Δυσφορία από πλευράς Λευκωσίας για τον τρόπο που προσεγγίζει σειρά ζητημάτων ο Κόλιν Στιούαρτ. Σημεία τριβής ο τρόπος, που ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ παρουσιάζει συγκεκριμένα γεγονότα εντός της Νεκρής Ζώνης, αλλά και η άρνησή του να δεχθεί ότι οι παράνομοι μετανάστες προέρχονταν από ασφαλή χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας κατά τη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Κόλιν Στιούαρτ καταγράφηκε η έντονη διαφωνία των δύο σε θέματα που αφορούν τις δραστηριότητες στη Νεκρή Ζώνη. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατέγραψε δύο σημεία όπου έχει ο ίδιος έντονες επιφυλάξεις και αντίθετη γνώμη με τα όσα ο Κόλιν Στιούαρτ υποστηρίζει.

Ως προς τη θέση των Ηνωμένων Εθνών περί στρατιωτικοποίησης της Νεκρής Ζώνης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπέδειξε πως δεν μπορεί να θεωρεί ότι υπήρξε στρατιωτικοποίηση η τοποθέτηση 3-4 καμερών ασφαλείας. Για το δε θέμα των παράνομων μεταναστών εντός της ΝΖ ο Κόλιν Στιούαρτ – και μέσα από τις δηλώσεις του – ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει πρόθεση να σταλούν πίσω στην Τουρκία. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, υπέδειξε στον Κ. Στιιούαρτ ότι οι συγκεκριμένοι μετανάστες προέρχονται από ασφαλή χώρα, που στην προκειμένη περίπτωση, είναι η Τουρκία και υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις που καθορίζουν τι πρέπει να γίνει στην προκειμένη περίπτωση.

Η Λευκωσία διαμήνυσε τόσο κατά τη χθεσινή συνάντηση Χριστοδουλίδη – Στιούαρτ όσο και σ’ άλλες περιπτώσεις πως αναμένει μια αντικειμενική έκθεση. Η κυπριακή κυβέρνηση έχει παράλληλα καταστήσει σαφές πως δεν μπορεί να παρουσιάζεται μια εικόνα αμοιβαίας ευθύνης και από τις δύο πλευρές.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο ανέφερε τι συζήτησαν τα θέματα που βρίσκονται ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας και εξέφρασε την ανησυχία του για τη συνέχιση της στρατιωτικοποίησης της νεκρής ζώνης.

Μίλησε για συνεχιζόμενες εντάσεις που βλέπει εδώ στο νησί και είπε ότι εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει κάποια πρόοδος στην πολιτική διαδικασία «γιατί βλέπουμε μια άμεση σχέση μεταξύ της ύπαρξης κάποιας μορφής κινητικότητας στην πολιτική διαδικασία και της διατήρησης της ειρήνης στο νησί». Πρόσθεσε πως εάν η πολιτική διαδικασία φθάσει σε κάποιο τέλος, τότε φοβάται ότι θα υπάρξουν συνέπειες και στη νεκρή ζώνη. Ο κ. Στιούαρτ είπε ότι ανέφερε στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ότι υπήρξαν κάποιες θετικές εξελίξεις αυτή την περίοδο, όπως θρησκευτικά προσκυνήματα και στις δύο πλευρές, τα οποία, πρόσθεσε, «είναι καλά, οικοδομούν εμπιστοσύνη, οικοδομούν ελπίδα για ένα ειρηνικό μέλλον».

Κληθείς να αναφέρει παραδείγματα στρατιωτικοποίησης της νεκρής ζώνης στα οποία έκανε αναφορά στις δηλώσεις του, ο κ. Στιούαρτ είπε ότι όπως θα δείτε και στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα, που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες δύο ημέρες, «έχουμε την κατασκευή σημαντικών αμυντικών θέσεων, έχουμε αύξηση στη χρήση στρατιωτικής τεχνολογίας, αισθητήρων, καμερών κατά μήκος της νεκρής ζώνης, έχουμε δει αύξηση ρεκόρ στον αριθμό των παρεμβολών στη νεκρή ζώνη». Πρόσθεσε ότι «όλα αυτά υπονομεύουν την εντολή των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και τη δυνατότητα διατήρησης της ακεραιότητας της ουδέτερης ζώνης που είναι το θεμέλιο για το έργο που κάνουμε εδώ».

