Παρότι η εκστρατεία της δε μετρούσε παρά κάποιες ώρες, η νυν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κατάφερε να συγκεντρώσει τάχιστα τον απαιτούμενο αριθμό αντιπροσώπων εν όψει του συνεδρίου των Δημοκρατικών τον Αύγουστο, καθώς και τη στήριξη του προέδρου Μπάιντεν και της συντριπτικής πλειοψηφίας των Δημοκρατικών κυβερνητών, γερουσιαστών και μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ταυτόχρονα, μια εισροή – ρεκόρ από δωρεές υπέρ της εκστρατείας της αναμένεται να συμβάλει στο να παραμείνει ανταγωνιστική μέχρι τέλους απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζέι Ντι Βανς.

Εξίσου ισχυρά όμως θα παραμείνουν και τα προσωπικά οικονομικά της Χάρις. Το Forbes εκτίμησε τον Μάιο ότι η αξία της ανέρχεται σε 8 εκατομμύρια δολάρια, από 7 εκατομμύρια δολάρια το 2021. Και η υποψηφιότητά της για τον Λευκό Οίκο θα προσφέρει πολλές ευκαιρίες για να αυξήσει περαιτέρω την περιουσία της.

Βραχυπρόθεσμα, θα τα καταφέρει καλύτερα αν χάσει. Για παράδειγμα, μεταξύ της αποχώρησης από το αξίωμα του το 2021 και μιας ανεπιτυχούς υποψηφιότητας για πρόεδρος το 2023, ο Μάικ Πενς τετραπλασίασε την εκτιμώμενη καθαρή του αξία από 1 εκατομμύριο δολάρια σε 4 εκατομμύρια δολάρια, δίνοντας ομιλίες και γράφοντας απομνημονεύματα. Παρομοίως, αφού επέλεξε να μην θέσει υποψηφιότητα το 2016 εξαιτίας του θανάτου του γιου του, ο Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ συγκέντρωσαν περισσότερα από 17 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από δύο απομνημονεύματα και ομιλίες, αυξάνοντας την εκτιμώμενη καθαρή του αξία από 2,5 εκατομμύρια δολάρια σε 8 εκατομμύρια δολάρια. (Σήμερα αξίζει 10 εκατομμύρια δολάρια, κυρίως χάρη στην ανατίμηση της ακίνητης περιουσίας του στο Ντέλαγουερ). Η Κάμαλα Χάρις, ακόμη και αν χάσει τις επικείμενες εκλογές, θα μπορούσε να στηριχθεί σε αυτές τις δοκιμασμένες, επικερδείς για τους πολιτικούς, μεθόδους και να μεγαλώσει κι άλλο το “κομπόδεμά” της.

Επιπλέον, ο σύζυγος της Νταγκ Έμχοφ ενδεχομένως να είναι σε πλεονεκτικότερη θέση σε σχέση με τις συζύγους του Πενς ή του Μπάιντεν. Ενόσω η Κάμαλα Χάρις ήταν γερουσιαστής, ο Έμχοφ έβγαζε περισσότερα από 1 εκατομμύρια δολάρια ετησίως ως δικηγόρος σε ιδιωτικό γραφείο. Όταν όμως εκείνη ανέλαβε τη θέση της αντιπροέδρου, ο σύζυγος της άφησε την ενεργή δικηγορία για να διδάξει στη νομική σχολή του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν και να επικεντρώσει μεγάλο μέρος του χρόνου του στα καθήκοντά του ως “δεύτερος κύριος”.

Αν η Χάρις δεν εκλεγεί, ο Έμχοφ μπορεί να επιστρέψει στην προηγούμενη εργασία του τουλάχιστον τέσσερα χρόνια νωρίτερα από ό,τι σε διαφορετική περίπτωση και το πρόσθετο μπόνους των πολύτιμων επαφών σε όλη την κυβέρνηση θα μπορούσε να τον κάνει πλούσιο.

Τι θα συμβεί όμως αν η Χάρις κερδίσει τον Νοέμβριο;

Στις 20 Ιανουαρίου 2025, ως νέα πρόεδρος, η Κάμαλα Χάρις θα μεταβεί σε μία έπαυλη που θα χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους και θα λαμβάνει ένα επίδομα εξόδων ύψους 50.000 δολαρίων. Η προεδρία πάντως δεν είναι δωρεάν: θα πρέπει ακόμα να καλύπτει μόνη της τα ψώνια και τους προσωπικούς της λογαριασμούς. Ευτυχώς για την ίδια, θα λάβει επίσης αύξηση μισθού κατά 70%, στα 400.000 δολάρια. Θα δικαιούται επίσης σύνταξη βάσει του νόμου για τους πρώην προέδρους, η οποία θα της καταβάλλει μισθό ύψους περίπου 235.000 δολαρίων ετησίως για το υπόλοιπο της ζωής της μόλις αποχωρήσει από το αξίωμα. Εάν η Χάρις υπηρετούσε μία θητεία, μια τέτοια σύνταξη θα άγγιζε περίπου τα 1,7 εκατομμύρια δολάρια. Μετά από δύο θητείες, το ποσό θα ήταν περίπου 1,1 εκατομμύρια δολάρια, καθώς θα ήταν μεγαλύτερη σε ηλικία (68 ετών) όταν θα άρχιζε να λαμβάνει παροχές.

Πρόκειται για σημαντικά οικονομικά προνόμια, η προεδρία όμως μοιάζει να είναι επικερδέστερη μετά τη λήξη της. Η αποχώρηση από το αξίωμα τείνει να ανοίγει νέες πόρτες. Σύμφωνα με προηγούμενη ανάλυση του Forbes, οι Κλίντον εισέπραξαν 240 εκατομμύρια δολάρια από το 2001 έως το 2016, κυρίως από ομιλίες, συγγραφικό έργο και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Ο Ντόναλντ Τραμπ εξαργύρωσε τη φήμη που απέκτησε μετά την προεδρία του εν μέρει ξεκινώντας μια απομίμηση του Twitter, η οποία διόγκωσε την καθαρή του αξία κατά δισεκατομμύρια.

Οι λεπτομέρειες είναι πιο ασαφείς για τους προέδρους που δεν εμπλέκονται πλέον τόσο με την πολιτική. Ο Τζορτζ Μπους φέρεται να έλαβε συμβόλαιο 7 εκατομμυρίων δολαρίων για τα απομνημονεύματά του και δεκάδες εκατομμύρια για ομιλίες. Ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα φέρονται να πούλησαν τα δικαιώματα του βιβλίου τους για 65 εκατομμύρια δολάρια και να έκαναν συμφωνία με το Netflix έναντι άγνωστου, αλλά αναμφίβολα σημαντικά υψηλού ποσού. Η Χάρις, που είναι ήδη μια προσωπικότητα εθνικής εμβέλειας, δεδομένων των τεσσάρων ετών της στη Γερουσία και άλλων τόσων ως αντιπρόεδρος, θα μπορούσε σχεδόν σίγουρα να αξιοποιήσει παρόμοιες πηγές εισοδήματος, ακόμη και αν χάσει τον Νοέμβριο.

Με περιουσία 8 εκατομμυρίων δολαρίων, η Κάμαλα Χάρις και ο Νταγκ Έμχοφ, αμφότεροι 59 ετών, είναι ήδη περισσότερο από 20 φορές πλουσιότεροι από τον μέσο Αμερικανό στην ηλικία τους. Το αν θα μπορέσουν να αυξήσουν αυτό το ποσό κερδίζοντας ή χάνοντας τις εκλογές είναι δύσκολο να προβλεφθεί, όπως επίσης είναι απίθανο η Χάρις να λαμβάνει αποφάσεις για την υποψηφιότητά της σκεπτόμενη τον τραπεζικό της λογαριασμό. Ένα πράγμα ωστόσο είναι σαφές: Ό,τι και αν συμβεί τον Νοέμβριο, η Χάρις και ο Έμχοφ θα έχουν στα χέρια τους ένα πανίσχυρο χαρτί να εξαργυρώσουν.

Forbes