Εξωτερική Πολιτική 29 Ιουλίου 2024

Οι Αλβανοί συνεχίζουν τις προκλήσεις γύρω από το θέμα των Τσάμηδων

Οι Αλβανοί συνεχίζουν τις προκλήσεις γύρω από το θέμα των Τσάμηδων

Γιατί συνεχίζονται οι αλβανικές προκλήσεις;

Κωνσταντίνος Χολέβας

«Ηκατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Αλβανίας σε μνημείο που προβάλλει ανιστόρητες και ψευδείς κατηγορίες και υπαινίσσεται εδαφικές διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδας, είναι μία ενέργεια που παραπέμπει σε ανεπίτρεπτους εθνικισμούς περασμένων εποχών» τόνισαν ελληνικές διπλωματικές πηγές σε σχέση με την πρόσφατη κατάθεση στεφάνου από τον Αλβανό Πρόεδρο σε μνημείο αφιερωμένο στους Τσάμηδες.

«Η ασυμβίβαστη αυτή με την ιστορική αλήθεια πράξη υπονομεύει την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών μας» υπογράμμισαν οι ίδιες πηγές.

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Μπαϊράμ Μπεγκάι κατέθεσε στις 15 Ιουλίου στεφάνι σε μνημείο για τους Τσάμηδες, όπου αναφέρεται και η λέξη «Τσαμουριά», σε εκδήλωση στην Κονίσπολη.

Θυμίζω ότι οι Τσάμηδες ήσαν εξισλαμισμένοι κατά τον 17ο αιώνα πρώην Χριστιανοί, κάτοικοι της Θεσπρωτίας. Τσάμης είναι ορολογία που προέρχεται από παραφθορά του ονόματος Θύαμις, δηλαδή από το αρχαίο όνομα του ποταμού Καλαμά. Οι Μουσουλμάνοι Τσάμηδες κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου συνεργάσθηκαν με τους δύο κατακτητές της Ηπείρου, Ιταλούς Φασίστες και Γερμανούς Ναζί. Θεωρούνται υπεύθυνοι για τη σφαγή των Προκρίτων της Παραμυθιάς το 1943. Το 1945 επί συνόλου 20.000 καταδικάσθηκαν οι 1900 από το Δικαστήριο Δωσιλόγων Ιωαννίνων και οι περιουσίες τους δημεύθηκαν.

Οι απόγονοί τους στην Αλβανία, με τη στήριξη των δύο μεγάλων κομμάτων της χώρας, φαινομενικά διεκδικούν περιουσίες, αλλά ουσιαστικά διεκδικούν ελληνικό έδαφος. Όταν μιλούν για Τσαμουριά και όταν ο Αλβανός Πρόεδρος καταθέτει στεφάνι σε μνημείο με αυτή την επιγραφή διεκδικούν έδαφος. Τσαμουριά είναι ο δικός τους όρος για τη Θεσπρωτία.

Υπάρχει και μία πονηρή σκέψη πίσω από τη συνεχή αναζωπύρωση του Τσάμικου ζητήματος. Αν οι Βορειοηπειρώτες ζητήσουν αποζημιώσεις για κλεμμένες και καταπατημένες περιουσίες στη Χειμάρρα, η Αλβανία για αντιπερισπασμό θα διεκδικήσει τις περιουσίες των Τσάμηδων που δημεύθηκαν όπως προανέφερα. ‘

Όλα αυτά προστίθενται στο ήδη βεβαρημένο κλίμα των σχέσεών μας με τα Τίρανα.

Υπάρχει το ζήτημα της παράνομης κράτησης του Φρέντη Μπελέρη.

Συνεχίζονται οι αυθαιρεσίες της κυβερνήσεως Ράμα εις βάρος περιουσιών Ελλήνων μελών της Μειονότητας.

Καταγγέλλεται από την οργάνωση ΟΜΟΝΟΙΑ της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, αλλά και από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, η πρόσφατη απογραφή πληθυσμού, διότι έγινε πλαστογραφία. Οι Έλληνες και οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, δεν καταγράφηκαν αντικειμενικά σε μία διαχρονική προσπάθεια των αλβανικών κυβερνήσεων να εμφανίζουν συρρικνωμένα και ψευδή πληθυσμιακά στοιχεία.

Ενισχύονται οι ήδη στενές σχέσεις, οικονομικές και στρατιωτικές με την Τουρκία. Ο Ράμα ενεργεί σε πλήρη συντονισμό με τον φίλο του Ερντογάν.

Καθυστερεί η ρύθμιση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Ως γνωστόν ο Ράμα ως αντιπολίτευση προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο και ακύρωσε τη σχετική συμφωνία Κώστα Καραμανλή – Σάλι Μπερίσα.

Η επιδείνωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων είναι προφανές ότι οφείλεται αποκλειστικά στην αλβανική πλευρά. Η Ελλάς οφείλει να τηρήσει σθεναρή στάση και να απαιτήσει να σταματήσουν οι ανιστόρητες αναφορές σε «Τσαμουριά» καθώς και οι καταπατήσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών.

Στις 4 Αυγούστου διεξάγεται η επαναληπτική εκλογή Δημάρχου στη Χειμάρρα. Εύχομαι να γίνουν όλα σωστά, χωρίς παρατράγουδα, και να εκλεγεί ο υποψήφιος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Πέτρος Γκικουρίας. Ας στείλουμε επίσημη και σαφή προειδοποίηση στην κυβέρνηση των Τιράνων ότι δεν θα δεχθούμε παρατυπίες και παρεμβάσεις.

Κωνσταντίνος Χολέβας

Πολιτικός επιστήμων

Άρθρο στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 27.7.2024

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube