Η ΠΛΕΟΝ εύκολη οδός για τους ανθρώπους των Ηνωμένων Εθνών είναι να επιμένουν στην υιοθέτηση της διαχρονικής τακτικής των ίσων αποστάσεων. Να τηρούν μια προσέγγιση εξίσωσης των ευθυνών μέσα από γενικότητες. Κι αυτό προφανώς γίνεται για να αποφύγουν να καταλογίσουν ευθύνες στην κατοχική πλευρά για τη συμπεριφορά της.

ΣΤΗΝ έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία ετοιμάζεται από την ομάδα του στην Κύπρο υπό τον κ. Κόλιν Στιούαρτ, σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «είναι λυπηρό ότι καμία πλευρά δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με την εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζητούσε συνεργασία με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για αποκλιμάκωση της έντασης μέσα και γύρω από την ουδέτερη ζώνη». Προχωρεί δε ένα ακόμη βήμα για να αναφέρει πως και οι δύο πλευρές προχώρησαν σε «αποσταθεροποιητικές ενέργειες που δείχνουν ότι η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνατοτήτων στο νησί προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, με κάθε πλευρά να επιδιώκει να αποκτήσει πλεονέκτημα στη νεκρή ζώνη».

ΤΑ Ηνωμένα Έθνη στην έκθεση αναφέρονται σε «αριθμό ρεκόρ» των παραβιάσεων και από τις δυο πλευρές στην νεκρή ζώνη και για τις παραβιάσεις που προωθήθηκαν και από τις δύο πλευρές, το οποίο «σηματοδοτεί τη διάβρωση του σεβασμού προς την εξουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ» και «την περιφρόνηση που επιδεικνύεται και από τις δύο πλευρές».

ΕΙΜΑΣΤΕ, για μια ακόμη φορά, στο ίδιο έργο θεατές. Η κατοχική δύναμη και το θύμα της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής στην ίδια εξίσωση. Στο ίδιο τσουβάλι. Φταίνε και οι δυο το ίδιο. Χαράσσεται μια γραμμή στη μέση και κατηγορούνται αμφότερες οι πλευρές το ίδιο, μέσα από γενικές διατυπώσεις και οι μεν και οι δε.

ΜΠΟΡΕΙ κάποιος να υποστηρίξει ότι από τη στιγμή κατά την οποία η Ειρηνευτική Δύναμη διαπιστώνει παραβιάσεις, τις καταγράφει ανεξαρτήτως και… ξοφλά. Δεν εισέρχεται στη λογική της ανάλυσης και της αξιολόγησης της σοβαρότητας κάθε παραβίασης.

ΑΛΛΑ δεν είναι μόνο αυτό το ζήτημα. Να γίνει, δηλαδή, ποιοτική και ποσοτική αξιολόγηση των παραβιάσεων. Η ουσία, όχι μόνο σε σχέση με τα όσα διαδραματίζονται αναφορικά με τη δράση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αλλά και με το Κυπριακό, είναι η συνεχιζόμενη κατοχή. Τα Ηνωμένα Έθνη δεν βρίσκονται στο νησί για διατηρούν το κατοχικό στάτους κβο αλλά η άρση των κατοχικών δεδομένων.

ΤΑ Ηνωμένα Έθνη με την έκθεση τους για τις Καλές Υπηρεσίες συγκαλύπτουν την πλευρά, που επιμένει σε λύση εκτός του δικούς τους πλαισίου.