Για δες που φτάσαμε μισό αιώνα μετά. Να μαζεύονται τουρκοκυπριακές οργανώσεις και να απευθύνονται, λέει, στην ελληνοκυπριακή κοινή γνώμη για να της εξηγήσουν ότι «απειλεί την ειρήνη στο νησί η έναρξη νομικών διαδικασιών από την ε/κ πλευρά εναντίον επιχειρηματιών».

Μιλούν για τους επιχειρηματίες που άρπαξαν τη γη των Ελληνοκυπρίων, κτίζουν, πουλούν, λαφυραγωγούν. Αλλά, επειδή ένα – δυο από αυτούς τους οδηγούν στο δικαστήριο οι νόμιμες Αρχές, απειλείται η ειρήνη στο νησί. Διότι, αυτή η λαφυραγωγία των περιουσιών μας είναι «πρωτοβουλίες για την οικονομική ανάπτυξη των Τουρκοκυπρίων και δεν μπορούν να εμποδιστούν». Και πρέπει, λέει, να παρέμβουν τα μέλη της ΕΕ εναντίον αυτών των προσπαθειών των Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι έχουν στόχο «να πλήξουν την οικονομία της τουρκικής πλευράς». Τα ίδια να λέει και ο Τουφάν Ερχουρμάν, της λύσης και της ΔΔΟ. Ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν το έκανε αυτό για πρώτη φορά» και «είναι καθαρό πως σκοπός της είναι η οικονομία της ΤΔΒΚ».

Μισό αιώνα κατοχής και πλιάτσικου των περιουσιών μας, έχουν μούτρα να μιλούν κιόλας οι πλιατσικολόγοι. Μάλλον, πίστεψαν πως τους τα χαρίσαμε. Διότι, έχουν επαφές με τους δικούς μας όλοι αυτοί και αυτά τους λένε. Ότι τους τα χαρίσαμε γιατί τους αγαπούμε, είναι οικογένεια, αδέλφια…

Όχι, δεν θα τα ξεγράψουμε. Το λέω και για Τούρκους και για Έλληνες. Δεν θα τα ξεγράψουμε μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη. Ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη, δεν υπάρχει. Και θα το θυμίζουμε πάντα. Θα θυμίζουμε πάντα ποιοι είναι οι κλέφτες. Θέλετε και αριθμούς για να είναι πιο κατανοητό; Ιδού:

Στην κατεχόμενη Κύπρο οι ελληνοκυπριακές περιουσίες είναι 1.463.382 σκάλες. Η αξία τους με τιμές του 1974 είναι €3,235 δισεκατομμύρια. Κι επειδή κάποιοι θυμούνται ότι και οι Τουρκοκύπριοι άφησαν περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές, ιδού κι αυτές: 413.177 σκάλες οι τουρκοκυπριακές περιουσίες στην ελεύθερη Κύπρο. Η αξία τους €153 εκατομμύρια. 80.000 οι Τουρκοκύπριοι που μετακινήθηκαν το 1974 από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα. Κι άλλες 40.000 όσοι διέμεναν πριν το 74 στις περιοχές που κατελήφθησαν. Ήρθαν και πολλαπλάσιοι τους έποικοι από την Ανατολία.

Όλοι μαζί άρπαξαν περιουσίες που δεν τους ανήκαν. Και τώρα ξεπουλούν όσες απέμειναν στους ξένους μαφιόζους να τις αναπτύξουν. Πήραν περιουσίες τριπλάσιες από τις δικές τους, αλλά να μην τους ενοχλούμε κιόλας, διότι εμποδίζουμε την οικονομία της «τδβκ». Τουλάχιστον, τες δικές τους περιουσίες τις προστατεύει η νόμιμη κυβέρνηση, δεν τις κοτσάνιασε σε κανέναν, μπορούν να κοπιάσουν να τις πάρουν όποτε το θελήσουν.

Τόσο πλούτο πήραν στα χέρια τους χωρίς κόστος, τα βρήκαν έτοιμα κι ακόμα μας κατηγορούν ότι δεν τους αφήνουμε να ορθοποδήσουν, να αναπτύξουν οικονομία, δήθεν. Δεν ντρέπονται. Γιατί δεν ήταν μόνο το έδαφος, τα σπίτια, τα ακίνητα, τα χωράφια, τις παραλίες, τα αυτοκίνητα, τα μηχανήματα, τις οικοσκευές που πέρασαν δια της βίας στα χέρια τους. Κι επειδή δεν τα ξεχνάμε ποτέ και δεν τα χαρίζουμε, τα γράφουμε ξανά και ξανά να το χωνέψουν εχθροί και φίλοι.

Άρπαξαν το 70% των πλουτοπαραγωγικών πόρων. Το 65% των ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων. Το 87% των υπό ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων. Το 83% της διακίνησης εμπορευμάτων, που γινόταν από το λιμάνι Αμμοχώστου. Το 40% των σχολικών κτιρίων. Το 56% της εξόρυξης μεταλλευμάτων. Το 41% των κτηνοτροφικών μονάδων. Το 48% των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων. Το 46% της βιομηχανικής παραγωγής.

Τα άρπαξαν όλα αυτά, τα εκμεταλλεύτηκαν και τα απολαμβάνουν, αλλά δεν τους αρκούσαν να επιβιώσουν και φταίμε εμείς που πλήττουμε την οικονομία τους, γιατί συλλάβαμε δυο σφετεριστές που λυμαίνονται τις περιουσίες μας. Το ξέρετε, αφιλότιμοι, ότι μέχρι το 1974 στη γη που αρπάξατε είχαμε το 79% της συνολικής παραγωγής εσπεριδοειδών και το 68% της παραγωγής σιτηρών. Τι απέγιναν αυτά; Τα ρημάξατε. Όπως και το 45% της παραγωγής ελιών και το 100% της παραγωγής καπνού. Τα ρημάξατε.

Όπως ρημάξατε και τα ιερά και τα όσια μας575 ιερούς ναούς και 19 μοναστήρια είχαμε στα κατεχόμενα. Κι αντί να τα σεβαστείτε τα κάνατε τζαμιά, στάβλους, χοροδιδασκαλεία, παλαίστρες, στρατώνες, αποθήκες, ξενοδοχεία. Ξεδιάντροποι. Και έχετε μούτρα να καλείται τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει διότι «το περιουσιακό πρόβλημα στην Κύπρο δεν μπορεί να επιλυθεί με την κατάθεση αγωγών εναντίον ατόμων και τη σύλληψή τους»; Πώς μπορεί να λυθεί, λοιπόν; Να σιωπήσουμε να το λύσετε εσείς επί του εδάφους; Άντε, ερρέτω ες κόρακαν πια, που έλεγαν και οι προγόνοι μας.

Φιλελεύθερος