Απαντώντας σε ερώτηση για τυχόν εξελίξεις σχετικά με τους εγκλωβισμένους μετανάστες στην νεκρή ζώνη, είπε ότι πρόκειται για 28 στον αριθμό. Είπε ότι εξήγησε στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη την κατάσταση, ότι βρίσκονται σε δύσκολες συνθήκες και ότι τα Ηνωμένα Έθνη τους παρέχουν τροφή, νερό και στέγη, «αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται σε πολύ δύσκολες συνθήκες». Απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχουν σχέδια να οργανωθεί επιστροφή τους στην Τουρκία από όπου ήρθαν, απάντησε «Όχι».

Οι απαντήσεις της Λευκωσίας σ’ όσα είπε ο Κόλιν Στιούαρτ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης στις δικές του τοποθετήσεις είπε ότι «αυτό που εμείς αναμένουμε είναι η έκθεση να αποτυπώνει με αντικειμενικότητα τα δεδομένα». Υπέδειξε ότι από πλευράς της η Κυπριακή Δημοκρατία: «είναι γνωστό ότι, σεβόμαστε πλήρως τους όρους εντολής της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο και θεωρούμε ότι όλοι πρέπει να σέβονται αυτούς τους όρους εντολής. Και το έχουμε αποδείξει μέσα από τις πράξεις μας, όχι μόνο αυτό το διάστημα, αλλά διαχρονικά».

Κληθείς να αναφερθεί στις προθέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με το θέμα των 28 παράτυπων μεταναστών στη νεκρή ζώνη τους οποίους τα ΗΕ ζητούν από την Κυπριακή Δημοκρατία να τους αναλάβει ο Εκπρόσωπος είπε ότι η πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει κατ΄επανάληψη διατυπωθεί και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τον πλέον επίσημο τρόπο, μέσα από τις γραπτές δηλώσεις που έχουμε εκδώσει.

«Δεν μπορούμε και ούτε πρόκειται να επιτρέψουμε να δημιουργηθεί μια νέα δίοδος δια μέσου της νεκρής ζώνης. Εκείνο το οποίο θα πρέπει να σημειώσουμε για ακόμη μια φορά είναι ότι δεν βλέπουμε καμία αναφορά ως προς τη γενεσιουργό αιτία αυτού του προβλήματος, του λόγου που βρίσκονται εκεί οι 28», ανέφερε. Συνέχισε λέγοντας ότι οι ίδιοι οι παράτυποι μετανάστες, σε δηλώσεις τους σε ΜΜΕ, έχουν μαρτυρήσει ότι πέρασαν από ασφαλείς χώρες, συγκεκριμένα την Τουρκία, πριν να βρεθούν στις κατεχόμενες περιοχές και να περάσουν στη νεκρή ζώνη. «Δεν βλέπουμε, όμως, καμία αναφορά σε αυτές τις διεθνείς Συμβάσεις, στους διεθνείς κανονισμούς που αναφέρουν ότι θα πρέπει να επιστραφούν στην ασφαλή χώρα από την οποία έχουν περάσει», ανέφερε.

Ο Τατάρ σπεύδει να βάλει τίτλους τέλους στην αποστολή Ολγκίν

Τίτλους τέλους στην αποστολή της Ολγκίν θέλησε να βάλει τη τουρκική πλευρά. Πριν ακόμα η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα μεταβεί στα γραφεία της αντιπροσωπείας του ψευδοκράτους στο Λονδίνο, η τουρκική πλευρά διέδιδαν πως μάλλον πρόκειται για την τελευταία επαφή με την κ. Ολγκίν καθώς «δεν έχει πέσει στο τραπέζι» ζήτημα παράτασης της εντολής της.

Η συνάντηση κράτησε γύρω στη μία ώρα και η κ. Ολγκίν αρνήθηκε ευγενικά να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο αποχωρώντας από τη συνάντηση, ενώ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επιστρέφει απόψε στην Κύπρο.

Ο Ερσίν Τατάρ είχε προηγουμένως δηλώσει πως η κ. Ολγκίν θα τον συναντήσει «ιδιωτικά», σημειώνοντας ότι την περασμένη εβδομάδα είδε και τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες. Μια τοποθέτηση η οποία έρχεται να ενισχύσει τα όσα κυκλοφορούσαν την περασμένη εβδομάδα σε διπλωματικά πηγαδάκια: ότι δηλαδή η Ολγκίν δεν ήρθε Κύπρο για επαφές με τις δύο πλευρές λόγω αρνητικής στάσης του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων.

Στις δηλώσεις που έκανε την Κυριακή ο Τατάρ ανέφερε ακόμα ότι «το κοινό έδαφος που απαιτείται για μια νέα και επίσημη διαδικασία μπορεί να βρεθεί μόνο με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής μας ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος μας».