Μάικλ Ρούμπιν στη Washington Examiner: Η εθνοκάθαρση δεν μπορεί να γίνει το τίμημα για την ειρήνη Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

Μάικλ Ρούμπιν στη Washington Examiner: Η εθνοκάθαρση δεν μπορεί να γίνει το τίμημα για την ειρήνη Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

Έχει περάσει λιγότερο από ένας χρόνος από τότε που οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ξεχύθηκαν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μια αρχαία αρμενική επαρχία που ο Ιωσήφ Στάλιν μετέφερε στο Αζερμπαϊτζάν καθώς διοικούσε τον Καύκασο. Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι ιστορικά σημαντικό για δύο λόγους: Πρώτον, είναι η παραδοσιακή καρδιά της Αρμενίας, η πρώτη χώρα στη Γη που ασπάστηκε τον Χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία.

Δεύτερον, είναι θερμοκοιτίδα για τη δημοκρατία. Πράγματι, το δημοκρατικό κίνημα που μπήκε σε βρασμό και τελικά κατέλυσε τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης ξεκίνησε στο Στεπανακέρτ, την περιφερειακή πρωτεύουσα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.   

Καθώς η Σοβιετική Ένωση έπεσε, οι Αρμένιοι κάτοικοι της περιοχής διεκδίκησαν το συνταγματικό τους δικαίωμα για αυτονομία πρώτα με αναφορά και μετά με δημοψήφισμα. Το Αζερμπαϊτζάν απέρριψε αυτή την περιφερειακή αυτονομία, την οποία προσπάθησε ανεπιτυχώς να συντρίψει με ωμή βία. Με τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν να έχει απωθηθεί, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ απολάμβανε σχεδόν τρεις δεκαετίες πραγματικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας σε μια περιοχή όπου η δημοκρατία, τουλάχιστον μέχρι το 2018, ήταν απούσα ή φευγαλέα.

Η αυτοδιοίκηση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ έληξε στις 19 Σεπτεμβρίου 2023, όταν τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν βάδισαν στην περιοχή, εξαφανίζοντας μια από τις παλαιότερες χριστιανικές κοινότητες στον κόσμο. Η απόφαση του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ να δυναμιτίσει το τοπικό κοινοβούλιο υπογράμμισε την εχθρότητά του προς τη δημοκρατία . Προσθέτοντας τον τραυματισμό, η εισβολή του Αζερμπαϊτζάν ήρθε μόλις τέσσερις ημέρες αφότου ο γραφειοκράτης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Γιούρι Κιμ διαβεβαίωσε τους γερουσιαστές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ανεχθούν καμία προσπάθεια «εθνοκάθαρσης» των Αρμενίων από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Είπε ψέματα, αλλά δεν ήταν μόνη. Ακόμη και την ώρα που ο Αλίεφ ταπείνωσε τους απεσταλμένους των ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κράτησε τη σάλτσα της βοήθειας και του στρατιωτικού εξοπλισμού που έρεε προς το Μπακού. Το Freedom House ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι «οι τεκμηριωμένες ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν πληρούν τα κριτήρια για εθνοκάθαρση, όπως γίνεται αντιληπτό στο πλαίσιο της σύγκρουσης της πρώην Γιουγκοσλαβίας» θα πρέπει να το σταματήσουν.

Γιατί, λοιπόν, ο Blinken, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και η διαχειριστή του Οργανισμού Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ, Samantha Power, αμφισβητούν τη γενοκτονία;

Δεν υπάρχει αμφιβολία: Η απόφαση των ΗΠΑ να κατευνάσουν το Αζερμπαϊτζάν προέρχεται από την κορυφή. Στις 4 Μαΐου, ο Mark Libby, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε ότι δεν βλέπει κανένα λόγο να πάει στο Σούσι, την ιστορική αρμενική πόλη που το Αζερμπαϊτζάν έχει μετατρέψει σε Μέκκα για διπλωμάτες, πληρωμένους δημοσιογράφους και διεφθαρμένους ερευνητές για να φιλήσουν το δαχτυλίδι του Αλίεφ. . Κάποιος στην Ουάσιγκτον διάβασε τον Λίμπι την πράξη των ταραχών επειδή δύο μέρες αργότερα, όχι μόνο επισκέφτηκε το Σούσι, αλλά παρέλειψε επίσης οποιαδήποτε αναφορά σε εθνοκάθαρση και καταστροφή εκκλησιών και χριστιανικών μνημείων καθώς δήλωσε εντυπωσιασμένος.

Ούτε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από μόνο του δείχνει κάτι διαφορετικό προς τον Αλίεφ. Στις 26 Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ συνεχάρη τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν, χωρίς να αναφέρει ξανά βίντεο που κυκλοφόρησαν που απεικονίζουν βιασμούς, ακρωτηριασμούς και συνοπτικές εκτελέσεις αιχμαλώτων Αρμενίων στρατιωτών και αμάχων.

Ίσως η ομάδα του προέδρου Τζο Μπάιντεν πιστεύει ότι το τίμημα αξίζει τον κόπο εάν οι ΗΠΑ καταφέρουν να επιτύχουν μια τελική ειρηνευτική συμφωνία για τη μόνιμη διευθέτηση της σύγκρουσης Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν. Ο Blinken, ο Power και ο Sullivan μπορεί ακόμη και να πιστεύουν ότι μπορούν να οπλίσουν δυνατά τον Aliyev και τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Nikol Pashinyan για να συμφωνήσουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 9 έως 11 Ιουλίου στην Ουάσιγκτον, DC

Και οι τρεις βοηθοί του Μπάιντεν κρύβουν την αδυναμία του Μπάιντεν για να αυξήσουν τη δική τους ισχύ. Οι προοπτικές εργασίας και των τριών αξιωματούχων παραμένουν συνδεδεμένες με την πολιτική μακροζωία του Μπάιντεν και ελπίζουν ότι η κατάκτηση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας θα μπορούσε να αλλάξει τη συζήτηση για την καταλληλότητα του Μπάιντεν.

Η ειρωνεία, ωστόσο, είναι ότι, ενώ οι βοηθοί του Μπάιντεν πιστεύουν ότι μπορούν να καλύψουν τον Αλίεφ, δεν έχουν ιδέα ότι τους περιμένει. Ο Αλίεφ θα σταματήσει, θα μπερδευτεί και θα περιμένει τις εκλογές στις ΗΠΑ πριν συμφωνήσει σε οποιαδήποτε διαρκή ειρήνη.

Η φιλοδοξία των Blinken, Power και Sullivan, ωστόσο, έχει κάνει την ειρήνη λιγότερο πιθανή, καθώς έχουν χάσει το ηθικό υψηλό επίπεδο αγνοώντας την εθνοκάθαρση για χάρη μιας τελετής υπογραφής χωρίς νόημα και κενή.

Η ειρήνη μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας είναι ένας ευγενής στόχος, αλλά το τίμημα της δεν μπορεί να είναι εθνοκάθαρση. Το να ξεβάψει κανείς τα εγκλήματα του Αλίεφ δεν αντιπροσωπεύει ούτε περίπλοκη διπλωματία ούτε δρόμο προς την ειρήνη. Αντίθετα, επιτείνει μια ανθρωπιστική τραγωδία, το τίμημα της οποίας μια νέα γενιά θα πληρώσει με αίμα.

ΠΗΓΗ: Washington Examiner

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube