Το μέγεθος της έκτασης, σύμφωνα με την οργάνωση,  είναι το μεγαλύτερο από την εποχή που υπογράφηκαν οι συμφωνίες του Όσλο το 1993 μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ενώ το  2024 σηματοδοτεί την κορύφωση ανακηρύξεων ως «κρατικών γαιών», παλαιστινιακών εδαφών.

Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσαν ότι από τις αρχές του 2024, συνολικά 23.700 στρέμματα της Δυτικής Όχθης έχουν κηρυχθεί ως κρατικές εκτάσεις.

«Είναι μία από τις κύριες μεθόδους με τις οποίες το κράτος του Ισραήλ επιδιώκει να επιβάλει τον έλεγχο της γης στα κατεχόμενα εδάφη» δήλωσε η οργάνωση.

Μισθώνεται αποκλειστικά σε Ισραηλινούς

«Η γη που κηρύσσεται ως κρατική δεν θεωρείται πλέον ιδιοκτησία των Παλαιστινίων και εμποδίζεται η χρήση της, με το Ισραήλ να την μισθώνει αποκλειστικά σε Ισραηλινούς» ανέφεραν επίσης.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, το Ισραήλ ανακήρυξε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα ως κρατική γη, αλλά η πρακτική αυτή σταμάτησε από την κυβέρνηση του Γιτζάκ Ράμπιν το 1992 και συνεχίστηκε από την πρώτη κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου το 1998.

naftemporiki.gr