Γαλλία , Τουρκία 15 Ιουλίου 2024

Κρίση στη σχέσεις Γαλλίας-Τουρκίας για τα σχολεία

Κρίση στη σχέσεις Γαλλίας-Τουρκίας για τα σχολεία

Ο υπουργός Εθνικής Παιδείας της Τουρκίας, Γιουσούφ Τεκίν, στη συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα Haber Türk, καταδίκασε την «αλαζονεία» της Γαλλίας στην κρίση μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με το καθεστώς των γαλλικών σχολείων στην Τουρκία.

Ο Τεκίν είπε σχετικά με τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Άγκυρας και Παρισιού σχετικά με το καθεστώς των γαλλικών σχολείων:

«Χρειάζεται να γίνει μια διμερής συμφωνία για να λυθεί το πρόβλημα, αλλά δεν το συζητούν καν αυτό. Με λίγα λόγια, είναι αλαζονικοί. Γι’ αυτό έχουμε βρει ακόμη λύση».

«Αυτά τα σχολεία στην Τουρκία ιδρύθηκαν για τα παιδιά όσων εργάζονται σε διπλωματικές αποστολές, αλλά άρχισαν να δέχονται και Τούρκους μαθητές. Αυτό είναι αντίθετο με το νόμο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε επιστολή που εστάλη στους γονείς των μαθητών την Παρασκευή, η Γαλλική Πρεσβεία στην Άγκυρα προειδοποίησε ότι οι Τούρκοι μαθητές ενδέχεται να μην εγγραφούν σε γαλλικά σχολεία στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, όπου αποτελούν την πλειοψηφία, «από το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025».

Σύμφωνα με μια πηγή με γνώση του θέματος, η βάση της διαμάχης βρίσκεται στο συνεχές αίτημα της Άγκυρας για «αμοιβαιότητα», η οποία θέλει να ανοίξει επίσημα αναγνωρισμένα τουρκικά σχολεία στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τον υπουργό, εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, αυτά τα σχολεία δεν θα μπορούν να δεχτούν νέους Τούρκους μαθητές, αλλά οι παλιοί μαθητές θα μπορούν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους.

Μακροπρόθεσμα, η απαγόρευση θα προκαλέσει μείωση του αριθμού των μαθητών σε αυτά τα σχολεία, στα οποία φοιτούν κυρίως Τούρκοι μαθητές.

Αξιολογώντας την είδηση ​​στον τουρκικό Τύπο ότι η Άγκυρα έχει επιβάλει την προσθήκη μαθημάτων θρησκευτικών στο γαλλικό σχολικό πρόγραμμα, ο Τεκίν είπε: «Πρόκειται για κραυγαλέο ψέμα και ανήθικη παραπληροφόρηση».

Ωστόσο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, με βάση πηγή με γνώση του θέματος, η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε να προσεγγιστεί το πρόγραμμα σπουδών των γαλλικών σχολείων στην Τουρκία με το πρόγραμμα σπουδών των τουρκικών σχολείων «τουλάχιστον σε ορισμένα μαθήματα».

The Hellenic Information Team

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube