Μέση Ανατολή: Ποιες οι επιπτώσεις της δολοφονίας Χανίγια
(REUTERS/Mussa Qawasma)
Οι επιπτώσεις στο εύφλεκτο σκηνικό στη Μέση Ανατολή
Ενας ευρύτερος περιφερειακός πόλεμος δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένος, τουλάχιστον όχι ακόμη. Οι διαπραγματεύσεις για την ειρήνευση στη Γάζα δέχθηκαν, ωστόσο, ένα ισχυρότατο πλήγμα
Ηδιεθνής κοινότητα παρακολουθεί πια, με κομμένη την ανάσα, την ένταση να κλιμακώνεται στο τρίγωνο Ισραήλ-Λιβάνου-Ιράν έπειτα από τα στοχευμένα πλήγματα που πραγματοποίησαν οι Ισραηλινοί τις τελευταίες ώρες στη Βηρυτό (κατά του ηγετικού στελέχους της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ) και στην Τεχεράνη (κατά του Ισμαήλ Χανίγια, ηγετικού στελέχους της Χαμάς).
Πόσο σημαντική είναι η εξόντωση του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, και τι μπορεί να ακολουθήσει, όχι μόνο στην ήδη εμπόλεμη Γάζα αλλά και ευρύτερα στην περιφέρεια της Ανατολικής Μεσογείου;
Αναλυτές προερχόμενοι από την περιοχή της Μέσης Ανατολής εκφράζουν διαφορετικές εκτιμήσεις, μιλώντας σε δίκτυα όπως είναι εκείνα του Al Jazeera και του BBC.
«Βλέπουμε ότι ο (σ.σ. Ισραηλινός) πρωθυπουργός Νετανιάχου κάνει ό,τι μπορεί για να παρατείνει τον πόλεμο και να επεκτείνει τη σύγκρουση. Τους τελευταίους εννέα μήνες, το Ισραήλ καταβάλλει προσπάθειες με στόχο να επεκτείνει και να κλιμακώσει τον πόλεμο, δίνοντάς του ευρύτερες περιφερειακές διαστάσεις. Θέλει, επίσης, να εμπλέξει και τις ΗΠΑ σε αυτήν τη σύγκρουση», δηλώνει ο Αμπάς Ασλάνι του Κέντρου Μεσανατολικών Στρατηγικών Σπουδών της Τεχεράνης, εκτιμώντας ότι η πλευρά των Ισραηλινών θα πρέπει να περιμένει τώρα μια σκληρή απάντηση από τη μεριά του Ιράν.
Η δολοφονία του Χανίγια θα δώσει τώρα ένα θανατηφόρο πλήγμα στις συνομιλίες που εκτυλίσσονταν εδώ και μήνες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σημειώνει από την πλευρά του ο Χασάν Αγιούμπ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο An-Najah University της Δυτικής Οχθης, υπενθυμίζοντας παράλληλα και ένα άλλο στοιχείο: ότι το Κατάρ φιλοξενούσε το πολιτικό γραφείο της Χαμάς και τον ίδιο τον Χανίγια.
Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο Πολ Ανταμς γράφει στο BBC ότι ο Χανίγια διαδραμάτιζε κρίσιμο ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τη Γάζα, στις οποίες εμπλέκονταν επίσης το Κατάρ, οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος. Ως εκ τούτου, η δολοφονία του Χανίγια θα μπορούσε να ιδωθεί και ως πλήγμα σε βάρος ακριβώς αυτών των διαπραγματεύσεων.
«Όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απασχολημένες με τις δικές τους (σ.σ. προεδρικές) εκλογές και με τα εσωτερικά τους ζητήματα, και απρόθυμες να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους απέναντι στον Νετανιάχου, το Ισραήλ, ο Λίβανος και το Ιράν θα συνεχίσουν να θρηνούν νεκρούς», αναφέρει ο Ισραηλινός αναλυτής Ακίβα Ελνταρ.
Ενας από τους στόχους του Ισραήλ στη Γάζα είναι να καταστρέψει τη Χαμάς. Επειδή όμως αυτό έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολο, το Ισραήλ βάζει στο στόχαστρο μεμονωμένα ηγετικά στελέχη της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, σημειώνει από την πλευρά του ο Ράμι Κούρι (Arab Center Washington DC), υποστηρίζοντας ωστόσο ότι παλαιότερες τέτοιες δολοφονίες στελεχών είχαν τελικώς ως αποτέλεσμα να ενισχυθεί η δημόσια υποστήριξη υπέρ της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.
Καθημερινή με πληροφορίες από Al Jazeera, BBC