Μάικλ Ρούμπιν στο “Armenian Mirror Spectator”: Μπορεί να γίνει πραξικόπημα στο Αζερμπαϊτζάν;

Μάικλ Ρούμπιν στο “Armenian Mirror Spectator”: Μπορεί να γίνει πραξικόπημα στο Αζερμπαϊτζάν;

Η απόφαση του Αλίεφ να εκτρέψει τα έσοδα από το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν για να χρηματοδοτήσει αναταραχές στην επικράτεια έρχεται ως απάντηση στον θυμό του για τη Γαλλία που υπερασπίζεται την ασφάλεια και την κυριαρχία της Αρμενίας εν μέσω προσπαθειών του Αζερμπαϊτζάν να διεκδικήσει ολόκληρη τη χώρα.

Γράφει ο Μάικλ Ρούμπιν

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ έχει διπλασιάσει την υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν στις αυτονομιστικές διαδηλώσεις στη Νέα Καληδονία, ένα γαλλικό υπερπόντιο έδαφος με έκταση μεγαλύτερη από τρεις φορές μεγαλύτερη από το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η απόφαση του Αλίεφ να εκτρέψει τα έσοδα από το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν για να χρηματοδοτήσει αναταραχές στην επικράτεια έρχεται ως απάντηση στον θυμό του για τη Γαλλία που υπερασπίζεται την ασφάλεια και την κυριαρχία της Αρμενίας εν μέσω προσπαθειών του Αζερμπαϊτζάν να διεκδικήσει ολόκληρη τη χώρα.

Μιλώντας στο Σούσι το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Αλίεφ αναφέρθηκε ξανά στην Αρμενία ως «Δυτικό Αζερμπαϊτζάν». Η δήλωσή του ήταν και προκλητική αλλά και γνωστή. Αξιωματούχοι και ΜΜΕ του Αζερμπαϊτζάν αναφέρονται στην Αρμενία ως «Δυτικό Αζερμπαϊτζάν» και λένε ότι ολόκληρη η επικράτεια της Αρμενίας είναι ιστορικά Αζερμπαϊτζάν. Μιλώντας το 2022 στην Κοινότητα των Δυτικών Αζερμπαϊτζάν, ο Αλίεφ εξήγησε: «Το Δυτικό Αζερμπαϊτζάν είναι η ιστορική μας γη, αυτό επιβεβαιώνεται από πολλά ιστορικά έγγραφα, ιστορικούς χάρτες και την ιστορία μας», και αποκάλεσε την παρουσία της «ιστορικής μας πόλης — Ερεβάν» στην Αρμενία ως «προδοσία».

Ο Αλίεφ έχει αυταπάτες. Όλοι οι Αρμένιοι θα πρέπει να επαινέσουν τη Γαλλία για την αναγνώριση των κινδύνων από τις αυταπάτες ενός δικτάτορα και την κίνηση για να τον αποτρέψει από το να τις ενεργήσει. Ειλικρινά, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο ευρύτερος δυτικός κόσμος πρέπει επίσης.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Σαντάμ Χουσεΐν, οι Ιρακινοί είπαν ένα αστείο: Σε μια συνέντευξη Τύπου, ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ταρίκ Αζίζ: «Μπορούν οι ελέφαντες να πετάξουν;» Ο Αζίζ είπε: «Φυσικά όχι». Ο δημοσιογράφος ακολούθησε: «Αλλά η Εξοχότητά του Σαντάμ Χουσεΐν είπε ότι μπορούσαν!» Χωρίς να χάσει ούτε λεπτό, ο Αζίζ είπε: «Λοιπόν, φυσικά μπορούν να πετάξουν αλλά πολύ αργά». Το θέμα είναι ότι οι δικτάτορες περιβάλλουν τους εαυτούς τους με yes-men και συκοφάντες που δεν τους λένε ποτέ ότι κάνουν λάθος.

Όταν οι δικτάτορες αποδεσμεύονται από την πραγματικότητα, απαιτούνται τόσο αντιδραστικές όσο και προληπτικές στρατηγικές. Η άμυνα είναι κρίσιμη για την αποτροπή. Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αναπτύξει δυνάμεις στο Κουβέιτ όταν ο Σαντάμ Χουσεΐν άρχισε να απειλεί τη χώρα τον Ιούλιο του 1990, δεν θα είχε εισβάλει τον επόμενο μήνα και η περιοχή μπορεί να είχε αποφύγει όχι έναν πόλεμο αλλά δύο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η γαλλική στρατιωτική υποστήριξη προς την Αρμενία είναι τόσο σημαντική σήμερα και γιατί, ειλικρινά, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Καθώς οι δικτάτορες γίνονται παραληρητικοί, ωστόσο, εμφανίζονται και άλλες ευκαιρίες. Ο Αλίεφ πρέπει να είναι επιφυλακτικός. Όχι μόνο οι φτωχοί Αζερμπαϊτζάν τον μισούν, αλλά και η φυλή Πασάγιεφ από την οποία προέρχεται η γυναίκα του. Είναι σπάταλη. Οι στρατιωτικοί αισθάνονται άβολα με το ενδεχόμενο ο γιος τους να διαδεχτεί τον Αλίεφ, δεδομένου των φημών ότι είναι αυτιστικός. Τα προβλήματα είναι ανοιχτά, παρόλο που οι εταίροι του Αζερμπαϊτζάν τα αγνοούν. Η αποχώρηση του Πρέσβη Ελίν Σουλεϊμάνοφ από τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από 16 χρόνια δεν οφειλόταν σε κάποια αποτυχία εκ μέρους του, αλλά μάλλον λόγω διαφωνιών μεταξύ συγγενών στην πατρίδα. Η θητεία του Σουλεϊμάνοφ στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι λιγότερη τιμή από μια χαριτωμένη εξορία.

Το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να είναι ένα αστυνομικό κράτος, αλλά καθώς οι Αζερμπαϊτζάν μιλούν, οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών ακούνε. Ακριβώς όπως η κακοποίηση κοριτσιών από ελίτ οικογένειες από τον γιο του Σαντάμ Χουσεΐν κορυφώθηκε σε τουλάχιστον μία απόπειρα δολοφονίας, οι συνέπειες από τα επεισόδια #MeToo του Ilham ενώ ο πατέρας του ήταν ακόμη πρόεδρος ήταν ακόμη ανήλικος. Όσο κι αν ο Αλίεφ πιστεύει ότι έχει τη βρετανική κυβέρνηση στο στρατόπεδό του επειδή η British Petroleum κερδίζει δισεκατομμύρια δολάρια από τα κοιτάσματα του Αζερμπαϊτζάν, δεν καταλαβαίνουν την ιστορική βρετανική διπροσωπία: Όσο ένας νέος εταίρος εγγυάται τη συνέχιση των συμβολαίων της BP, ο Αλίεφ είναι ηγέτης μιας χρήσης.

Με απλά λόγια, η Γαλλία θα είχε πολλούς εταίρους από το Αζερμπαϊτζάν με τους οποίους μπορεί να συνεργαστεί και θα επιθυμούσαν να δουν τον Αλίεφ να φεύγει. Ιστορικά, στην Αφρική, η Γαλλία ασκεί καλά την εκδίωξη ηγετών για πολύ λιγότερο ευγενείς λόγους. Εν τω μεταξύ, η Βρετανία μπορεί να μην είναι ο προστάτης που πιστεύει ότι είναι ο Αλίεφ. Σίγουρα, η ίδια η υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας θα εργαστεί υπερωρίες για να στηρίξει τον πιστό πληρεξούσιο του Ερντογάν, αλλά αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό.

Το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να φιλοξενήσει την 29η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP#29) τον Νοέμβριο του 2024, αλλά αν ο Αλίεφ θα είναι εκεί για να προεδρεύσει παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα.

ΠΗΓΗ: The Armenian Mirror Spectator

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube