Κύπρος , Τουρκία 26 Ιουλίου 2024

Μεθεόρτια και ειδικοί μεσολαβητές

Μεθεόρτια και ειδικοί μεσολαβητές

Εκείνο που χαρακτήρισε κατά τρόπο εντυπωσιακό την 50η επέτειο της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ήταν η αλαζονεία και βάρβαρη επίδειξη αδιαλλαξίας και δυνάμεως από τον αρχηγό του κατοχικού στρατού (50 πλοία στη θάλασσα της Κερύνειας, πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών, θριαμβευτική στρατιωτική παρέλαση και βέβαια νέες απειλές).

Στον αντίποδα, η ημετέρα ηγεσία σε μία ιδιαιτέρως σεμνή, κοινωνική θα έλεγα, εκδήλωση στο Προεδρικό μέγαρο παρουσία εκπροσώπων απ’ όλο το πολιτικό φάσμα Ελλάδος και Κύπρου, μετέδωσε ένα διαφορετικό μήνυμα δια στόματος του Έλληνος Πρωθυπουργού και του Κύπριου Προέδρου «Πιστεύουμε, στις αρχές της Δημοκρατίας, της ισοτιμίας των πολιτών ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής ή θρησκεύματος και στο δικαίωμα απολαύσεως όλων των βασικών ελευθεριών».

Ωραία ακούγονται.

Αν μιλήσουμε με βάση τους κανόνες καλής συμπεριφοράς (savoir vivre) θα μπορούσαμε να πούμε ότι στάθηκαν διακριτικά αξιοπρεπείς με δεδομένη την δυσχερή και μειονεκτική από άποψη ισχύος θέση τους.

Αντίθετα ο εισβολέας, καταπατώντας κάθε κανόνα ευπρεπείας που είθισται να χαρακτηρίζει τον ισχυρό, τον έχοντα το πάνω χέρι, ήταν ήκιστα ΑΠΡΕΠΗΣ.

Αφ’ ης στιγμής είχε προηγηθεί χρονικά σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις και χειρονομίες, παρείχε κάθε δικαίωμα, αλλά και αυτονόητη υποχρέωση στους ηγέτες μας να στηλιτεύσουν την παράνομη παρουσία του στο καθημαγμένο σώμα της Κύπρου και να καταδικάσουν απερίφραστα την εισβολή και την συνεχιζόμενη κατοχή.

Εντάξει, δεν περιμέναμε να εμφανιστεί ο Πρόεδρός μας με χακί στρατιωτικό φανελάκι για να κερδίσει τη συμπάθεια και την υποστήριξη του Έλληνα Πρωθυπουργού (όπως Ουκρανία).

Αλλά ούτε μία λέξη;;

Υπάρχει και μία άλλη οπτική. Του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, υποτιθέμενου κλειδοκράτορα του δικαίου και εποπτεύοντος την διαδικασία ανευρέσεως λύσεως, με τους ειδικούς απεσταλμένους του.

Επιμένει όμως και αυτός σε δήθεν δικοινοτικές συνομιλίες για λύση Δ.Δ.Ο.

Δεν άκουσε, δεν πήρε είδηση τι έγινε με την επίδειξη δυνάμεως και τις απειλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου; Δεν κατάλαβε ότι ΑΥΤΟΣ είναι ο εν δυνάμει συνομιλητής και όχι το κάθε αναλώσιμο ανδρείκελό του;

Ζήσαμε την εμπειρία με τον εκ Νορβηγίας απατεώνα, που όταν απλοί πολίτες και δημοσιογράφοι επισημαίναμε τον μεροληπτικό και εξόφθαλμα μισθωμένο ρόλο του, οι υπεύθυνοι πολιτικοί μας παραμυθιάζονταν με την ….αστρονομική προσέγγισή του στη Λύση με βάση το ευθειασμό των πλανητών.

Απερχόμενος ετιμήθη με αναμνηστικό δώρο το καράβι της Κερύνειας.

Για εμάς συμβολίζει την επιστροφή. Σ’ αυτόν θα θυμίζει επιτυχημένα ναυάγια.

Μετά όλοι κατάλαβαν….

Τώρα έχουμε την εκ Κολομβίας νευροεπιστήμονα η οποία δεν χαμπάρισε ότι στην Κύπρο έγινε εισβολή και ακολούθησε κατοχή από την Τουρκία. Ούτε ότι συνεχώς γίνονται κινήσεις επεκτάσεως στη νεκρή ζώνη από τους εισβολείς.

Χαρακτήρισε ούτε λίγο ούτε πολύ τους Ελληνοκυπρίους που διατηρούν σχέση με τις πατρογονικές τους αξίες και την Ιστορία τους σαν ψυχοπαθείς που χρειάζονται ομαδική θεραπεία (Brain wash). Και εν τούτοις αναμένουμε εναγωνίως τις σοφές προτάσεις της….

Είμαι σίγουρος ότι, τηρώντας «ίσες αποστάσεις», θα καλέσει τις δύο κοινότητες (όχι την Κυπριακή κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των Τουρκοκυπρίων) να προσέλθουν σε συνομιλίες με καλή διάθεση και αποφασιστικότητα να κάνουν παραχωρήσεις μπλα-μπλα-μπλα για το συμφέρον των επομένων (κεκαθαρμένων από μνήμες) γενεών…

ΥΓ: Διερωτώμαι με τα κέφι θα γίνει ο εορτασμός απόψε για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας….

Ήταν, σημειωτέον, η πaρώτη μέρα της «ανακωχής» την οποία οι Τούρκοι δεν ετήρησαν ποτέ. Οι δε πρωτεργάτες του πραξικοπήματος παρέμεινε στην ηγεσία της Πολιτείας και του στρατεύματος για … να εξασφαλίσουν ότι οι Κύπριοι και Ελλαδίτες μαχητές ΔΕΝ θα εμποδίσουν την προέλαση των βαρβάρων μέχρι να ολοκληρώσουν τα σχέδιά τους.

Χρόνια Πολλά!

Δρ. Νίκος Ερρ. Ιωάννου

Καρδιολόγος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube