Οργή στους νατοϊκούς Συμμάχους προκαλεί εκ νέου πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν που επρόκειτο να βρεθεί στο Μαρ-α-Λάγκο χθες Πέμπτη για να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Και δεν είναι η πρώτη φορά. Ο Όρμπαν εξόργισε πρόσφατα τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ συναντώντας τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Σι Τζινπίνγκ καθ’ οδόν για τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στην Ουάσιγκτον.

Έχει ωστόσο συναντηθεί και με τον Ζελένσκι στο Κίεβο και λέγεται ότι διαπραγματεύεται αθόρυβα το δικό του σχέδιο κατάπαυσης του πυρός χωρίς να πάρει τη γνώμη ούτε της κυβέρνησης Μπάιντεν ούτε άλλων χωρών χώρες της ΕΕ.

Οι δύο άνδρες επρόκειτο να συναντηθούν χθες βράδυ στο Mar-a-Lago δήλωσε πηγή κοντά στον Τραμπ.

Το τζετ που δεν έφυγε

Πώς το ξέρουν τόσο σίγουρα; Το τζετ του Ορμπαν έναν 606 Dassault Falcon ήταν ένα από τα πολλά διεθνή αεροσκάφη που πέταξαν στην Βάση Άντριους την Τρίτη για να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Αλλά Από τις 10.30 π.μ. (ώρα ανατολικών Πολιτειών) της Πέμπτης, το ουγγρικό στρατιωτικό αεροπλάνο παρέμενε ακόμα σταθμευμένο στο Μέριλαντ.

Ο Όρμπαν δεν συζήτησε λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις του με τον Πούτιν ή τον Σι με την κυβέρνηση Μπάιντεν. Ωστόσο τρεις πηγές που ενημερώθηκαν για τις προετοιμασίες της συνόδου ανέφεραν ότι ουδέποτε ζήτησε διμερή συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν.

«Δεν έχω ακούσει απευθείας από κανέναν για αυτήν τη συνάντηση, έχω ακούσει εμμέσως για αυτήν όπως πολλοί από εσάς», είπε ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, σχετικά ερωτηθείς.

Μόνος του

«Σίγουρα δεν συντονίζεται με τους Ουκρανούς. Εκείνοι έχουν επισημάνει ότι έχουν μεγάλους ενδοιασμούς για οποιαδήποτε προσπάθεια να διαπραγματευτούν κάποιου είδους ψευτο -ειρήνη με τη Ρωσία χωρίς οι Ουκρανοί να είναι τμήμα της προσπάθειας.

«Η θέση της κυβέρνησης Μπάιντεν δεν πράττει τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία. Επομένως, οποιοσδήποτε τυχοδιωκτισμός αναλαμβάνεται χωρίς τη συγκατάθεση ή την υποστήριξη της Ουκρανίας δεν είναι κάτι που συνάδει με την πολιτική μας».

Οι χώρες της ΕΕ έχουν παραπονεθεί ότι ο Όρμπαν διαπραγματεύεται χωρίς τη συγκατάθεσή τους, εκμεταλλευόμενος και το γεγονός ότι η Ουγγαρία ασκεί επί του παρόντος την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Το παραασκήνιο είναι βεβαίως γνωστό: Ο Όρμπαν και οι σύμβουλοί του στην προεκλογική εκστρατεία έχουν υποστηρίξει αναφανδόν τον Τραμπ για την επανεκλογή του τον Νοέμβριο.

Ο άνθρωπός του

Πάρτε για παράδειγμα τη δήλωση του ΥΠΕΞ της χώρας, Πέτερ Σιτζάρτο στο Reuters: «Βλέπουμε μια ευκαιρία για ειρήνη εάν νικήσει ο πρόεδρος Τραμπ. Βλέπουμε μια ευκαιρία για καλές σχέσεις Ουγγαρίας-ΗΠΑ εάν νικήσει ο Πρόεδρος Τραμπ».

Ο Όρμπαν «θέλει να είναι ο άνθρωπος του Τραμπ στην Ευρώπη εάν ο Τραμπ κερδίσει τις εκλογές, ώστε να μπορέσει να είναι… αυτός που μπορεί να ανοίγει την πόρτα του Λευκού Οίκου για την Ευρώπη», δήλωσε διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Guardian.

Και η Ουγγαρία, καλώς ή κακώς, θα συνεχίσει να ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους, που συμπίπτει με μια περίοδο κατά την οποία ο Τραμπ θα μπορούσε να εκλεγεί πρόεδρος. «Έτσι τον τελευταίο μήνα πριν από την ορκωμοσία μπορεί να είναι εκείνος ο Ευρωπαίος στην Ουάσιγκτον που θα κλείνει συμφωνίες για όλους», πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

Ναυτεμπορική