Κύπρος , ΟΗΕ , Τουρκία 13 Ιουλίου 2024

Οι εξυπνοβλακείες Τατάρ και η … νευροεπιστήμη της Ολγκιν

Οι εξυπνοβλακείες Τατάρ και η … νευροεπιστήμη της Ολγκιν

Σοβαρές αμφιβολίες για τις ικανότητές της απεσταλμένου του ΟΗΕ να αντιληφθεί την ουσία του Κυπριακού. Η κυρία Κουεγιάρ δεν αντελήφθη ποσώς τι έγινε στην Κύπρο, τι επιδιώκει η Τουρκία και γιατί κρατά άλυτο το ζήτημα. Ή πιθανόν να … πείστηκε από τα παραμύθια του Τατάρ, ελλείψει κιόλας δικού μας αντιλόγου που να αποκρούει τα τουρκικά ψεύδη.

Δικαίως διερωτάται ένας: Μα, πού τους βρίσκουν αυτούς τους απεσταλμένους τα Ηνωμένα Έθνη; Στο… καζαντίν; Τι σόι διπλωμάτες είναι και πώς εκτελούσαν υψηλά κυβερνητικά καθήκοντα στη χώρα τους; Η κυρία Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ υπήρξε Υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας. Κατά τεκμήριον, ικανής αντιλήψεως και οξυδέρκειας. Μετά την ανοικτή επιστολή της, πριν παραδώσει την Έκθεσή της στον ΓΓ του ΟΗΕ, στην οποία αναμειγνύει τη… νευροεπιστήμη με τις προσπάθειες λύσεως του Κυπριακού, αρχίζουμε να έχουμε σοβαρές αμφιβολίες για τις ικανότητές της. Αν αντελήφθη καν την ουσία του Κυπριακού.

Πώς προέκυψε, όμως, η κυρία Ολγκίν; Οι Τούρκοι απέρριψαν ένα σωρό ονόματα που προτάθηκαν για τη θέση του απεσταλμένου του ΓΓ στο Κυπριακό επειδή είτε προέρχονταν από την Ευρώπη (απεχθάνονται την Ευρωπαϊκή Ένωση από την οποία θέλουν συνέχεια βοήθεια) είτε δεν ήταν «του χεριού τους». Οι Τούρκοι, σημειωτέον, δεν δέχονταν ο απεσταλμένος να είναι του Συμβουλίου Ασφαλείας διότι δεν αναγνωρίζουν τις αποφάσεις του για την Κύπρο! Έτσι ο Αντόνιο Γκουτέρες ανέτρεξε στην Λατινική Αμερική και βρήκε την κυρία Ολγκίν, η οποία αμφιβάλλουμε αν άκουσε καμιά φορά ότι υπάρχει νησί Κύπρος στον πλανήτη γη… Εν πάση περιπτώσει, διορίστηκε. Οι Τούρκοι τής έδωσαν … προθεσμία 6 μηνών για να εκτελέσει την αποστολή της. Να επαναρχίσουν δηλαδή οι συνομιλίες.

Ετσι, η κυρία Ολγκίν πήγε στην Κύπρο, είχε συναντήσεις, άκουσε σοβαρές κουβέντες από την Ε/κ πλευρά και (αργότερα) από την Αθήνα, υπέστη την βάσανο των μονολόγων Τατάρ με τα παραμύθια και τα ψέματά του. Από την Άγκυρα υποβαθμίστηκε η αποστολή της. Πρώτα την άφησαν να περιμένει κάμποσο καιρό διότι δεν είχαν χρόνο να την συναντήσουν κλπ. Το Λονδίνο την είδε… υπηρεσιακά.

Εβγαλε, λοιπόν, η κυρία Ολγκίν συμπεράσματα και πρόκειται να συντάξει κατ ’αυτάς Έκθεση προς τον ΓΓ για το Κυπριακό, στην οποία θα τον ενημερώνει για τα ευρήματά της!!! Αν κρίνουμε από την ανοικτή επιστολή της που δημοσιεύθηκε, η κυρία Ολγκίν δεν αντελήφθη ποσώς τι έγινε στην Κύπρο, τι επιδιώκει η Τουρκία και γιατί κρατά άλυτο το Κυπριακό. Ή πιθανόν να … πείστηκε από τα παραμύθια του Τατάρ, ελλείψει κιόλας δικού μας αντιλόγου που να αποκρούει τα τουρκικά ψεύδη (δεν απαντούν ούτε η κυβέρνηση, ούτε τα κόμματα, η Αθήνα, οι δημοσιογράφοι πλην ελαχιστότατων εξαιρέσεων).

