Βέβαιος ότι οι προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα θα πετύχουν, εμφανίστηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο την Τετάρτη. Την ίδια στιγμή έξω από το Καπιτώλιο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση υπέρ της Παλαιστίνης, με τους διαδηλωτές να ζητούν τον τερματισμό του πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας, αλλά και να «δείχνουν» τον Νετανιάχου ως υπεύθυνο για εγκλήματα πολέμου.

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε συμμετέχουμε ενεργά σε εντατικές προσπάθειες για να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωσή τους (των ομήρων). Και είμαι βέβαιος ότι αυτές οι προσπάθειες μπορούν να πετύχουν», δήλωσε ο Νετανιάχου.

Απόντες ορισμένοι Δημοκρατικοί

Δεκάδες Δημοκρατικοί βουλευτές απουσίασαν από την ομιλία του στο Κογκρέσο, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό τους για τους χιλιάδες θανάτους αμάχων και την ανθρωπιστική κρίση από την εκστρατεία του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας που ελέγχεται από τη Χαμάς. Μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς προκάλεσαν τον πόλεμο στις 7 Οκτωβρίου εισβάλλοντας στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και αιχμαλωτίζοντας 250, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς. Περίπου 120 όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται, αν και το Ισραήλ πιστεύει ότι ένας στους τρεις είναι νεκρός.

«Η Αμερική και το Ισραήλ πρέπει να είναι ενωμένοι», είπε ο Νετανιάχου ξεκινώντας την ομιλία του, αφού εισήλθε υπό τα έντονα χειροκροτήματα και τις φωνές των Ρεπουμπλικάνων και την πιο συγκρατημένη υποδοχή των Δημοκρατικών.

Λίγο πριν μιλήσει ο Νετανιάχου, η αστυνομία του Καπιτωλίου των ΗΠΑ ανέφερε ότι ορισμένες από τις διαδηλώσεις είχαν γίνει βίαιες, με αποτέλεσμα να κάνουν χρήση σπρέι πιπεριού.

Ο Νετανιάχου επαίνεσε τον ισραηλινό στρατό και κατήγγειλε την επίθεση της Χαμάς. Οι Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες στο Κογκρέσο ενορχήστρωσαν την επίσκεψη, αλλά ήταν λιγότερο συγκρουσιακή από την τελευταία του Νετανιάχου το 2015, όταν οι Ρεπουμπλικάνοι απέφυγαν τον τότε πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, έναν Δημοκρατικό, και ο Νετανιάχου χρησιμοποίησε την ομιλία του για να επικρίνει την πολιτική του Ομπάμα στο Ιράν.

«Χρήσιμοι ηλίθιοι»

Σε αυτή την επίσκεψη, ο Νετανιάχου επεδίωξε να ενισχύσει τους παραδοσιακούς δεσμούς του με τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά και να μειώσει τις εντάσεις με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, έναν Δημοκρατικό, στην υποστήριξη του οποίου θα βασιστεί για τους υπόλοιπους έξι μήνες της θητείας του προέδρου.

Ο Νετανιάχου απέρριψε τους αντιπολεμικούς διαδηλωτές στην Ουάσινγκτον ως «αντι-ισραηλινούς», λέγοντας ότι χρηματοδοτούνται από τον παραδοσιακό εχθρό του Ισραήλ, το Ιράν, και κατηγορώντας τους ότι είναι οι «χρήσιμοι ηλίθιοι» της Τεχεράνης. Κατηγόρησε τη Χαμάς για τις αναφορές περί πείνας στη Γάζα.

Συναντήσεις

Τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Χάρις θα συναντηθούν με τον Νετανιάχου την Πέμπτη και αναμένεται να τον πιέσουν για πρόοδο προς την κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός και της συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων με τη Χαμάς. Η Χάρις έχει κατά καιρούς υπάρξει πιο προωθητική από το αφεντικό της στην κριτική που ασκεί στο Ισραήλ για τις μεγάλες απώλειες Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα.

Ο Νετανιάχου πρόκειται να ταξιδέψει στη Φλόριντα για να συναντηθεί με τον Τραμπ την Παρασκευή. Η συνάντηση θα είναι η πρώτη τους μετά το τέλος της προεδρίας του Τραμπ, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο τους σφυρηλάτησαν στενούς δεσμούς.

Ναυτεμπορική