Ιωάννης Βαληνάκης: Αίνιγμα Τραμπ

Ιωάννης Βαληνάκης: Αίνιγμα Τραμπ

Ιωάννης Βαληνάκης: Πλεονέκτημα για τους Δημοκρατικούς να αναλάβει το χρίσμα για τις αμερικανικές εκλογές η Καμάλα Χάρις. Δυναμώνει η παράταξή τους. Από την άλλη όμως ο Τραμπ είναι πολύ δύσκολος αντίπαλος, ο οποίος σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις προηγείται, αν και η διαφορά έχει ψαλιδιστεί σε σχέση με Μπάιντεν. Ο Τραμπ είναι απρόβλεπτος χαρακτήρας που δημιουργεί ανησυχίες σε αντιθέσει με τη Χάρις που θα ακολουθήσει το πρόγραμμα Μπάιντεν. Αίνιγμα ο κ. Τραμπ. Έχουμε την προηγούμενη θητεία του και τη συμπεριφορά του. Θα αντέξει ένα σοκ η αμερικανική δημοκρατία; Νάρκη στο σύστημα. Η ανάμνηση της προηγούμενης φοράς είναι έντονη απευκταία. Ανησυχία στην Ευρώπη για το φαινόμενο Τραμπ. Είναι ένα θέμα σημαντικό για την Ελλάδα, για το οποίο δεν έχουμε δει ενδιαφέρον από κυβέρνηση και αντιπολίτευση, δηλαδή πως θα διαμορφωθεί το θέμα της ασφάλειας στην Ευρώπη. Οι διεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, για το εάν αυτή η νέα ευρωπαϊκή άμυνα θα διαρθρωθεί ως ευρωπαϊκό σκέλος του ΝΑΤΟ, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και την Τουρκία ή γύρω από τη Γαλλία και την ΕΕ αυτό συμφέρει την Ελλάδα. Και τα δύο ενδεχόμενα είναι πιθανά, γι’αυτό η χώρα μας πρέπει να δράσει. Πρέπει να δούμε αν αυτή η άμυνα θα μας βοηθήσει στο να απαντήσουμε την Τουρκία.

Η ατζέντα Τραμπ είναι μικρή. Πέταξε την Τουρκία εκτός F-35 λόγω S-400 Και οι Τούρκοι το φέρουν βαρέως. Από την άλλη όμως ο Τραμπ μιλά συνεχώς στο τηλέφωνο και υπάρχει προσωπική σχέση. Το προφίλ του Τραμπ ταιριάζει με Ερντογάν παρά με τον δικό μας πρωθυπουργό. Γι’αυτό πρέπει να οικοδομήσουμε σχέσεις, ώστε αν αναλάβει δεν θα αφήσει την Ελλάδα εκτός των σχεδιασμών. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά υπέρ των Αμερικανών τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν έχει πάρει πολλά από την αμερικανική πλευρά.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube