ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ και  μεθοδικά επιχειρείται από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας να εντοπιστεί και να ανακοπεί διά της νομικής οδού ο σφετερισμός ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα. Αυτό με συστηματικό τρόπο, με σχεδιασμό, γίνεται για πρώτη φορά. Είναι προφανές πως η κυβέρνηση το έχει πάρει «ζεστά», έχει κάνει αρκετή προεργασία και προχωρά με αποτρεπτικά μέτρα.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για κινήσεις, που έπρεπε να είχαν γίνει προ πολλού. Έστω και τώρα, έστω και τόσο αργά, ευτυχώς που έχει ξεκινήσει αυτή η μεγάλη προσπάθεια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Φ»,  η κυβέρνηση  έχει θέσει κριτήρια. Από την περιγραφή τους είναι σαφές πως  στόχος είναι οι κατασκευαστές, πωλητές, αγοραστές, οι μεσίτες και οι διαφημιστές. Είναι σαφές πως με την κατηγοριοποίηση αυτή, που έχει γίνει καλύπτονται όλοι όσοι εμπλέκονται σε υποθέσεις σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών. Από τα στοιχεία, πάντως, που υπάρχουν προκύπτει ότι μπλεγμένοι είναι Τούρκοι, Τουρκοκύπριοι, Ρώσοι, Ισραηλινοί, Ιρανοί, Βρετανοί και Ευρωπαίοι.

ΕΙΝΑΙ σαφές πως πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια, η οποία ξεκίνησε τον τελευταίο χρόνο από τη νέα κυβέρνηση και φαίνεται δε εκ πρώτης όψεως ότι αποδίδει. Πέραν από το γεγονός ότι ξεκινούν υποθέσεις κατά σφετεριστών, είναι πρόδηλο ότι το όλο σκηνικό, το οποίο στήνεται βαθμηδόν, προκαλεί έντονη ανησυχία στα κατεχόμενα.

ΚΙ αυτό γιατί, όπως συναφώς έχει αναφερθεί, η κατασκευαστική βιομηχανία είναι από τους αιμοδότες της οικονομίας των κατεχομένων. Η κατασκευαστική βιομηχανία, όπως σημειώνεται, «ανθίζει» στην κατεχόμενη περιοχή. Στα ταμεία της αποσχιστικής οντότητας μπαίνει πολύ χρήμα από τον τομέα αυτόν.

ΜΕ τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά των σφετεριστών ελληνοκυπριακών περιουσιών προβλέπεται ότι θα μειωθούν έσοδα ενώ οι προοπτικές θα είναι περιορισμένες. Τούτο είναι που προκαλεί τις αντιδράσεις.

ΕΙΝΑΙ πρόδηλο ότι με τις διώξεις  διαμορφώνεται ένα κλίμα αβεβαιότητας. Οι αγοραπωλησίες είναι υψηλού ρίσκου. Προφανώς και θα υπάρξουν αντιδράσεις. Ήδη κάποια δείγματα γραφής τα έχουμε παρακολουθήσει. Αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες. Κι από το κατοχικό καθεστώς, την Άγκυρα αλλά και τοπικά συμφέροντα στα κατεχόμενα.

Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ αυτής της προσπάθειας, η υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού της κυπριακής κυβέρνησης είναι μονόδρομος. Ξεκίνησε και πρέπει να προχωρήσει. Είτε υπάρχουν εξελίξεις στο Κυπριακό είτε όχι. Το θέμα της κλοπής ελληνοκυπριακών περιουσιών πρέπει να τελειώσει με δίκαιο τρόπο.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται» και ότι «μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας, και για να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους καταστάσεις οι οποίες, κακά τα ψέματα, το τελευταίο διάστημα είχαν αυξηθεί».

ΤΟ  θέμα των περιουσιών είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.