες επενδύσεις, όπως αυτές στην υποδομή και την τεχνολογία, επιτρέποντας στην Ουάσιγκτον να συνεργαστεί με την Κίνα από μια «θέση εγχώριας ισχύος».
ΠΗΓΗ: mekongnewsmm.com