Είναι πολύ πιθανόν με την Έκθεσή της η κυρία Ολγκίν να μην τηρήσει ούτε τις λεγόμενες ίσες αποστάσεις. Κατ’ αρχάς, στην επιστολή της αναφέρεται στα τελευταία 60 χρόνια, όπως είναι το αφήγημα των Τούρκων. Και μιλά για την ανάγκη «απομάκρυνσης από λύσεις του παρελθόντος». Ποιες είναι αυτές οι λύσεις που δεν ευδοκίμησαν, όπως τονίζει; Μια λύση συζητείτο, αυτή της διζωνικής ομοσπονδίας όπως διαλαμβάνεται στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα οποία θέλουν να καταργήσουν οι Τούρκοι. Τώρα η κυρία Ολγκίν μάς καλεί «να σκεφτούμε διαφορετικά». Πόσο διαφορετικά, δηλαδή; Να αναγνωρίσουμε και να κατανοήσουμε, λέγει, το παρελθόν. Ποιο παρελθόν; Αυτό που της αράδιασε ο Τατάρ;

«Να αναζητήσουμε λύσεις που ενισχύουν την αξία της κάθε πλευράς», συμβουλεύει. Πού είδε, διαπίστωσε ότι με τη λύση, η οποία ήταν στο τραπέζι τόσα χρόνια και στις συνομιλίες που γινόντουσαν υποβαθμίζετο «κάποια πλευρά»; Αν αδικείτο μια πλευρά αυτή ήταν η Ελληνοκυπριακή, που δέχθηκε λύση ομοσπονδίας και αποδέχθηκε υπερπρονόμια στην Τ/κ κοινότητα. Η αιχμή στην ανοικτή επιστολή ότι «τομείς» προτιμούν τη συνέχιση του κατεστημένου παρά το συμβιβασμό, είναι τελείως λανθασμένη αναφορικά με την Ε/κ πλευρά, η οποία δέχθηκε ακόμα και ετεροβαρή συμβιβασμό προκειμένου να εξευρεθεί λύση. Και ποιος της υπέδειξε ότι εμείς «αντιλαμβανόμαστε ακόμα και μικρές αλλαγές ως απειλή ή προδοσία»;

Αξίζει, αναφέρει, η Κύπρος να «βρει συμφιλίωση και ένα νέο δρόμο προς τα εμπρός». Κάλεσε δε όλους να αποκτήσουν γνώσεις … νευροεπιστήμης για να κατανοήσει ο εγκέφαλός μας την πραγματικότητα… Ανταποκρινόμενος, φαίνεται, ο Τατάρ σε αυτό το επιστημονικό κάλεσμα για ένα «νέο δρόμο προς τα εμπρός», έρχεται και μας προτείνει λύση… «ομοσπονδίας δύο κρατών». Βάφτισε, δηλαδή τη διχοτόμηση ομοσπονδία, με βάση πάντοτε τη νευροεπιστήμη. Σύμφωνα με αυτή την πρόταση, το ψευδοκράτος, αφού αναβαθμιστεί σε κανονικό κράτος, θα προσέλθει σε συνομιλίες με το «κράτος του νότου» για σύναψη ομοσπονδίας, ώστε και το «κράτος του βορρά» να ενταχθεί άμεσα, άνευ διατυπώσεων και προϋποθέσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Απαριθμοί, μάλιστα, διάφορα πλεονεκτήματα από αυτή την ευφάνταστη πρόταση που προήλθε με τη βοήθεια της νευροεπιστήμης (θα γίνουν ανεμπόδιστα επενδύσεις στο βορρά, εγκατάσταση ανθρώπων, κατάργηση συνόρων, προστασία των μειονοτήτων στο βορρά κλπ).

Η καταφυγή στη νευροεπιστήμη λειτούργησε ήδη… μονοδιάστατα, προς μια κατεύθυνση. Η Ε/κ πλευρά ακόμα να ανταποκριθεί σ’ αυτή την επιστήμη. Ίσως περιμένει μιαν άλλη επιστήμη να λειτουργήσει, την Ψυχιατρική. Μήπως σ’ αυτήν την επιστήμη δεν ενδιέτριψε η Κολομβιανή διπλωμάτις και θα μας την… «μπήξει» αργότερα; “

 

Υστερόγραφο: Καλά θα κάνει η κυπριακή κυβέρνηση να απαντά καταλλήλως στην εκπρόσωπο του ΓΓ και όχι να κολοκυθιάζει διαβλέποντας ως θετικό, δήθεν, γεγονός ότι η κυρία Ολγκίν θα συνεχίσει τη διαδικασία. Πάνω σε ποια βάση; Στις νέες ιδέες; Καλόν είναι να σταματήσουν οι ευγένειες και τα περί αποφυγής επίρριψης ευθυνών κλπ

 

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube