Ίβα Γιόχανσον, Επίτροπος Ε.Ε. για θέματα μετανάστευσης: Επιτρέπονται, υπό προϋποθέσεις, οι επιστροφές Σύρων αιτητών ή κατόχων ασύλου
Τι επισημαίνει ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης
Οικειοθελείς επιστροφές Σύρων αιτητών ή κατόχων ασύλου, υπό προϋποθέσεις, ανακοίνωσε η Επίτροπος για θέματα μετανάστευσης, Johansson, σε απάντησή της εξ’ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά από γραπτή παρέμβασή του ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ – S&D).
Όπως επισημαίνεται, σε γραπτή ανακοίνωση, που εξέδωσε ο Κώστας Μαυρίδης:
«Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής είχε ζητήσει από τον περασμένο Μάρτιο την επείγουσα επαναξιολόγηση του καθεστώτος της Συρίας, με σκοπό τον επανακαθορισμό περιοχών της χώρας ως ασφαλών σε συνδυασμό με το καθεστώς προστασίας των Σύριων, σε ευθυγράμμιση με την αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το Άσυλο (EUAA) καθώς και για την εμπλοκή της FRONTEX στην περιοχή με ενεργό στήριξη του Λιβάνου.
Στην απάντησή της, η Επίτροπος αποδέχεται αρχικά ότι η επαναξιολόγηση του καθεστώτος προστασίας των Σύριων και των ασφαλών περιοχών της Συρίας, καθώς και η συλλογή και ανάλυση πληροφοριών και η κατάρτιση κατευθυντήριων γραμμών για τις χώρες αποτελεί καθήκον του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη, ενώ η ευθύνη για την εξέταση των ατομικών αιτήσεων ασύλου αφορά τις εθνικές αρχές ασύλου.
Συνεχίζοντας, η Επίτροπος σημειώνει ότι «ορισμένα κράτη-μέλη έχουν αναφέρει αμφίδρομες μετακινήσεις ορισμένων Σύριων αιτούντων» και γι’ αυτό «κατά την εξέταση των αιτήσεων ασύλου, οι περιστάσεις αυτές μπορούν να ληφθούν υπόψη, υπό την προϋπόθεση ότι οι αιτούντες ενημερώνονται δεόντως και ότι γίνεται σεβαστό το δικαίωμά τους για πραγματική προσφυγή».
Επισημαίνεται επίσης ότι η Επιτροπή ξεκίνησε ήδη συζητήσεις με οργανισμούς του ΟΗΕ, προκειμένου να συνεργαστεί με τις χώρες υποδοχής για μια πιο δομημένη προσέγγιση για οικειοθελείς επιστροφές σε περιοχές της Συρίας, υπό προϋποθέσεις ασφάλειας και αξιοπρέπειας. Για τη συνέχιση των οικειοθελών επιστροφών, σημειώνεται ότι «είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί η ανεξάρτητη παρακολούθηση των επιστροφών στη Συρία από την UNHCR, με παράλληλη ενίσχυση της στήριξης από τη διεθνή κοινότητα για προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας και έγκαιρης αποκατάστασης στη Συρία, προκειμένου να υποστηριχθούν όσοι επιλέγουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους τη Συρία».
Σχετικά με τον Λίβανο, η Επιτροπή αναφέρει ότι παρουσίασε δέσμη επιχορηγήσεων ύψους 1 δισ. ευρώ για τον Λίβανο για την περίοδο 2024-2027 και ότι η Frontex στηρίζει τον Λίβανο, μέσω προγράμματος χρηματοδότησης από την Επιτροπή κι έχει εξουσιοδοτηθεί για να συμβάλει στη βελτίωση διαχείρισης των συνόρων».