ΗΠΑ 9 Ιουλίου 2024

ΗΠΑ – Λευκός Οίκος: Προσπαθούμε να «γεφυρώσουμε τα κενά» μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς

ΗΠΑ – Λευκός Οίκος: Προσπαθούμε να «γεφυρώσουμε τα κενά» μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς

Διαπραγματεύσεις για συμφωνία εκεχειρίας

Μιλώντας σε ενημέρωση, ο Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς και ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή Μπρετ ΜακΓκουρκ βρίσκονται στην Αίγυπτο, όπου συναντήθηκαν με τους ΑιγύπτιουςΙσραηλινούς και Ιορδανούς ομολόγους τους τη Δευτέρα. Πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν επακόλουθες συζητήσεις τις επόμενες ημέρες.

«Το έχουμε δουλέψει αυτό πολύ, πολύ σκληρά. Και υπάρχουν ακόμη κάποια κενά που παραμένουν στις θέσεις των δύο πλευρών, αλλά δεν θα είχαμε στείλει μια ομάδα εκεί αν δεν πιστεύαμε ότι έχουμε μια ευκαιρία», δήλωσε ο Κίρμπι.

«Προσπαθούμε να γεφυρώσουμε αυτά τα κενά όσο καλύτερα μπορούμε», πρόσθεσε.

Η Χαμάς απέσυρε την περασμένη εβδομάδα την απαίτηση να δεσμευτεί πρώτα το Ισραήλ σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός προτού υπογράψει μια συμφωνία.

Ωστόσο, ο ηγέτης της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα ενδέχεται να φέρουν τις συνομιλίες για μια κατάπαυση του πυρός πίσω στην αφετηρία, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό τρομοκρατικό κίνημα στο Telegram.

Σε μια τηλεφωνική επικοινωνία με μεσολαβητές για την επίτευξη μιας συμφωνίας εκεχειρίας, ο Χανίγια είπε ότι θεωρεί τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και το Ισραήλ πλήρως υπεύθυνους για την πιθανή κατάρρευση των διαπραγματεύσεων, είπε η Χαμάς.

«Ενώ το κίνημα της Χαμάς επιδεικνύει ευελιξία και θετική στάση για να διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας για τον τερματισμό της σιωνιστικής επίθεσης, ο Νετανιάχου εγείρει πρόσθετα εμπόδια στον δρόμο των διαπραγματεύσεων», ισχυρίστηκαν οι τρομοκράτες.

Η Χαμάς αποδέχθηκε το Σάββατο ένα βασικό μέρος ενός σχεδίου των ΗΠΑ με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, απορρίπτοντας ένα αίτημα του Ισραήλ να δεσμευτεί πρώτα σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός πριν υπογράψει τη συμφωνία.

Η κίνηση αυτή ώθησε έναν αξιωματούχο της ισραηλινής διαπραγματευτικής ομάδας να δηλώσει ότι υπάρχει πραγματική πιθανότητα συμφωνίας.

Ο Νετανιάχου επιμένει ότι η συμφωνία δεν πρέπει να εμποδίσει το Ισραήλ να συνεχίσει τις μάχες μέχρι να επιτευχθούν οι στρατηγικοί του στόχοι.

Πηγή: Reuters, liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube