ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ και επικίνδυνη παραμένει η κατάσταση στην περιοχή λόγω των συνεχιζόμενων στρατιωτικών συγκρούσεων. Η επέκταση της σύγκρουσης στο Λίβανο προφανώς και θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην περιοχή ενώ είναι πρόδηλο ότι θα επηρεασθεί και η χώρα μας.

ΕΙΝΑΙ σαφές πως μια σύγκρουση Ισραήλ και Χεζμπολάχ στο Λίβανο θα προκαλέσει αλυσιδωτές εξελίξεις και θα διευρύνει και σε άλλα πεδία των πόλεμο, που μαίνεται εδώ και μήνες στην περιοχή. Όπως ανέφερε προ ημερών στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εξωτερικών, ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, η Κυπριακή Δημοκρατία προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο απομάκρυνσης πολιτών τρίτων χωρών από το Λίβανο αλλά και το Ισραήλ. Υπολογίζεται δε πως ο αριθμός αυτός θα υπερβαίνει τις 100.000.

ΣΕ σχέση με το ενδεχόμενο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως αναμένεται κινητικότητα από πολίτες του Λιβάνου και του Ισραήλ προς την Κύπρο, ενώ επεσήμανε και τον κίνδυνο προσφυγικών ροών, καθώς μεγάλος αριθμός των Σύρων ζει στον Λίβανο.

ΑΥΤΑ είναι τα δεδομένα και τα σενάρια, που έχουν εξετασθεί και αφορούν το ακραίο ενδεχόμενο για κλιμάκωση των συγκρούσεων στην περιοχή μας.

ΔΕΝ είναι η πρώτη φορά κατά την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία αναλαμβάνει αυτό το ρόλο. Της υποδοχής, δηλαδή, αμάχων που απομακρύνονται από το μέτωπο του πολέμου. Κι όσες φορές κλήθηκε να πράξει τούτο το έκανε με επιτυχία. Και τις υποδομές διαθέτει και το σχεδιασμό έχει. Στο παρελθόν αυτός ο σχεδιασμός λειτούργησε και κάλυψε αυτή την ανάγκη.

ΑΥΤΟ θα γίνει και τώρα, αν και ελπίζουμε ότι δεν θα φθάσουμε σε αυτό το σημείο. Ελπίζουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική και δεν επεκταθεί ο πόλεμος. Βέβαια όσο δεν επιτυγχάνεται εκεχειρία, οι συγκρούσεις συνεχίζονται όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

ΠΡΕΠΕΙ, παράλληλα, να επισημάνουμε και τις αναφορές του ΥΠΕΞ ότι η Κύπρος δεν είναι ούτε επιτρέπει να είναι ορμητήριο πολέμου. Κι αυτό προφανώς έχει διαμηνυθεί προς όλους τους εμπλεκόμενους για να είναι ξεκάθαρη η στάση της Λευκωσίας.

ΑΛΛΩΣΤΕ η Κυπριακή Δημοκρατία και λόγω της γειτνίασης της με τον πόλεμο, τις συγκρούσεις και επειδή ακριβώς έχει καλές σχέσεις με όλες τις πλευρές, καθίσταται και αξιόπιστος συνομιλητής. Λειτουργεί ενίοτε και ως γέφυρα συνεννόησης μεταξύ των διαφόρων εμπλεκόμενων. Κι αυτό δεν παραμένει στο θεωρητικό πεδίο αλλά έχει αποδειχθεί και στην πράξη. Παράδειγμα το σχέδιο μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, το γνωστό «Αμάλθεια».