REAL TIME |

Οι Αμερικανοί τοποθετούν σύμβουλο στο αρμενικό υπουργείο Άμυνας! Ρωσία: Τροφοδοτούν το δυναμικό σύγκρουσης

Οι Αμερικανοί τοποθετούν σύμβουλο στο αρμενικό υπουργείο Άμυνας! Ρωσία: Τροφοδοτούν το δυναμικό σύγκρουσης

Πριν από ενάμιση μήνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αρμενία ανακοίνωσαν ότι θα ανεβάσουν τις σχέσεις τους σε επίπεδο στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Αυτό είναι το καθεστώς, ειδικότερα, των σχέσεων μεταξύ των κρατών και της Ουκρανίας. Όλα αυτά συμβαίνουν στο πλαίσιο της απομάκρυνσης της Αρμενίας από τη Ρωσία, γράφουν σήμερα τα ρωσικά media.

Ένας μόνιμος σύμβουλος από το Πεντάγωνο θα σταλεί στο αρμενικό Υπουργείο Άμυνας, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ούζρα Ζέγια, σε συνέντευξή της στο  αρμενικό Hetq.

“Αναμενόμενη εξέλιξη”

«Πρόκειται για μια πολυαναμενόμενη εξέλιξη των γεγονότων, την οποία θα συνιστούσα να συζητήσετε με τον πρεσβευτή μας και την υπηρεσία Τύπου. Χαιρετίζουμε την εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της πολιτικής ασφάλειας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αρμενίας. Αυτό είναι μέρος του πνεύματος που ενσωματώνεται στην ιστορική μετάβαση της σχέσης ΗΠΑ-Αρμενίας σε μια στρατηγική εταιρική σχέση», είπε.

Απαντώντας στο ερώτημα εάν η ένταξη της Αρμενίας στον CSTO αποτελεί εμπόδιο για την εμβάθυνση της εταιρικής σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και αν η αποχώρηση από τον οργανισμό θα επιταχύνει αυτή τη διαδικασία, τόνισε ότι μόνο το Ερεβάν καθορίζει την πορεία του και η Ουάσιγκτον το σέβεται.

«Θα σημειώσω ότι η συνεργασία μας στον τομέα της άμυνας και της πολιτικής ασφάλειας συνεχίζει να εμβαθύνει, ενώ η Αρμενία παραμένει μέλος του CSTO. Θέλω όμως να κάνω ένα τρίτο και τελευταίο σημείο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βλέπουν τίποτα που να δείχνει ότι η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας συμβάλλει σε μια πιο ειρηνική και σταθερή περιοχή του Νοτίου Καυκάσου», πρόσθεσε η Ζέγια.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ Christina Quien ανακοίνωσε σχέδια για αποστολή συμβούλου στο αρμενικό υπουργείο Άμυνας τον Απρίλιο. Σύμφωνα με δηλώσεις της, θα ασχοληθεί με την «οικοδόμηση ικανοτήτων».

«Επιπλέον, η Αρμενία ενδιαφέρεται να επεκτείνει τη συμμετοχή της σε θέματα όπως η διατήρηση της ειρήνης και άλλες ειρηνευτικές πρωτοβουλίες. Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι και θα εργαστούμε τόσο στον τομέα της διατήρησης της ειρήνης όσο και στην κατεύθυνση των εσωτερικών μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα στο θέμα της μεταρρύθμισης του Υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα», σημείωσε η διπλωμάτης.

Στις αρχές Ιουνίου 2024 , έγινε γνωστό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αρμενία θα ανέβαζαν το επίπεδο των σχέσεων σε μια στρατηγική εταιρική σχέση.

Αυτό προϋποθέτει ότι τα μέρη μοιράζονται αρχές και πεποιθήσεις σχετικά με την ανάπτυξη της δημοκρατίας, την υποστήριξη της κυριαρχίας, την εδαφική ακεραιότητα, το απαραβίαστο των συνόρων και επίσης υπονοεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν βοήθεια στον εταίρο τους στις οικονομικές και αμυντικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό το καθεστώς, ειδικότερα, ανήκει στις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας.

Εν τω μεταξύ, η άσκηση ΗΠΑ-Αρμενίας «Eagle Partner 2024» πραγματοποιείται στην Αρμενία από τις 15 έως τις 24 Ιουλίου.

 Συμμετέχουν μέλη της ειρηνευτικής ταξιαρχίας των Αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων, του Αμερικανικού Στρατού Ευρώπης και Αφρικής και της Εθνικής Φρουράς του Κάνσας.

Η ουσία της άσκησης είναι να εξασκηθεί η συμμετοχή στρατιωτικού προσωπικού σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές. Πραγματοποιήθηκαν επίσης τον Σεπτέμβριο του 2023, στο πλαίσιο της ψύξης των σχέσεων μεταξύ του Ερεβάν και του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) και της Ρωσίας ειδικότερα, όταν η Αρμενία αρνήθηκε να πραγματοποιήσει ασκήσεις του CSTO.

Δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ

Η εμφάνιση Αμερικανών στον Νότιο Καύκασο «θα τροφοδοτήσει μόνο το δυναμικό σύγκρουσης που παραμένει στην περιοχή». 

Αυτό δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε ενημέρωση, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ασκήσεις Αρμενίας-Αμερικανικής Eagle Partner 2024 που ξεκίνησαν στην Αρμενία στα μέσα Ιουλίου.

«Η εμφάνιση των Αμερικανών στον Νότιο Καύκασο, όπως έχουμε δει πολλές φορές σε διάφορα μέρη του κόσμου, θα τροφοδοτήσει μόνο το δυναμικό σύγκρουσης που παραμένει στην περιοχή», είπε.

The Hellenic Information Team

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube